Starten met ARCHICAD

Eerste keer opstarten

ARCHICAD is gratis uit te proberen en ook voor studenten en docenten is ARCHICAD gratis. Bij de eerste keer opstarten moet je een keuze maken uit onderstaande licentie vormen. Volg na keuze de instructies op het scherm.

  Demo   Deze optie kun je altijd kiezen ook zonder code. ARCHICAD start dan op in Demo mode. Dit betekent dat je wel alle projecten kunt openen en alle functionalisten kunt bekijken, maar je kunt niet opslaan. Trial   Als je als Professional op MyARCHICAD hebt geregistreerd, kun je de code die je van myarchicad-noreply@graphisoft.com hebt ontvangen hier invoeren. Hiermee kun je 30 dagen met ARCHICAD werken met alle mogelijkheden en je kunt projecten opslaan. Besluit je na 30 dagen een commerciële licentie aan te schaffen, dan kun je het gemaakt project doorzetten met de commerciële versie Educatie   Als je als student of docent hebt geregistreerd, kun je de code die je van myarchicad-noreply@graphisoft.com hebt ontvangen hier invoeren. Je kunt dan 30 dagen met ARCHICAD werken met alle mogelijkheden en je kunt projecten opslaan. De projecten zijn wel voorzien van een Educatie Watermerk. Als je een bewijs van student of docent opstuurt, dan kun je je gehele studie tijd gratis met ARCHICAD werken. Geef je collegekaart door aan info@kubusinfo.nl onder vermelding van Aanvraag educatie licentie voor een jaar Commercieel
  Functionaliteit Alles Met uitzondering van TeamWork Alles Met uitzondering van TeamWork Alles Alles
  Duur Onbeperkt 30 dagen Studietijd Als je een bewijs van student of docent opstuurt, dan kun je je gehele studie tijd gratis met ARCHICAD werken. Geef je collegekaart door aan info@kubusinfo.nl onder vermelding van 'Aanvraag educatie licentie voor een jaar' Onbeperkt Als een bepaalde ARCHICAD versie aangeschaft is, blijft deze onbeperkt bruikbaar
  Opslaan Nee Ja Bij aanschaf kan het opgeslagen project worden geopend Ja Ja
  Watermerk Alle output wordt voorzien van een Educatie logo Nee Nee Ja Nee
  Registratie Nee Probeer gratis MyARCHICAD KUBUS
   
Als een bepaalde ARCHICAD versie aangeschaft is, blijft deze onbeperkt bruikbaar Als je als student of docent hebt geregistreerd, kun je de code die je van myarchicad-noreply@graphisoft.com hebt ontvangen hier invoeren. Je kunt dan 30 dagen met ARCHICAD werken met alle mogelijkheden en je kunt projecten opslaan. De projecten zijn wel voorzien van een Educatie Watermerk. Als je een bewijs van student of docent opstuurt, dan kun je je gehele studie tijd gratis met ARCHICAD werken. Geef je collegekaart door aan info@kubusinfo.nl onder vermelding van Aanvraag educatie licentie voor een jaar hang met de cursor boven het icoon voor meer informatie

Beginscherm van ARCHICAD


 
Als ARCHICAD is opgestart verschijnt het venster zoals hiernaast. U kunt vervolgens een nieuw project aanmaken of een bestaand project openen. Elk nieuw project wordt opgestart met een template waarin basisinstellingen zijn aangemaakt, zoals wandopbouw, lagen, lagencombinaties e.d. Alle bestaande projecten zijn in het begin ook met een dergelijke template geopend.
 
  • Klik op 'Open a Project' om een bestaand project te openen. Recent geopende modellen kunnen direct uit de lijst eronder geselecteerd worden.
  • Klik op 'Browse' en open het ARCHICAD Demo model vanuit de map waar u het hebt opgeslagen.
  • Er kan gekozen worden voor lopende projecten (ARCHICAD Solo project *.pln) of archief projecten (ARCHICAD Archief project *.pla).
  • Elk project kan worden opgestart met een werkomgeving (Work Environment). Hierin zijn vensters en voorkeuren ingesteld met betrekking tot de werkomgeving. Kies voor de standaardinstellingen middels de optie 'Default Profile'.

Download het Demo model

Download hieronder het Demo model, decomprimeer het bestand (unzip) en plaats het op een logische plek op uw computer en start ARCHICAD. Lees meer over wat er allemaal mogelijk is in het ARCHICAD Demo model hier >

Download ARCHICAD Demo model >

De ARCHICAD Interface

ARCHICAD draait zowel op het Apple als Windows besturingssysteem. De meeste schermafbeeldingen zijn gemaakt op Apple; op Windows ziet het er een klein beetje anders uit, maar de functionaliteit is identiek.


Navigeren door het project - Navigator

Met de Navigator navigeert u eenvoudig door uw gehele project. De Navigator kan aan worden gezet via het menu bovenin het scherm Windows > Palettes > Navigator en verschijnt aan de rechterkant van het scherm.
 
(1)

(2)


(3)

(4)   
In de Project Map worden alle beschikbare vensters in het gebouw weergegeven. Nieuw gemaakte verdiepingen, doorsnedes, gevels en lijsten worden hier automatisch weergegeven en kunnen worden geopend door er op te dubbelklikken.
In de View Map zijn standpunten / vastgelegde weergaves. In de meeste gevallen zijn dit ‘Live’ 2D en 3D weergaven van het project. ‘Live’ wil zeggen dat deze automatisch wijzigingen in het project volgen. Vouw de mappen uit middels het driehoekje en dubbelklik op de titel om de View op te roepen.
In het Layout Book worden gefilterde Views op tekenvellen geplaatst en voorzien van onderhoek/stempel, renvooi en geautomatiseerde teksten.
In de Publisher Sets kunnen alle opgemaakte tekeningen worden verzameld in een set met diverse formaten. Met één druk op de knop worden alle relevante (up-to-date) tekeningen gepubliceerd naar het ingestelde formaat (Plotter, PDF, DWG enz.).

Filteren met Quick Options

Met de Quick Options helemaal onder aan het scherm kan het model worden gefilterd zodat de juiste elementen zichtbaar zijn in de gewenste verschijningsvorm (o.a. de schaal en lagen). Deze kunnen ten alle tijden gewisseld worden en worden vastgelegd door het maken van een View.
 

Gereedschappenbalk

Klik op een icoon van een gereedschap om deze te activeren. Op dat moment is het gereedschap klaar om mee te werken en kan er direct mee getekend worden. Er zijn diverse soorten gereedschappen voor selecteren, modelleren (Design) of documenteren (Document). Klik op het kopje om een groep van gereedschappen uit te vouwen zodat de gereedschappen zichtbaar worden.
 

Eigenschappen bekijken met de Infobox

In de Infobox worden de meest gebruikte instellingen van het actieve gereedschap getoond. Worden elementen in het project geselecteerd, dan geeft de Info Box de eigenschappen van die elementen weer. Klik op het gereedschappenicoon om nog meer eigenschappen te zien of in te stellen.
 

Geopende vensters bekijken met Tabbladen

Als een venster (aanzicht, doorsnede, Layout, 3D) eenmaal is geopend via de Navigator, verschijnt deze als tabblad. Zo kunnen vensters sneller geopend worden.

Menu balk

Bovenin bevindt zich de Menu balk met daar alle beschikbare acties, waaronder bestandsbeheer.
 

Toolbar

De meest gebruikte acties zijn snel beschikbaar als icoontjes in de Toolbar
 

Statusbar

Hierin geeft ARCHICAD aan wat de volgende handeling is die gedaan moet worden.
 

Navigeren in 2D en 3D

Zoom (2D en 3D)


Draai het muiswiel en het beeld zoomt in op de plek waar de cursor staat.
 

Pan / beeld verschuiven (2D en 3D)

Druk de middelste muisknop (het muiswiel) in zodat de cursor in een hand-symbool verandert, blijf ingedrukt houden en beweeg de muis. Laat de knop los om het beeld stil te zetten.
 

 


Orbit / draaien (3D)

Druk de middelste muisknop (het muiswiel) in, samen met de SHIFT toets op het toetsenbord. De cursor zal veranderen in het orbit-symbool . Beweeg de muis in de gewenste richting. Laat de middelste muisknop los om het beeld stil te zetten.

 

Explore / rondlopen (3D)

In het 3D venster is nog een extra mogelijkheid, met Explore kan vrij door het model worden gelopen. Ga naar View > Explore Model of klik linksonder in de onderste balk op de Explorer-Knop. Lees de instructies op het scherm en bevestig. Het beeld draait in de richting waar de muis naar wijst. Met de pijl-toetsen op het toetsenbord kan in die richting worden bewogen.

Wilt u een klant het model laten zien, gebruik dan de gratis BIMx applicatie. Lees meer >

Zelf aan de slag

Er zijn verschillende manieren om verder te gaan:  
  • Kom langs bij KUBUS voor een gratis Testdrive (Amsterdam, Eindhoven, Hasselt, Erpe Mere)
  • Volg een stap-voor-stap online cursus voor beginners bij GRAPHISOFT (Engelstalig)
  • Download de cursusbestanden van de basiscursus en doe aan zelfstudie (Nederlandstalig)
  • Volg een basiscursus bij KUBUS onder begeleiding van een ervaren docent