ARCHICAD tech tip

2019 nr.02
   

ARCHICAD 23 later dit jaar beschikbaar

Begin juni heeft GRAPHISOFT middels een Live Stream ARCHICAD 23 gepresenteerd. Normaal gesproken wordt de nieuwste ARCHICAD NL/BE versie in september uitgeleverd. Omdat GRAPHISOFT de softwarekwaliteit hoog in het vaandel heeft staan, en omdat sommige nieuwe features meer aandacht vereisen dan werd verwacht, wordt de release van ARCHICAD 23 ongeveer 2 maanden uitgesteld. 
Wilt u graag weten welke nieuwe functionaliteiten u kunt verwachten van de nieuwe versie, en heeft u de LIVE Première van 4 juni gemist? Bekijk dan de opname.
 

Hellingbaan met het trapgereedschap

Hellingbanen kunnen in ARCHICAD met bibliotheekobjecten of met het trapgereedschap gemodelleerd worden. Met de parametrische objecten ’Hellingbaan gebogen’ en ’Hellingbaan recht’ kunnen hellingbanen via diverse parameters nauwkeurig ingesteld worden. Het trapgereedschap biedt extra modelleervrijheid met zelfgemaakte complex profiles. In dit Helpcenter-artikel worden de stappen voor het modelleren van hellingbanen met het trapgereedschap uitgelegd.
 

KeyMember Editie release 4 voor België

In de update van de Meetstaat Manager staan de wensen van onze klanten centraal. In deze versie wordt het onder andere eenvoudiger om de gegevens uit te trekken van samengestelde lichte scheidings- en houtskeletwanden.
Daarnaast geeft de vernieuwde detailmeetstaat meer uitgebreide informatie over hoeveelheden, gerelateerde ruimten en type profielen. Maak ook gebruik van de vernieuwde Meetstaat Manager door KeyMember Editie r4 te downloaden. Bekijk alle verbeteringen op de download pagina bij de release notes
 

De Meetstaat Manager stap voor stap uitgelegd

De Meetstaat Manager biedt een unieke workflow in ARCHICAD om een meetstaat te genereren conform de VMSW structuur. De Meetstaat Manager kan automatisch uit het model alle benodigde artikelen analyseren en oplijsten, zelfs van niet gemodelleerde elementen. Welke stappen hiervoor nodig zijn en hoe een meetstaat met de Meetstaat Manager te genereren is, hebben we in de vorm van Tips & Trucs, FAQ’s en video’s samengevat op onze Meetstaat Manager pagina. Daar vindt u tevens de mogelijkheid tot het geven van feedback en het aangeven van wensen ten aanzien van de Meetstaat Manager.
 

MPG berekening via data in Madaster

In Nederland is bij elke aanvraag voor een omgevingsvergunning een MilieuPrestatieGebouwen (MPG) berekening verplicht. De MPG waarde drukt de milieubelasting van toegepaste materialen uit. Stichting W/E adviseurs biedt met de MPG-tool de mogelijkheid op basis van de data in Madaster eenvoudig een MPG-berekening uit te voeren. Om deze workflow voor ARCHICAD gebruikers te optimaliseren hebben we Tip & Truc 135 ’IFC modelexport voor Madaster’ gemaakt.
 

Stuur uw project in voor de ARC Awards 2019

De ARC Awards hebben inmiddels een vaste plaats verworven in het Nederlandse architectuurlandschap. Het winnen van een Award kan van belang kan zijn voor een volgende stap of voor het verwerven van een nieuwe opdracht. Bovendien zorgt het voor het verkrijgen van waardevolle aandacht en het winnen van prestige. 
Wilt u dit jaar ook meedingen naar één van de ARC Awards? Stuur dan uw project vóór 30 augustus in. Een deskundige en onafhankelijke jury beoordeelt de inzendingen op inzet, werkwijze en resultaat. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens de feestelijke prijsuitreiking op 7 november in Amsterdam. 
 

Rekenkracht besparen - tijd besparen

3D Elementen hebben onderling interacties op basis van materiaal-prioriteiten en laagprioriteiten. Tijdens het berekenen van een view kijkt ARCHICAD naar alle lagen met dezelfde prioriteit. 
Hierbij wordt ook naar lagen gekeken waarop alleen 2D informatie staat, hoewel 2D elementen geen verbindingen kennen. Wanneer als lagenprioriteit de waarde ’0’ is ingevuld, zal ARCHICAD geen verbindingen berekenen. Hierdoor kan in views met veel 2D informatie aanzienlijk rekenkracht bespaard worden, en sneller worden gewerkt. Het is dus verstandig om voor alle lagen die alleen 2D informatie bevatten de waarde op '0' te zetten, in alle laagcombinaties. Om dit voor alle laagcombinaties in één keer te doen, kan de Attribute Manager gebruikt worden.
 

Eenvoudig vrije rotaties in 3D uitvoeren

Morphs, Shells en vliesgevels kunnen vrij in de ruimte geroteerd worden. Staat de gewenste rotatie-as niet haaks op het Editing Plane, dan is het niet nodig eerst het Editing Plane te verplaatsen. Het gaat sneller en eenvoudiger door de rotatie-as met ingedrukte muisknop in 3D te tekenen:
  • Selecteer het te roteren element
  • Kies 'Rotate' via sneltoetsen, menu of via rechter muisknop menu.
  • Klik op het beginpunt van de rotatieas en houd de linker muisknop ingedrukt
  • Beweeg de cursor naar het eindpunt van de as en laat de muisknop los
  • Klik op het punt dat om deze as moet roteren
  • Roteer het element
 
 
Zomeractie: in juli 2019 krijgen ARCHICAD en Solibri gebruikers korting op extra licenties. Vraag naar de voorwaarden, neem contact met ons op.
 

Masterclass Parametrisch Ontwerpen ongekend succes

Op 4 juni organiseerden we de Masterclass 'Parametrisch Ontwerpen' in Apeldoorn. Dat dit onderwerp steeds meer belangstelling krijgt, was al snel duidelijk. Het was een uitverkocht evenement voor bijna 300 geïnteresseerden in deze innovatieve aanvulling op het ontwerpproces. Het verslag van deze geslaagde middag, inclusief interessante links, kunt u hier lezen. Heeft u een idee voor een interessant thema voor een volgende Masterclass? Laat het ons weten: marketing@kubusinfo.nl.
 
Copyright © 2019 KUBUS | Alle rechten voorbehouden

Bedrijfsgegevens
KUBUS
Stuiverstraat 100, 5611 TC Eindhoven
www.kubusinfo.nl  info@kubusinfo.nl
T. +31(0)40 213 1950