De volledige kosten van BIM-software

De volledige kosten van BIM-software

Alle kosten op een rijtje

Om goed te kunnen vergelijken vind je hier een overzicht van alle kosten die komen kijken bij de overweging van een BIM software.

1. Aanschafkosten of gebruikskosten

Sommige softwarepakketten kennen een eenmalige aanschafprijs. Om goed te kunnen vergelijken dien je de aanschafprijs te verrekenen over het aantal jaren dat je het pakket denkt te gebruiken. Heb je je software goed gekozen, en je gebruikt het meerdere jaren, dan worden de gemiddelde kosten een stuk lager.

Andere leveranciers rekenen liever in gebruikskosten. Dit zijn de kosten voor gebruik van de software. De kosten lopen ieder jaar door. Wanneer je stopt met betalen, kun je de software ook niet meer gebruiken.

2. Onderhoud

In alle softwarepakketten zitten onvolkomenheden. De fabrikant moet de software onderhouden en updates* uitbrengen. Hoewel dat aannemelijk klinkt, gaat niet iedere fabrikant daar zo mee om. Vraag bij je leverancier na of alle updates ook voor jou beschikbaar zijn.

3. Upgrades

Er bestaan speciale upgrade** abonnementen, waarbij je iedere keer de nieuwste versies ontvangt en kunt gebruiken. Momenteel gaat de ontwikkeling van BIM software in een razend tempo, met name in de uitwisseling (IFC/Open BIM) gebeurt er veel. Je kunt ervoor kiezen een enkele versie te kopen,maar je zult zien dat je dan snel achterloopt. Ook wordt de stap die je moet nemen om aan te sluiten bij de actuele versie ieder jaar groter. Je zult net zien dat de functie die jij mist in je oude software wel beschikbaar is in de nieuwste versie.

4. Opleiding

De hedendaagse BIM software is niet simpel, opleiding is een vereiste. Zeker in het begin betaalt het zich terug om een cursus te volgen bij een specialist. Om de software optimaal te gebruiken zijn aanvullende cursussen noodzakelijk. Houd daarom rekening met een jaarlijks terugkerend opleidingsbudget. En vergeet niet dat nieuwe medewerkers ook opgeleid moeten worden.

5. Ondersteuning en kennis

Als er iets misgaat of iets lukt niet zoals je wilt, kun je urenlang op internet naar het antwoord zoeken. Maar met de juiste ondersteuning krijg je snel antwoord en win je tijd. En tijd is geld. De ondersteuning kan in vele vormen komen: telefonische support, chat, op afstand meekijken, tutorials en FAQS.

6. Toevoeging

Sommige pakketten zijn all-in-one, andere pakketten zijn meer basisversies. In beide gevallen ontwikkelen de softwarefabrikanten en soms ook andere partijen additionele software, plugins of add-ons. Deze helpen je om meer te doen, maar kosten natuurlijk wel geld. Onderzoek bij de keuze van je BIM pakket welke additionele software je in de komende jaren nog moet aanschaffen.

7. Groeimodel

Wanneer je net begint, is je budget niet zo groot. Dan is het mooi als de leverancier een instapmogelijkheid heeft, zoals een ‘light’ versie, waarna je eenvoudig kunt doorgroeien naar een volledige versie.

8. Hardware

3D pakketten kunnen veeleisend zijn, ze draaien niet zomaar op iedere consumentenlaptop of op ieder werkstation. De ene software stelt meer eisen dan de andere. Bedenk ook dat de prijs van een werkstation niet rechtlijnig stijgt. De prijzen stijgen meer naarmate de software hoger eisen stelt.

Denk niet alleen aan de werkstations en videokaarten, maar ook de verbetering in servers en het netwerk. Kijk daarom goed naar de systeemeisen van de software en besef dat de volgende versie van de software nog meer eisen kan stellen.

9. Flexibiliteit

Wanneer je net een grote opdracht binnen hebt, wil je snel kunnen groeien, maar naderhand ook weer kunnen krimpen. Meteen een extra licentie aanschaffen kan in de papieren lopen, dus kijk of er ook licenties gehuurd kunnen worden. Bij sommige softwarepakketten kunnen extra mensen, zoals concullega’s snel meewerken in je project. Dit stelt je in staat om met een collectief samen te werken aan grotere projecten.

10. Productiviteit en plezier

Een factor die niet makkelijk in waarde is uit te drukken, is hoe productief je bent met de software. Als iets je 2x langer tijd kost is het niet goed. En wanneer je niet plezierig werkt, dan zul je nooit productief worden.

Zorgvuldig vergelijken en kiezen

Neem alle kosten, ook de ogenschijnlijk verborgen kosten, mee in je vergelijking voor je overgaat tot een beslissing. Met een softwarepakket wil je jaren vooruit kunnen. Staar je daarom niet blind op eventueel korte termijn voordeel, maar richt je op de langere termijn. Van een zorgvuldige vergelijking van functionaliteit èn kosten heb je jarenlang plezier.

* updates: noodzakelijk onderhoud om ervoor te zorgen dat de software goed blijft draaien
** upgrades: nieuwe versies met nieuwe mogelijkheden