Ideeën duidelijk communiceren

meer mogelijkheden met ArchiCAD

Henryk Virabian was student Interieur Architectuur aan het Sint Lucas in Gent. Hij werkt al enkele jaren met ArchiCAD. Tijdens zijn studie heeft hij verschillende projecten uitgewerkt in ArchiCAD, waarvan we er hieronder eentje beschrijven.

"Volgens de opdracht moest ik in een bestaand oud stationsgebouwtje in Zwevegem, West - Vlaanderen drie personen onderbrengen uit drie verschillende generaties: een gepensioneerde astronoom, zijn dochter (kunstenares) en haar zoontje. Rond die drie personages moest een verhaal gecreëerd worden waaruit mijn concept tot stand kwam. Ik heb gekeken welke ruimtes er nodig waren voor de bewoners. Zo wilde ik een observatorium creëren voor mijn gepensioneerd astronoom waaruit hij een soort uitkijktoren had om zijn hobby uit te oefenen. Op het gelijkvloers was er een atelier nodig voor de kunstenares."

ArchiCAD is voor mij boetseren met de computer


"Ik heb de opdracht heel conceptueel aangepakt. In mijn ontwerp ben in ervan uitgegaan dat er als het ware een komeet op het gebouwtje was ingeslagen en dat er daaruit ruimtes waren ontstaan. Ik heb getracht om geen conventioneel ontwerp te maken, waarin het gebouw louter in 'kotjes' wordt verdeeld met verschillende functies. De verschillende zwevende ruimtes in het gebouw symboliseren de stukjes van de komeet en vormen ook een sculpturaal geheel."

"Ik heb gekozen voor eerlijke materialen zoals beton en hout. Dit zijn erg contrasterende materialen en tonen ook sterk het vreemde "lichaam" aan in het interieur. Het werd uiteindelijk een zeer gewaagd ontwerp dat dan ook erg werd geapprecieerd door de jury. Mede dankzij ArchiCAD kon ik mijn ideeën duidelijk communiceren."


Ik vind ArchiCAD een heel logisch programma

"Ik heb ArchiCAD leren kennen in mijn humaniora waar ik in het 5e en 6e middelbaar Architecturale en Binnenhuiskunst volgde in het Vrije technisch Instituut in Kortrijk. Toen werkte ik nog met ArchiCAD 8. We hadden wekelijks twee lestijden van 50 minuten om met ArchiCAD te leren werken. Heel snel groeide mijn interesse in het programma en begon ik meer en meer mijn projecten in ArchiCAD te tekenen."


"Toen ik aan mijn bachelor opleiding begon in Sint Lucas Gent, bleef ik ArchiCAD gebruiken terwijl er voornamelijk Autocad werd aangeleerd. Ik vind ArchiCAD een veel logischer programma en ArchiCAD heeft veel meer mogelijkheden dan andere tekenpakketten. Men kan zowel in 2D werken als rechtstreeks in 3D. Dit biedt enorm veel voordelen: een ontwerp krijgt op die manier veel sneller vorm. ArchiCAD is voor mij boetseren met de computer."