Kubus Persbericht 3 apr 2014 
LEED gecertificeerde energieberekeningen met BIM
KUBUS start met distributie EcoDesigner STAR

Eindhoven, 3 april 2014 - KUBUS, bekend van BIM oplossingen voor Design & Build, kondigt aan te starten met de distributie van energieberekeningsprogrammatuur gebaseerd op BIM. EcoDesigner STAR’s rekenkern is LEED en BREEAM gecertificeerd. De berekeningen worden dynamisch uitgevoerd op basis van fysieke eigenschappen en knooppuntberekeningen direct binnen een BIM model. EcoDesigner STAR bevat een zeer snelle rekenkern en kan alle soorten BIM en CAD bestanden inlezen waaronder IFC maar ook native ArchiCAD, SketchUp, DWG etc.

In januari van dit jaar werd de internationale versie van EcoDesigner STAR al gelanceerd, vandaag komt KUBUS met de Nederlandse versie waarin voor Nederland en Vlaanderen gebruikelijke materialen en eigenschappen zijn opgenomen en waarmee uiteraard Nederlandstalige rapportages te genereren zijn.

Ronald de Graan, directeur producten bij KUBUS: “De introductie van EcoDesigner STAR onderstreept onze ambitie om meer te betekenen op het gebied van duurzaamheidsberekeningen vanuit BIM. Doordat deze rekenkern in staat is zeer snel fysiek correcte en dynamische energieberekeningen uit te voeren, wordt het inzicht in het daadwerkelijke energieverbruik van een nog te bouwen gebouw vele malen groter dan tot op heden mogelijk was.”

Met EcoDesigner STAR zijn LEED en BREEAM gecertificeerde berekeningen en rapportages te maken. EcoDesigner STAR bevat alles wat daarvoor nodig is: koudebrug simulatie en –berekening, werken met meerdere energiezones, catalogus met basis- en expert gebouwinstallatie-systemen en gebruik van duurzame energiebronnen. De resultaten zijn te presenteren in overzichtelijke en naar eigen wens aanpasbare rapporten met grafische weergave van de resultaten zoals CO2 uitstoot of energieverbruik over het hele jaar per energiezone, tot op het uur nauwkeurig.

 

BIM wordt BEM

Het energieverbruik van gebouwen vormt een aanzienlijk deel van het totale energieverbruik. Ontwerpers van gebouwen en installaties zullen meer en meer aangesproken worden door opdrachtgevers en overheden op hun verantwoordelijkheid om gebouwen te ontwerpen die op dit vlak beter presteren. Het besef dat beslissingen die invloed hebben op het energieverbruik voornamelijk worden genomen in de ontwerpfase neemt toe. Binnen BIM applicaties is steeds meer fysieke informatie over gebruikte materialen aanwezig. Door deze informatie uit te breiden met energiezones, gebruikspatronen, klimaatgegevens en de juiste detailleringen kunnen energieberekeningen gedaan worden vanuit de modellen. EcoDesigner STAR breidt BIM uit naar BEM: Building Energy Modeling.

Lees meer over EcoDesigner STAR op www.kubusinfo.nl/ecodesignerstar

 

Over KUBUS
KUBUS levert BIM voor Design en Build en is distributeur voor de producten van GRAPHISOFT® (Hongarije) en Goldpartner van Solibri Inc. (Finland) in de Benelux. Voor ArchiCAD, EcoDesigner STAR, BIMx, BIMcloud en Solibri Model Checker wordt naast verkoop een hoog niveau van service, opleiding en content geleverd. KUBUS is promotor van OpenBIM en IFC workflow solutions zoals simplebim en BCF plug-ins voor BIM authoring tools. Kubus Stabu is Nederlands meest gebruikte bestekverwerker. Vanuit kantoren in Eindhoven, Amsterdam en Belgrado worden samen met verkooppartners in Vlaanderen producten en diensten geleverd aan meer dan 3.500 klanten in de bouwsector, met name in de Benelux.

Over GRAPHISOFT®
Graphisoft startte de BIM revolutie in 1984 met ArchiCAD®, het eerste volwaardige BIM pakket voor architecten. Graphisoft blijft innoveren met onder ander de BIM Server™, BIMcloud™, EcoDesigner™ en BIMx®. Graphisoft maakt sinds 2007 deel uit van de Nemetschek Group.

Meer informatie
Contacteer Lotje van Rijsoort - marketing@kubusinfo.nl - T. +31(0)40 213 1950
www.kubusinfo.nl
 
 
Copyright © 2019 KUBUS. Alle rechten voorbehouden afmelden