Kids Cube

Kids Cube van No Label

creatieve oplossing voor tekort aan kinderopvang

No Label, een jong architectenbureau in Rotterdam, heeft het BSO-meubel ontworpen. In ingeklapte vorm is het een compacte en rustige plek waar scholieren kunnen zitten. In uitgeklapte vorm is het een complete opvanglocatie voor twintig kinderen. Er komen dan tafels, zitbanken en krukjes tevoorschijn, veel kastruimte, een garderobe, privévakjes voor de kinderen, een poppenkast en verschillende themahoeken.

Openbare basisschool Het Zand in Utrecht heeft de eerste uitklapbare BSO in gebruik genomen. Met dit flexibele meubel, geheel ontworpen in ArchiCAD, is de aula na schooltijd gemakkelijk om te vormen tot een buitenschoolse opvang. Het is één van de drie pilots die de gemeente Utrecht in 2009 is gestart om de wachtlijsten in de kinderopvang weg te werken.

"In een handomdraai van aula naar kinderopvanglocatie"

Sinds 2007 zijn onderwijsinstellingen verplicht voor- en naschoolse opvang te bieden. Ze kampen echter met ruimtegebrek waardoor wachtlijsten ontstaan. In Utrecht staan er volgens tellingen van de gemeente zo'n 900 kinderen op de BSO-lijst. Caroline Willemse van de gemeente: "Het probleem speelt in alle grote steden, maar zeker hier in Leidsche Rijn, een jonge wijk, komen er veel kinderen bij. Met deze 'toverkast' komen we snel aan meer capaciteit."

Architect Annemiek Braspenning: "De Kids Cube was een van onze eerste projecten in ArchiCAD. De complexiteit van het meubel werd voor alle partijen bijzonder inzichtelijk door de mogelijkheden die het programma biedt. Ondertussen tekenen we alle projecten binnen ons bureau in ArchiCAD; van hergebruik van bestaande gebouwen tot een nieuwe Multifunctionele Accommodatie van ruim 7000m2. Ofwel, we benutten het programma maximaal: van stedenbouwkundige filmpjes tot gedetailleerde werktekeningen."

"Met ArchiCAD wordt complexiteit inzichtelijk"

No Label bedacht al eerder flexibele oplossingen voor kinderopvang, zoals de kinderdagverblijfwoningen in de Utrechtse wijk Vleuterweide, of opvang in een klas met draaibare wanden in de Mr. van Eijckschool in Rotterdam.

Architect Rob Janssen Bouwmeester: "We hebben het ontwerp de Kids Cube genoemd, omdat het een kubus is die weer uit verschillende blokken bestaat. Cube staat bovendien voor 'tot de derde macht verheffen' en dat past goed bij wat het doet: de ruimte benutten."


Het ontwerp voorziet in de toenemende behoefte aan multifunctionele ruimtes. "Steeds meer organisaties willen hun vierkante meters op meerdere manieren kunnen gebruiken", constateert Braspenning. "Niet alleen omdat ruimte schaars is, zeker in de Randstad, maar ook in het kader van bezuinigingen, en om flexibel te blijven. Mocht de vraag naar kinderopvang in een wijk veranderen, dan is zo'n meubel eenvoudig te verplaatsen. In die zin past het ook in de duurzaamheidstrend."



 

Kijk voor meer informatie op

Kids Cube van No Label