Gerben Bouthoorn

BIM productspecialist

Tijdens mijn sollicitatiegesprek was een van de eerste vragen die Erik Pijnenburg, algemeen directeur van KUBUS vroeg, "Wat doet een pas afgestudeerde bouwtechnicus in een sollicitatiegesprek voor een baan bij een softwarebedrijf? Nou, dat is een vraag die ik mezelf ook veel heb gesteld. En ik kwam tot de conclusie dat dit precies is wat ik wilde. Al van jongs af aan heb ik affiniteit met IT, maar ik had ook een passie voor architectuur en de gebouwde omgeving. Bij KUBUS krijg ik de kans om te werken in een vakgebied waar het beste van beide werelden samenkomen. 
 
In mijn functie ben ik betrokken bij de ontwikkelingen van software die ontwerpers, aannemers en projectmanagers bijstaat in het bouwproces van a tot z en het informatiebeheer dat hierbij komt kijken. Mijn titel is BIM productspecialist. Maar wat doet een BIM productspecialist nu eigenlijk? Mijn takenpakket is heel divers. Tijdens mijn eerste 3 maanden bij KUBUS heb ik Tips&Trucs geschreven voor onze software, onze klanten geholpen met problemen, een regelset voor Solibri Model Checker ontwikkeld, cursussen gevolgd om de ins en outs van onze
 
 
pakketten onder de knie te krijgen en meegedraaid als bètatester voor onze nieuwe software. Aangezien ik iemand ben die van diverstiteit in zijn werk houd, zit ik hier helemaal op mijn plek.

Het was, en is, niet altijd de makkelijkste taak om als productspecialist te werken binnen een bedrijf dat zoveel producten aanbiedt. Vooral in de eerste paar weken was ik met name bezig om de software onder de knie te krijgen zodat ik ondersteuning kon bieden aan onze gebruikers. En dat was af en toe een behoorlijke uitdaging omdat sommige gebruikers al jaren met onze software werken en hele specialistische vragen hebben.

Na ongeveer een maand werd ik gevraagd om me in te lezen in de BIM Basis ILS die geïntroduceerd zou worden door 14 partijen uit de bouw, waaronder een aantal grote bouwbedrijven. BIM Basis ILS is een intiatief voor vaste afspraken rondom informatieleveringsspecificaties. Dus welke informatie in een model nodig is en op welke manier dit gestructureerd moet worden. Wij zijn van mening dat dit een zeer goed initiatief is om BIM in Nederland naar het volgende niveau te brengen. Naast het treffen van voorbereidingen voor templates in ARCHICAD om te zorgen dat modellen aan deze normen voldoen, is het ook handig om een ​​regelset in Solibri te hebben die kan controleren of modellen aan deze regels voldoen. Ik kreeg de verantwoordelijkheid om deze regelset te ontwikkelen.
 

"KUBUS is de perfecte plek om te helpen BIM
naar een hoger niveau te brengen"

 
Al met al kan ik zeggen dat ik de juiste keuze heb gemaakt om bij KUBUS te gaan werken en ik verrast ben dat ik met zoveel enthousiasme en plezier mijn werk doe. Mijn ambitie is om in de komende jaren BIM op een hoger niveau te krijgen met behulp van de software die we ontwikkelen. Ik ben ervan overtuigd dat KUBUS hiervoor de perfecte plek is. Een plek om te leren, anderen iets te leren en nieuwe oplossingen te ontwikkelen.