Kwaliteit van BIM

dwing je af door te checken

Controleren met regelsets

Solibri controleren met regelsets

Modelcontrole kan handmatig of automatisch op basis van regelsets. Handmatig door in 3D door het model te ‘lopen’ en op de juiste plekken doorsneden te maken voor visuele controle. Automatisch door een voorgedefinieerde regelset te laden of eigen regelset te maken.

Zet parametrische regels van SOLIBRI in om revisies van BIM modellen in kaart te brengen, knelpunten op basis van prioriteit te identificeren, en te controleren of alle partijen aan het geldende BIM protocol voldoen. 

Regels met ervaring

solibri regels met ervaring

De regels in SOLIBRI zijn ontstaan uit jarenlange ervaring met het toetsen van modellen in de praktijk.

Dat heeft geleid tot allerlei praktische zaken, zoals de controle van verticale afstand tussen componenten, controle op draagconstructie (of een vloer op kolom of wand rust of erboven zweeft), het controleren over disciplines heen, enzovoort. Maar ook checks op de aanwezigheid van isolatie rondom leidingen en kanalen waarbij de intersecties tussen deze componenten gecontroleerd kunnen worden. De compartmentation wizard, enzovoort.

Conditionele regels

solibri conditionele regels

Regelsets kun je aanpassen aan de verschillende fases van de bouw.
Check bij het begin van een project bijvoorbeeld de indeling van ruimtes, en later meer complexere eisen. Door de inzet van conditionele regels die alleen onder bepaalde voorwaarden actief worden, behoren overbodige checks tot het verleden.

Het is ook mogelijk om alle issues van één object te tonen, zoals een leiding die door meerdere wanden en kolommen loopt. Als gebruiker heb je controle over de configuratie van regelsets, waardoor ze efficiënter toegepast kunnen worden.
    Solibri valideer je BIM model

Valideer je BIM model volgens de BIM Basis ILS

De KUBUS BIM Basis ILS check is een complete regelset om gebruikers te ondersteunen bij het valideren van BIM modellen. Met deze regelset kun je controleren of alle elementen geclassificeerd zijn, een materiaal toegekend hebben gekregen én of essentiële properties als LoadBearing, IsExternal, en FireRating zijn ingevoerd. Daarnaast zijn de regels in te stellen om projectspecifieke afspraken te controleren, bijvoorbeeld benaming van modellen en verdiepingen. Voor enkele classificaties is er een controle op de consistentie van meegeleverde properties. Regelset downloaden >
solibri modelcontrole door visualisatie

Modelcontrole door visualisatie

  • Open een willekeurig IFC-bestand en bekijk direct het BIM-model; geheel, per verdieping, per laag of per elementtype.
  • Open meerdere modellen, van meerdere disciplines, samen in één 3D-venster met parallelle projectie voor een betere communicatie met ketenpartners.
  • Gebruik de intuïtieve navigatie om gemakkelijk door het model te lopen.
  • Maak doorsneden op elke plek, verplaats ze 'on-the-fly'.
  • Bewaar interessante 3D-gezichtspunten in een presentatie.
  • Plaats opmerkingen in het 3D-venster; gebruik lijnen, maten, wolken en teksten.
  • Genereer presentaties met de issues uit de regelsets en lees achteraf eenvoudig terug waar een knelpunt is ontstaan.

Auto-issues en hyperlinks

Voeg automatisch informatie toe aan gegenereerde issues door de default issuebeschrijvingen. Handig bij grote hoeveelheden regels. Voorzie issues automatisch van commentaar met regelnaam, categorienaam, issuenaam en beschrijving. Hyperlinks bij regels en issues leggen koppelingen naar BIM standaarden, bouwregelgeving of eigen documentatie. Snelle toegang tot gedeelde informatie.

 

Component & Coördinaten

Maak annotaties met informatie over componenten die je niet direct in het model ziet of plaats coördinaten in je model.

To do- en checklist

Met de vernieuwe checklists is het mogelijk om 'Niet vergeten te checken'-regels toe te voegen. Deze herinneren je eraan dat bepaalde taken, die de kwaliteitsgarantie verbeteren, nog moeten gebeuren. Ook al zijn deze in eerste instantie niet altijd direct gerelateerd aan het BIM bestand. Gecombineerd met uitgebreidere analyse, kun je problemen nog sneller opsporen.

 

Notities & Presenteren

Voeg binnen het model notities toe voor andere teamleden. Of plaats afbeeldingen in het model voor presentaties naar klanten.

Toegankelijkheid zo gezien

Bij steeds meer gebouwen is toegankelijkheid voor minder valide een strikte eis. De intelligente regelsets van SOLIBRI helpen je snel een variant van het ontwerp te toetsen op knelpunten. Is de helling van een hellingbaan acceptabel? Zijn rolstoelgebruikers in staat zich door het gebouw bewegen? Zijn bedieningspanelen en raampartijen bruikbaar? Meer van dit soort vragen kunnen eenvoudig beantwoord worden met de toegankelijkheidsregels in SOLIBRI.
solibri check veiligheid wetgeving

Veiligheid een must

SOLIBRI kent standaard regels die op verschillende punten van veiligheid toetsen. Zijn de lengtes van vluchtroutes binnen de gestelde grenzen? Zijn balustrades en andere afscheidingen aanwezig en hoog genoeg? Naast deze twee voorbeelden zijn er nog talrijke toetsingen meer mogelijk op het gebied van veiligheid.

Installatie intersecties

Met de toetsingsregel ‘toegestane balk intersecties’ (Allowed Beam Intersection SOL #233) kan een gebied aangegeven worden waarin installaties door de balk mogen lopen. Sparingen in het model zijn daarom niet nodig en belangrijke knooppunten kunnen in een vroeg stadium uit het model gefilterd worden.

Uitzonderingen

De algemene clashregel heeft een filter voor uitzonderingen. Dit zijn componenten die in de toets buiten beschouwing worden gelaten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een specifieke afmeting van kanalen en leidingen die door lichte scheidingswanden mogen lopen. (General Intersection Rule SOL #001)
solibri check veiligheid knelpunten

Een correct V&G - plan

Zorgen voor veiligheid op de bouwplaats kan een complexe en tijdrovende klus zijn. Gebruik de speciale SOLIBRI regels om het gebouw en de omgeving te toetsten op knelpunten. Analyseer het gebouw op plaatsen waar (tijdelijke) afscheidingen moeten komen. Bepaal de reikwijdte van kranen. Toetst de doorgang voor bouwverkeer. Identificeer overschrijdingen van maximale overspanningen en nog veel meer.

Check het Programma van eisen

Bij een complex proces zoals het ontwerpen en bouwen van een gebouw is het belangrijk om altijd het uitgangspunt in acht te blijven nemen. Met SOLIBRI kan een gedetailleerd Programma van Eisen bij de start van het project ingeladen worden en tijdens het gehele proces op de achtergrond worden getoetst. Hierdoor worden onvolkomenheden sneller geïdentificeerd en wordt vermeden dat het eindproduct niet aan de verwachtingen voldoet.