Masterclass BIM in Hasselt
trekt 200+ bezoekers

Stadskantoor Hasselt - dinsdag 9 mei 2017

Het integrale BIM proces van Stadskantoor Hasselt

Voor de jaarlijkse KUBUS Masterclass kozen we dit jaar voor het nieuwe imposante Stadskantoor in Hasselt. Ruim 200 bezoekers verzamelden op de werf van het Stadskantoor voor een rondleiding. In kleine groepen werden ze geïnformeerd over dit prestigieuze project door de projectarchitecten, project- en werfleiders. Na afloop werd iedereen ontvangen in het nabij gelegen Radison Blu Hotel waar een boeiende infosessie rond het samenwerken in openBIM werd gegeven door de betrokken partijen.

Het project werd opgestart in 2014 en was voor alle partijden het eerste integraal BIM-project. De traditionele taakverdeling tussen de verschillende stakeholders nam een andere vorm aan door het werken in BIM. Door de grote bereidheid van alle partners om samen te werken, verliep het proces zowel in ontwerpfase als uitvoeringsfase erg efficiënt.
 
 
"We hebben heel bewust gekozen voor openBIM: iedereen werkt met het pakket naar eigen keuze en uitwisselen doen we met IFC. Daarnaast controleren we met Solibri Model Checker de modellen om zoveel mogelijk fouten te voorkomen en de faalkosten te verkleinen."
  
Steven Hendrickx, Jaspers-Eyers
  
 
 
In het project wordt gewerkt met onder andere ARCHICAD, Revit, Allplan, Solidworks, Tekla, simplebim en Solibri. Door het gebruik van IFC voor het uitwisselen van modellen tussen de verschillende pakketen is dit project een zeer sterk staaltje van openBIM. Voor de communicatie werd BIMcollab ingezet samen met de gratis BCF Managers voor de rechtstreekse connectie vanuit alle BIM pakketten. Alle partijen zijn enthousiast over BIM en zien er duidelijk de voordelen van in. Het scheelt tijd, geld en ook stress.
 
 
  "Het was best spannend om iedereen met eigen, en dus ook vaak andere software te laten werken, maar we zijn erg blij dat we ervoor gekozen hebben. OpenBIM-men gaat heel goed middels IFC , en het scheelt een grote investering in tijd en geld en vooral in kwaliteit."
  

Sien van der Have, KUMPEN-DEMOCO
 
 
"Het oogt ook erg rustig op de werf. Het lijkt alsof iedereen dankzij BIM weet wat zijn taak is."
  
Frederik Vaes, UAU Collecitv
 
 
 
De Masterclass BIM wordt mede mogelijk gemaakt door
 
 

  

Over Stadskantoor Hasselt

Een combinatie van erfgoed en moderne architectuur markeert het nieuwe Stadskantoor in Hasselt. Het ontwerp voorziet in een verbouwing van de oude Rijkswachtkazerne die samengaat met zeer energiezuinige nieuwbouw. Vanaf 2018 moet het onderdak gaan bieden aan diverse gemeentelijke diensten. Het consortium Hassalink, waarvan onder meer Jasper-Eyers, UAU collectiv en KUMPEN-DEMOCO deel uitmaken, voeren het gehele project uit.

Het nieuwe stadskantoor verrijst op de site van de oude Rijkswachtkazerne aan de Guffenslaan. Wat meteen in het oog springt bij het bekijken van het ontwerp is de hoge, schuine wand van de nieuwbouw waarop een spiegel zal komen. Lees meer >