Intercontinentaal samenwerken

studenten demonstreren BIM Server

Studenten architectuur ontdekken een inspirerende manier van het samenwerken in teams, zelfs over grote afstanden. Zij gebruikten het Internet als een virtuele ontwerpstudio. In totaal hebben 40 studenten in 3 teams, verspreid over Noord Amerika, Azie en Europa, de kracht van samenwerken op afstand gedemonstreerd door deel te nemen aan de ArchiCAD BIM Server competitie. Zij werkten aan fictieve projecten zoals bezoekerscentra voor Alcatraz, monumenten voor Detroit en voorzieningen voor hun eigen campussen. De studenten registreerden zich individueel en vormden online een team. Middels de ArchiCAD BIM Server communiceerden zij in het ontwerp.De BIM Server zelf stond in Boedapest, in het hoofdkantoor van Graphisoft. Medewerkers in de Verenigde Staten bewaakten de ontwikkeling van de deelnemende ontwerpen vanuit Boston.

"Het was alsof we in dezelfde kamer zaten"


"Het zien van de live updates terwijl we werkten op hetzelfde ontwerp op hetzelfde moment was ongelooflijk," zegt Brandon Martella van de 'New School of Architecture & Design' in San Diego, co-winnaar van de allereerste landelijke Graphisoft BIM-server competitie. "Hoewel we ruim 160 km uit elkaar zaten, leek het alsof we ons in dezelfde kamer bevonden. Je hoeft niet te wachten tot je teamgenoot klaar is met zijn ontwerp voordat je kunt beginnen in hetzelfde ontwerp. En je kunt reageren op elkaars werk in real time via de berichtgeving van het systeem."

Nathan Houck, teamgenoot van Brandon Martella, studeert aan de 'California State Polytechnic University' in Pomona, Californië. Samen werkten zij aan 'The Yard', een ontwerp voor het bezoekerscentrum van Alcatraz. Zij ontvingen een eervolle vermelding met dit ontwerp. "Deze nieuwe technologie zal ons leven als architect een stuk leuker maken", zegt Houck. " Voorheen was het altijd een heel karwei om individuele veranderingen te beheren in één enkel bestand. We moesten meerdere bestanden aan elkaar linken of ze naar elkaar e-mailen. Dankzij TeamWork met BIM Server kunnen we rechtstreeks in ArchiCAD communiceren."


                             Project 'The Yard' van team 'Superlative Collaborative'

Veel studenten hebben geprofiteerd van de begeleiding van Ivan Azerbeghi, professor aan de 'Academy of Art University' in San Francisco. De heer Azerbeghi communiceerde met de teams via de Graphisoft BIM Server vanuit China, alwaar hij genoot van zijn sabbatical.

ArchiCAD is gratis voor studenten en docenten: klik hier >