Ongekend grote ontwerpvrijheid

Bureau

Architect


Project

Software
Eek en Dekkers

Iggie Dekkers

Boshuisje Epse

ARCHICAD
Eek en Dekkers is een klein architectenbureau uit Eindhoven, opgericht door Piet Hein Eek en Iggie Dekkers. Het bureau houdt zich bezig met renovatie en herbestemming van oude fabrieken naar bijvoorbeeld wonen of vrije tijd. Eek en Dekkers creëerde voor een particuliere opdrachtgever een vakantiehuis in de bossen van Epse, omgeving Deventer. Op 120 vierkante meter ontstond Boshuisje Epse, een buitenverblijf voor de opdrachtgever met gezin. Met als belangrijkste uitgangspunten het kunnen verlaten van de stadse drukte en opzoeken van de natuurlijke rust in weekenden en vakanties. Het project startte in mei 2017 en werd in oktober 2018 opgeleverd.

Iggie Dekkers, 
architect en medeoprichter Eek en Dekkers

Op een schitterende plek in het bos, midden tussen de volwassen bomen, stonden twee oude vakantiehuisjes met daartussen een garage. Het langgerekte gebouw met een open ruimte aan de zuidgevel was in slechte staat en voldeed op geen enkele manier aan de moderne wooneisen.
 

“De ligging ten opzichte van de zon en de open ruimte met zicht op het bos zijn uniek, een droomlocatie.” 


“De opdracht was het huisje op zo’n eenvoudig mogelijke wijze bouwkundig in orde te maken en ervoor te zorgen dat het een feest wordt om er met het gezin te verblijven. De langgerektheid (6x20 meter) bracht een uitdaging met zich mee; de volledige achtergevel is aan de straatzijde gesitueerd, zonder uitzicht en behoorlijk donker.”

Iggie Dekkers: “Het is handig om ook een klein gebouw meteen in 3D te ontwerpen. Je kunt snel op alle plekken in het gebouw kijken, doorsnedes maken en dat met het lay-out book makkelijk inzichtelijk maken voor anderen. We hebben de hele constructie met panelen en prefab platen getekend, zodat we een nauwkeurig model hadden en efficiënt de belangrijkste details konden uitwerken.” 


Eek en Dekkers werkten de schetsen direct in ARCHICAD uit. Iggie Dekkers: “Dit was een van de eerste projecten die we helemaal in ARCHICAD hebben getekend. We maakten dankbaar gebruik van de renovatietool, waarbij we bestaand, sloop en nieuw eenvoudig in kaart konden brengen. ARCHICAD werkt efficiënt en de ontwerpvrijheid is groot. Wanneer je de basisinstellingen, zoals een bureaustandaard, hebt ingesteld hoef je alleen nog maar aan het tekenen te denken. De rest gaat daarna eigenlijk vanzelf. We werken als bureau nu veel efficiënter.”

“De ontwerpvrijheid en de renovatietool zijn voor ons de grootste pluspunten van ARCHICAD.”

Het smalle gebouw werd over de lengte in tweeën gedeeld. Het woongedeelte aan de ene kant is op traditionele wijze verdeeld over koken, eten en zitten. In dit geval is de indeling open en langgerekt met de keuken in het midden, geflankeerd door beide andere functies. De keuken staat precies op de plaats van de voormalige garage, die de twee oorspronkelijke woningen van elkaar scheidde. 

 

De as van links naar rechts was belangrijk voor de indeling met leven aan de zonzijde en slapen aan de schaduwzijde en was ook de aanleiding om het dak op deze plek een knik te geven. Hierdoor kregen de slaapkamers voldoende hoogte en over de volle lengte van het gebouw ramen, licht en lucht. Iggie Dekkers: “We konden een nieuwe oplossing voor het dak bedenken; door de slechte staat waarin het verkeerde moest dat toch vervangen worden. De karakteristieke oude muren, met de originele ramen en deuren, konden blijven. Het plan respecteert het bestaande, vooral hoe het gebouw ten opzichte van de omgeving is geplaatst, en voorziet in een nieuwe plattegrond en dakoplossing, ontstaan uit de beperkingen die de huisjes aanvankelijk met zich meebrachten.”

Weten wat de mogelijkheden van ARCHICAD zijn voor jouw projecten? Vraag een demo aan of download de gratis Probeer versie van 30 dagen.