Spiral Towers, Nagoya-shi | Nikken Sekkei

Rhino Grasshopper ARCHICAD

connectie

Ontwerpen zonder beperkingen

GRAPHISOFT heeft de Rhino-Grasshopper-ARCHICAD connectie uitgebracht. Hiermee kunnen architecten hun ontwerpen direct uit Grasshopper importeren in het ARCHICAD BIM model. Deze ontwikkeling is een perfecte aanvulling op de Rhino-ARCHICAD connectie waarmee Rhino bestanden van iedere grootte en complexiteit kunnen worden geopend en bewerkt in ARCHICAD. Met de Rhino-Grasshopper-ARCHICAD connectie kunnen projecten in alle drie de ontwerpomgevingen gestart en/of bewerkt worden.Rhino - ARCHICAD

GRAPHISOFT heeft de Rhino® connectie met ARCHICAD geïntroduceerd. Hiermee kunnen ARCHICAD gebruikers, zowel op Mac als op Windows, Rhino modellen in ARCHICAD importeren. Het Rhino model wordt omgezet in een GDL object. Wanneer het om grote, complexe modellen gaat, wordt het model omgezet in diverse (kleinere) GDL objecten.

"Deze nieuwe connectie biedt de ontwerper ongekende mogelijkheden en ontwerpvrijheid. Met de kracht van Rhino als toevoeging aan de reeds aanwezige modelleer gereedschappen binnen ARCHICAD is hiermee iedere gebruiker klaar voor de toekomst." aldus Ronald de Graan, directeur productmanagement KUBUS.

Met deze werkwijze worden losse onderdelen in het model behouden en kunnen Rhino modellen eenvoudig worden beheerd en geüpdatet in ARCHICAD. Met de ‘LCF optie’ wordt ARCHICAD’s optimale prestatie algoritme geactiveerd om zonder problemen aan grote geïmporteerde Rhino modellen te werken. Deze technologie is ontwikkeld als onderdeel van een voortdurende samenwerking tussen GRAPHISOFT en Nikken Sekkei met als doel toekomstige technologieën voor architecten te ontwikkelen.

Grasshopper - ARCHICAD

Met de Grasshopper-ARCHICAD connectie ontstaat een ontwerp-workflow waarin alle mogelijke vormen in het BIM model geïmporteerd, en details en constructies ontworpen en gefinetuned kunnen worden zonder bestanden uit te wisselen.

De aanvulling van de Grasshopper-ARCHICAD connectie met de mogelijkheden om visueel algoritmisch te ontwerpen zijn een stap in de toekomst. Het intuïtief en direct kunnen toepassen van Grasshopper algoritmes op ARCHICAD elementen is een unieke aanwinst voor ARCHICAD gebruikers die met Rhino en Grasshopper ontwerpen én voor alle Rhino-Grasshopper gebruikers die hun ontwerpen naar BIM willen brengen.

“De standaard aanpak van een BIM ontwerp is gebaseerd op het samenstellen van bouwelementen. De Rhino-Grasshopper-ARCHICAD connectie benadrukt het voordeel van BIM in de ontwerpfase, waarin gebouwelementen nog ongedefinieerd zijn", aldus Tomohiko Yamanashi, Executive Officer & Deputy Head of Architectural Design Department bij Nikken Sekkei. ”De connectie geeft ook een positieve meerwaarde aan het ontwerpen met de computer ten opzichte van de traditionele manier van werken. BIM wordt zo een steeds vriendelijker manier van ontwerpen."
De Rhino-Grasshopper-ARCHICAD connectie is ontwikkeld door GRAPHISOFT in samenwerking met de architecten van Nikken Sekkei in Japan en BIG architects in Denemarken.