ARCHICAD tech tip

2019-04
   

ARCHICAD 23 direct in de prijzen

Op 19 September is de Internationale versie van ARCHICAD 23 uitgebracht. Op basis van de getoonde features in juni en de enthousiaste reacties van de AEC community heeft ARCHICAD 23 al twee awards in de wacht gesleept. ARCHICAD 23 heeft de  2019 Architect’s Newspaper Best of Products award gewonnen in de category Tech: design tools. En heeft de Best of AIA 2019 Show awards gewonnen in combinatie met BIMx.
 

Tip | Eén gevelaanzicht, meerdere weergaven

In de Elevation Settings kan onder Model Display uit verschillende opties voor de gevelweergave gekozen worden. Indien vanuit hetzelfde model verschillende gevelweergaven gewenst zijn, zouden meerdere gevelmarkers geplaatst moeten worden.

Dit is te voorkomen door in de Elevation Settings onder Model Display voor een weergave met alle mogelijke opties te kiezen en aan views van deze gevel verschillende Graphic Overrides te koppelen. Hierin kan aangegeven worden of Cover Fills (kleur en arcering) en / of Drafting Fills (schaduw) overschreven worden.

Het voordeel hiervan is dat de gevelweergaven in de verschillende ontwerpfasen van te voren in een template voorbereidt kunnen worden zonder dat aanvullende instellingen of gevelmarkers nodig zijn.

Enige beperking hierbij is dat arceringen van een Marked Distant Area niet overschreven kunnen worden.

Download hier de verschillende Graphic Override Combinations.

 

Cursusmodule Modelleren+ gratis download

Met de cursusmodule Modelleren+ worden gereedschappen besproken om complexe en specifieke gebouwonderdelen mee te modelleren. Zoals het Shell gereedschap (complexe vormen met een gelijke dikte) en het veelzijdige Curtain Wall gereedschap (voor vliesgevels, plafonds en regelwerk).

Deze cursusmodule bevat de complete presentatie en ook instructie bestanden om je effectiever te laten werken met ARCHICAD. De cursusmodule Modelleren+ is gratis te downloaden
 

Wanneer naar een nieuwe Mac OS versie upgraden

Elk jaar wordt een nieuwe versie van het besturingssysteem Mac OS X uitgegeven. Al met de beta-fase start Graphisoft met het optimaliseren van de ondersteunde ARCHICAD versies hiervoor. De laatste updates worden echter pas na de release van de Mac OS gedaan.

We raden daarom aan niet meteen na het verschijnen van het nieuwe OS te upgraden om te voorkomen dat kinderziekten het werken met ARCHICAD belemmeren.

In dit Helpcenter artikel geeft Graphisoft tips hoe met de jaarlijkse upgrades omgegaan kan worden.

Meer informatie over het onlangs uitgegeven besturingssysteem Catalina is hier te vinden.

 

Het omgevingsloket ondersteunt door ARCHICAD (BE)

Sinds begin september ondersteunt het omgevingsloket teksten in DXF bestanden afkomstig van ARCHICAD.

Dit betekent dat er geen extra handelingen meer benodigd zijn en ook worden locatie en overige planelementen automatisch herkend in het omgevingsloket. 
Voor meer info, lees de in Tip & Truc 136: ’Een DXF publiceren voor de locatie-aanduiding in het Omgevingsloket BE’.
Let wel: Stap 5 ’Toevoegen van tekst in LibreCAD’ komt hiermee te vervallen.

 

ARCHICAD – Twinmotion live connection en webinar

Met de ARCHICAD - Twinmotion live connection kunnen (BIM) modellen direct uit ARCHICAD naar Twinmotion overgedragen worden om daar high-end animaties en renderings te maken. 
Deze ultieme animatiesoftware voor architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur, is gratis te gebruiken wanneer je het download vòòr 1 november 2019. 

Lees hier alles over de live connection en de speciale aanbieding voor ARCHICAD 23 gebruikers en om je aan te melden voor het aankomende ARCHICAD - Twinmotion webinar.
 
Twinmotion | Trailer
 

Tip | Een gevelarcering van een eigen nulpunt voorzien

Het nulpunt van arceringen die aan een Surface zijn gekoppeld komt in gevels overeen met het nulpunt van het desbetreffende gevelvenster.  De uitlijning van de texturen kan door het verplaatsen van dit nulpunt eenvoudig naar eigen inzicht ingesteld worden:

  • Open het 3D venster
  • Stel de 3D Style in op Lijnen - met arcering (Vectorial) voor dezelfde weergave als in de gevel
  • Selecteer de onderdelen waarvan het nulpunt verplaatst moet worden
  • Ga naar het menu Document > Creative Imaging >  Align 3D Texture en kies ’Set Origin…’
  • Klik op het nieuwe nulpunt
 

Tip | Verschillende oppervlaktes in één schedule

Expressions zijn niet alleen voor de Einsteins onder de ARCHICAD gebruikers. Het instellen gaat makkelijker dan vaak gedacht wordt.

Een voorbeeld:

In een Schedule moeten zowel het (totaal) oppervlak van een zonecategorie in een kolom en van een andere zonecategorie in een andere kolom getoond worden. Dezelfde oppervlaktes moeten dus in twee aparte kolommen naast elkaar getoond en berekend worden, waarbij het oppervlak van het tweede zonetype niet in de eerste kolom mee berekend mag worden en het oppervlak van het eerste zonetype niet in de tweede kolom.

Met een gewone zone Schedule is dit niet mogelijk maar met Expressions in de Property Manager wel. Lees meer >>  
 

 
Nog meer ARCHICAD nieuws? Volg ons op social media! 
LinkedIn
Instagram
Facebook
Website