Overtuigen vanuit
ruimtelijke beleving

Bureau

Architect


Project

Software
Lichtstad Architecten

Ir. Rob van Vugt

Buitenverblijf Caseta

ARCHICAD, BIMx
Lichtstad Architecten creëerde voor haar opdrachtgever een buitenverblijf op een eilandje in de Friese meren, in de buurt van Grou. Maximaal 100 vierkante meter mocht worden bebouwd en alle bouwmaterialen moesten per boot vervoerd kunnen worden. Het contact met de natuur en de watersport waren vanuit de opdrachtgever de voornaamste vertrekpunten voor het ontwerp. Begin 2019 wordt het buitenhuis Caseta opgeleverd.

Friesland en water zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. En zo ook het ontwerp en de realisatie van een buitenverblijf op een eiland in de Friese meren. Het eiland - in drie kwartier wandel je het eiland rond - ligt op twintig minuten varen van het vasteland en is alleen per boot bereikbaar. Dat betekent een uitdagende bouwlogistiek. “Je hebt voortdurend met water te maken”, vertelt Rob van Vugt. “Het gebied ligt buitendijks en het stukje kavel staat eens per jaar onder water. Dat waterniveau heeft een grote impact op ontwerp en bouw.” 

 

“Mijn kleinste opdracht, maar de grootste opgave.” 

 

Het bestaande huisje voldeed met zeer beperkte faciliteiten en een slechte isolatie niet meer aan de eisen van deze tijd en werd gesloopt. Op die plek moest een comfortabel buitenverblijf komen dat optimaal in verbinding staat met het Friese waterenlandschap en tegelijkertijd ook voldoende geborgenheid kan bieden aan het gezin. Omdat dit voor de opdrachtgever een ‘once-in-a-lifetime’ project was kreeg Lichtstad Architecten ruim de tijd om te zoeken naar de optimale beleving voor dit huis.


Ir. Rob van Vugt,
architect en oprichter Lichtstad Architecten

Rob van Vugt: “Ik had al vrij snel een idee waar ik heen wilde met het ontwerp, waarbij zowel privacy en landschapsoverzicht een belangrijke rol speelden. En ik wilde de opdrachtgever graag stapje voor stapje meenemen in het creatieve proces, het gezin laten ervaren wat de beleving zou zijn. 3D Ontwerp en realisatie gebeurden in ARCHICAD, vanwege de omvangrijke creatieve mogelijkheden en het intuïtieve gebruik. En BIMx zorgde ervoor dat ik de opdrachtgever mee kon nemen in de beleving die ik voor me zag. Die mix van hulpmiddelen hielp echt te overtuigen, bepaalde keuzes werden voor de klant vanzelfsprekend.”  

 

Van Vugt vertelt dat het bouwkundig ontwerp en de realisatie in 2D of met een andere software misschien ook wel gelukt zouden zijn. “Het huis en het landschap zijn echter continu in spel met elkaar. ARCHICAD en BIMx waren voor dit project van grote waarde om te overtuigen, vanuit ruimtelijke beleving. Het huis is ontworpen om in verbinding te staan met het landschap. Dat verandert voortdurend en Caseta verandert mee; de architectuur toont vanuit iedere hoek een ander aanzicht.”

Met trots vertelt Rob van Vugt over Caseta: “Het huis kent een comfortabel wonen op drie niveaus met een zitkuil op eilandniveau, onder het water bijna. Daar zittend kijkt het gezin in lijn met het riet, met een hoge mate van privacy. De boten die voorbijkomen zie je niet, alleen de masten. Dat geeft direct een heel ander landschapsgevoel, besloten en intiem. Het niveau van het eten ligt hoger, daar kijk je net over het riet heen. Je ziet het landschap met de boten voorbijvaren. 
 

Het kookeiland, waar je in staande positie en dus op een hoger niveau actief bezig bent, geeft weer een compleet andere sensatie met een weids uitzicht over het water en het eiland. De slaapkamers zijn niet groot, wel heel functioneel. Om optimaal met buiten verbonden te zijn, zijn alle ruimtes voorzien van schuifpuien. Buiten en binnen versmelten met elkaar, de wind kan maximaal binnenkomen zonder klapperende deuren of ramen.”


Weten wat de mogelijkheden van ARCHICAD zijn voor jouw projecten? Vraag een demo aan of download de gratis Probeer versie van 30 dagen.


De contouren van Caseta in juni 2018
 

Volg het Caseta project ook op de Lichtstad Architecten website, hier vind je ook meer foto's van het project.
 
De bouw van Caseta in november 2018