Kubus Persbericht 15 jan 2014 
KUBUS maakt BIM bestekken mogelijk
met Kubus Stabu 4 Element

Eindhoven 23 januari 2014 - KUBUS heeft vandaag Kubus Stabu 4 Element uitgebracht. Met deze nieuwe release is het voor het eerst mogelijk om elementenbestekken op te stellen geheel binnen het administratieve kader van de STABU Standaard. Voordelen van een elementenbestek zijn met name de aansluiting op planontwikkeling met gebruik van BIM.

Omdat enkel de werkbeschrijving in het bestek anders wordt ingedeeld, wordt bij de uitwerking van een elementenbestek in Kubus Stabu 4 Element nog steeds gebruik gemaakt van de STABU-standaard 2012, met alle bijbehorende knowhow en administratieve gereedschappen. Elementen worden onderverdeeld in technische oplossingen die worden onderbouwd met specificaties uit de werksoortensortering. Deze vorm past bij de huidige praktijk in bouwprojecten en de toepassing van BIM-instrumenten.Catalogus van EcoQuaestor

Bij Kubus Stabu 4 Element wordt een elementencatalogus meegeleverd met meer dan duizend recepten die bouwdelen op basis van NEN 2699 koppelen aan de werksoortspecificaties (kortteksten) uit de STABU catalogus. Deze elementencatalogus is ontwikkeld in samenwerking met EcoQuaestor en de adviesbureaus van Bouwprojecteconomie: www.ecoquaestor.nl

Erik Pijnenburg, directeur KUBUS: “Deze versie van Kubus Stabu markeert een mijlpaal voor bestekschrijvers. Hiermee kunnen zij veel makkelijker gaan meewerken in projecten waarin BIM een grote rol speelt."

De release is voorafgegaan aan een traject van ruim 8 maanden van testen en afstemmen met diverse partijen, waaronder de Bond van Nederlandse Bestekdeskundigen. Zo is er functionaliteit gebouwd waarmee vanuit de traditionele STABU bouwdelen een bestek met één druk op de knop omgezet kan worden naar een Elementenbestek.

Teus Schimmel, bestekschrijver bij AACON en voorzitter Bond van Nederlandse Bestekdeskundigen: "Het starten met een elementenbestek gaat prima met de conversiefuncties. Wij zijn tevreden met een classificatie die voor 80% volledig is. En volgens mij is dat ruimschoots gehaald met deze NEN 2699 catalogus.”Koppelingen met BIM

De diverse mogelijkheden om het bestek te koppelen aan BIM omvatten enerzijds de import van model-informatie voor het genereren van een bestek en anderzijds de export naar Revit Assembly codes of ArchiCAD classification om projectgebonden bestekposten te koppelen aan objecten. De NEN 2699 classificatie wordt in ArchiCAD ingebouwd en voor Solibri komen Regelsets beschikbaar om de objecten in IFC modellen automatisch te classificeren.

Ga voor meer informatie over Kubus Stabu en de NEN 2699 elementencatalogus naar www.kubusinfo.nl
Over KUBUS
KUBUS levert BIM voor Design en Build en is distributeur voor de producten van GRAPHISOFT® (Hongarije) en Goldpartner van Solibri Inc. (Finland) in de Benelux. Voor ArchiCAD®, EcoDesigner STAR®, BIMx®, BIMcloud™ en Solibri Model Checker wordt naast verkoop een hoog niveau van service, opleiding en content geleverd. KUBUS is promotor van OpenBIM en IFC workflow solutions zoals simplebim en BCF plug-ins voor BIM authoring tools. Kubus Stabu is Nederlands meest gebruikte bestekverwerker. Vanuit kantoren in Eindhoven, Amsterdam en Belgrado worden samen met verkooppartners in Vlaanderen producten en diensten geleverd aan meer dan 3.250 klanten in de bouwsector, met name in de Benelux.

Meer informatie
Contacteer Lotje van Rijsoort of Rosa van Tour - marketing@kubusinfo.nl - T. +31(0)40 213 1950
www.kubusinfo.nl
 
 
Copyright © 2019 KUBUS. Alle rechten voorbehouden afmelden