Duurzame combinatie van renovatie
en nieuwbouw

Bureau


Architect

BIM manager

Project

Software

 
NOAHH | Network Oriented Architecture

Loes Thijssen

Bawar Tanay

Christelijk Lyceum Veenendaal

ARCHICAD, Solibri, Twinmotion

NOAHH ontwerpt een nieuw schoolgebouw voor opdrachtgever Christelijk Lyceum Veenendaal (CLV). Het betreft een project met hoge ambities inzake architectuur en duurzaamheid door de combinatie van renovatie en nieuwbouw. Een deel van de oude structuur blijft overeind en daar wordt een nieuw gedeelte tussen geplaatst. Bijzonder is dat de buitenkant van het huidige gebouw deels transformeert naar de binnenkant van het nieuwe gebouw. In juni 2019 wordt gestart met de bouw. 


 

Het huidige gebouw van het Christelijk Lyceum Veenendaal (CLV) bestaat uit twee delen. Deze gebouwdelen zijn in 1968 in gebruik genomen en zijn wat betreft indeling, energieverbruik en onderhoud aan vervanging toe. Het is een gebouw met een conventionele indeling van lange gangen en aaneengesloten klaslokalen, met de gebruikelijke opstoppingen in de gang na het einde van een lesuur. Het scenario compleet slopen en volledige nieuwbouw is door de opdrachtgever overwogen, maar bleek financieel niet haalbaar. NOAHH kreeg de opdracht een combinatie te vinden tussen nieuwbouw waar het moet en renovatie waar het kan.


 
NOAHH zocht met veel aandacht voor duurzaamheid en het binnenklimaat naar de ideale verhouding tussen hergebruik van constructiedelen en nieuwbouw. Bawar Tanay: “We zijn nagegaan wat we nog kunnen met die oude structuur. Er zit in oude gebouwen een bepaalde kwaliteit, of dat nou constructief is of een ander aspect. Je moet er alleen wel voor openstaan om dat te vinden.”
 

“Duurzaamheid zit niet alleen in de technische uitwerking, maar ook in het inzien van de kwaliteit van een bestaand gebouw.”


“We ontdekten dat we de oude structuur goed kunnen gebruiken. We hakken er wel een stuk vanaf en plaatsen er iets nieuws tussenin om een compact gebouw te realiseren”, vertelt architect Loes Thijssen. “Die compactheid is nodig voor het halen van de BENG-norm (bijna-energieneutraal gebouw). Doordat we het gebouw een nieuwe vorm geven, krijgen we een duurzamer gebouw en veel socialer ook.”


Loes Thijssen
Architect NOAHH
Bawar Tanay
BIM manager NOAHH

Het project kent een krappe planning met een bescheiden budget en wordt juist daarom in BIM uitgevoerd. Al het 3D en BIM werk maakte NOAHH in ARCHICAD. De betrokken partijen werken intensief samen om ontwerp binnen tijd en budget te realiseren. Bawar Tanay: “BIM werkt dan gewoon fijn; je hebt meteen de juiste informatie van elkaar. Je ziet of er clashes zijn en je ontdekt waar zwakke punten in het ontwerp zitten, waar je aandacht aan moet geven. BIM dwingt je om met elkaar te praten. Als je een weekje niet met elkaar spreekt of geen modellen met elkaar uitwisselt, gaat het al snel fout. Je moet er echt bovenop zitten om iedere week IFC modellen met elkaar uit te wisselen en op elkaar af te stemmen. En dat lukt ons nog steeds.” 
 

Loes Thijssen: “Ons doel is goede, op maat gemaakte gebouwen maken die maatschappelijke interactie en multifunctioneel gebruik stimuleren, software is daarin faciliterend. Als het eenvoudiger werkt om op papier te schetsen, dan doen we dat ook nog steeds. Tegelijkertijd maakt ARCHICAD ons werk makkelijker en realiseren we tijdwinst. Je bent binnen twee minuten klaar met een kozijn aanmaken bijvoorbeeld. En tijdens een gebruikersoverleg konden we, geholpen door het BIM-model, met alle docenten en personeelsleden virtueel door het gebouw lopen. Iedereen kreeg direct een goed beeld van de nieuwe werkomgeving. Dat werkte goed; het zorgt voor een zeer betrokken groep gebruikers en het helpt overtuigen.” 

 

Bawar Tanay vult aan: “Heel fijn bij het visualiseren was de koppeling tussen ARCHICAD en VR visualisatietool Twinmotion. We vinden dat een geweldig programma en het werkt erg goed samen met ARCHICAD. Je kunt eenvoudig je model inladen en hebt meteen de render, zonder daar eerst uren op te zitten wachten.” 

 

Voor het detecteren van clashes gebruikt NOAHH Solibri. Bawar Tanay: “Dat programma gebruiken we om clashes en andere mogelijke problemen tussen de verschillende disciplines te detecteren. Solibri vindt die fouten en dan kun je ze direct oplossen, nog voor de daadwerkelijke bouw.” 

Het schoolgebouw krijgt een hele andere opzet dan voorheen. Loes Thijssen: “Als bureau zoeken we in ieder project naar de sociale wisselwerking en de veelzijdigheid van een gebouw. Dat speelde ook in dit project een grote rol. De structuur die nu heel rigide is, gebruiken we juist om een nieuw sociaal middengebied te creĆ«ren. De bestaande gebouwdelen vormen als het ware de boekensteunen voor het ontwerp dat er tussenin komt te staan. Met een sociaal hart, een leerlandschap en grote trappen die aan leergebieden gekoppeld zijn. Er is straks veel meer ruimte voor ontmoeten en studeren.”
 

“Als bureau zoeken we in ieder project naar de sociale interactie en de veelzijdigheid, het multifunctionele gebruik, van een gebouw.”


In juni 2019 wordt gestart met de bouw van het nieuwe schoolgebouw. En in de zomer van 2020 moet het worden opgeleverd, klaar voor het nieuwe leerjaar.

Meer weten
Weten wat de mogelijkheden van ARCHICAD zijn voor jouw projecten? Vraag een demo aan of download de gratis Probeer versie van 30 dagen.