ARCHICAD tech tips

2020 nr.4
 
Beste lezer,

In tijden van Corona maatregelen en naderende bouwvak lijkt de drukte nog groter dan andere jaren. Toch hebben we voor jullie weer een hele interessante Tech Tip weten samen te stellen. Vol interessante tips en nieuws. Natuurlijk komt de nieuwe Archicad er aan. Iedereen kan de lancering live meemaken. 2 Dagen met interessante presentaties die je online kan volgen. Ik ben er van overtuigd dat het zeker waard is om er bij te zijn.

Een fijne en gezonde vakantie gewenst.

Ronald de Graan
Directeur Customer Success

 
 

BUILDING TOGETHER 
De Archicad 24 release live bijwonen.

Op 8 en 9 juli organiseert GRAPHISOFT een groots online media evenement om de internationale release van Archicad 24 te vieren. Tijdens dit event zullen diverse sprekers een inspirerende presentatie verzorgen. Een van de sprekers is Karl Fender, de oprichter van ‘Fender Katsalidis Architects’. Hij vertelt, waarom juist Archicad 24 is gekozen om het op één na hoogste gebouw ter wereld te ontwerpen. 

Natuurlijk zullen ook de nieuwe features van Archicad 24 uitgebreid aan bod komen. Grijp je kans om erbij te zijn en registreer je nu! 

 
Tip & Truc

Hoogtelijnen uit ‘Mesh’ genereren  

Op basis van 2D lijnwerk is het met Archicad eenvoudig om een geaccidenteerd terrein te modelleren. De gegeven hoogtelijnen worden met behulp van de ‘toverstaf’, direct omgezet in een Z-waarde (hoogte). Klik hier voor een uitgebreide beschrijving van deze methodiek.

Andersom is het ook mogelijk om 2D hoogtelijnen uit het gemodelleerde terrein te genereren. Geef inzicht in het verloop van het terrein op elke gewenste positie met behulp van het ‘3D snijvlak’ in combinatie met de ‘3D document’ functie.


 

De 2D hoogtelijnen zijn een directe afgeleide uit het 3D Mesh. Ga als volgt te werk:

 

1. Selecteer het Mesh en toon dit in het 3D venster.
2. Gebruik de 3D Cutaway functie om het Mesh op de gewenste hoogte door te snijden.
 

 
3. Open de ‘3D Projection Settings’ met het rechtermuis menu in het 3D venster. Stel het 3D venster in met een Topview.
4. Maak een ‘3D document’ van de 3D weergave via een rechtermuis klik in het venster > New 3D document from 3D.
5. Open het 3D document en gebruik de ‘Marquee’ in combinatie met de ‘Copy-Paste’ functie om de inhoud van het 3D document naar het plattegrond venster te kopieëren.
6. Verwijder ongewenste informatie, zoals arceringen en overtollig lijnwerk.
7. Plaats de overgebleven hoogtelijn op de juiste positie in het terrein.
8. Plaats eventueel een ‘Level Dimension’ op de hoogtelijn om inzicht te geven in de terreinhoogte.
 

 
Tip & Truc

Schilder- en stucwerk modelleren 

Wanneer, bijvoorbeeld in een renovatie project, de wens bestaat om het nieuwe schilderwerk of stucwerk inzichtelijk te maken dan kan dat snel en efficiënt met de Morph Tool. 

 1. Selecteer de Morph Tool en stel de settings voor o.a. het materiaal, surface, renovatie status  en laag naar wens in
 2. Kies de geometrie methode Polygonal 
 3. Gebruik vervolgens de toverstaf (spatiebalk) om direct het vlak, waarop geklikt wordt te  voorzien van een verflaag of stuclaag
 4. Geef eventueel een stuclaag de gewenste dikte met de Push-Pull optie in het Pet Pallet

Tip: Gebruik de ‘magneet’ cursor om in het 3D venster het Morph vlak te selecteren

 
Tip & Truc

Verjongen van de dakvoet

Regelmatig krijgen we op onze helpdesk de vraag gesteld hoe in Archicad een dakvlak met een verjonging gemodelleerd kan worden. Graag geven we hieronder twee voorbeelden, waarin ook het detailniveau van het model kan worden meegewogen in de keuzeoptie. Beide opties zijn overigens ook te combineren. 

Optie 1
Een dakvlak verjongen met behulp van een Solid Element Operation (SEO).
In de ontwerpfase, waarbij het dakvlak is opgebouwd uit een ‘basic’ element met 1 bouwmateriaal kan een SEO in combinatie met een Morph worden toegepast. 

1. Teken in een doorsnede venster de vorm van de verjonging met de Morph tool. Kies voor de geometrie methode ‘Polygonal’ 
2. Schakel naar het 3D venster en gebruik de Push-Pull methode om de morph op te rekken langs de dakvoet

3. Gebruik een Solid Element Operatie om het volume van de morph uit het dakelement te verwijderen: Design > Solid Element Operations…
4. Zet de laag, waarop de morph is getekend ‘uit’ om deze niet te zien in het model. Selecteer de morph > Rechter muisknop menu > Layers > Hide Layer

 

Optie 2
Een dakopbouw opgebouwd uit meerdere elementen.
Bij de uitwerking van het model is het wenselijk om meer detail met betrekking tot materialen aan te brengen. Ook kan het makkelijk zijn om de dakelementen onafhankelijk van de dakafwerking te managen. Modelleer beide onderdelen dan separaat van elkaar. 

1. Teken de dakafwerking met de Roof Tool als ‘composiet’ met 1 materiaal. In dit voorbeeld is het materiaal ‘riet’ toegepast.
2. Kopieer in het doorsnede venster het dakelement en verplaatst het in de hoogte naar de gewenste positie
3. Verander het dakelement van een eenlaags composiet naar een meerlaagse composiet met de gewenste opbouw (dakelement met onderplaat isolatie en schroefplaat)
4. Gebruik het pet pallet om de dakplaat te verjongen t.o.v. de dakafwerking
5. Teken beide elementen op aparte lagen (bijv. 27 daken en 47 dakafwerkinhg) om ze onafhankelijk van elkaar zichtbaar te kunnen maken in het model.

 

 

 

Tip & Truc
Managen van views

Er zijn verschillende methoden om de Views in een template- of projectbestand aan te passen. Wanneer het nodig is om snel en toch overzichtelijk een of meerdere View Settings in te stellen of te wijzigen in diverse Viewsets kan dat gedaan worden met het schedule “Viewlijst” uit de Project  Indexes. 

 • Open het schedule “Viewlijst” uit de Project Map in de Navigator
 • Navigeer naar de juiste view en klik op het pijltje achter de View Setting die aangepast dient te worden
 • Kies direct de gewenste view setting uit de keuzelijst
 

Tip & Truc
Eenvoudig beheren van informatie op meerdere tekeningen tegelijk

In de Project Map in de Navigator is bij de Project Indexes ook een schedule voor het maken van een ‘tekeningenlijst met datum’ te vinden. De informatie in deze schedule is direct aanpasbaar en heeft een bi-directionele link met de Layout bladen. De informatie die ingevuld wordt in de tekeningenlijst wordt direct verwerkt op de Layouts en vice versa. Dit heeft als voordeel dat de wijzigingsdatum bijvoorbeeld direct voor meerdere tekeningen kan worden aangepast, zonder eerst de Layout te openen. De informatie die wordt getoond in de schedule kan worden aangepast in de ‘Index Settings’

 

Wist je dat...

 • We op zoek zijn naar nieuwe collega’s. Lijkt het je wat om bij het Customer Success Team aan de slag te gaan en bij te dragen aan de toekomst van BIM wereldwijd? Klik hier voor de vacature.
 • KUBUS een IFC Viewer beschikbaar stelt, waarmee je als Archicad 24 gebruiker zelf je IFC modellen kunt controleren en valideren? Klik hier om BIMcollab ZOOM gratis te downloaden.
 • Je voor de uitwisseling van IFC modellen met Revit een Add-in kunt downloaden en beschikbaar kunt stellen aan Revit modelleurs? De Add-in is hier te downloaden en verbetert de uitwisseling van IFC modellen tussen Archicad 24 en Revit.
 • Het programma van GRAPHISOFT en KUBUS voor het verstrekken van noodlicenties voor  Archicad afloopt? Vergeet niet om nu maatregelen te nemen. Kijk op onze thuiswerk pagina voor meer informatie.
 • Het kan gebeuren dat je na een lange thuiswerk periode vergeet om je Archicad software te uploaden, voordat je naar kantoor gaat? Bij deze een kleine reminder! 
 • We een YouTube kanaal hebben met diverse ‘How To’ filmpjes over Archicad?
 • De resultaten van het recente klanttevredenheidsonderzoek zeer positief waren? Een samenvatting van de resultaten kun je hier inzien.