Wat is een levenscyclusanalyse (LCA)?

In de bouwsector worden innovaties steeds belangrijker om onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Een levenscyclusanalyse (LCA) beoordeelt de milieu-impact van materialen en processen gedurende hun hele levenscyclus. Ontdek in deze blogpost hoe LCA werkt en waarom het cruciaal is voor duurzaam bouwen.

7 redenen waarom je met Archicad efficiënter werkt

Efficiëntie is cruciaal om projecten binnen deadlines en budgetten af te ronden, mét het hoogst haalbare rendement. Voor jou als architect is het daarom van groot belang dat je BIM-modelleersoftware maximale efficiëntie in het ontwerpproces levert. Met Archicad kun je hierop rekenen.

BIM-levels en normen uitgelegd: een gids voor architecten

Een groot deel van de architecten werkt inmiddels met BIM (Building Information Modeling). De bouw kent diverse levels en normen waarmee je kunt toetsen hoe goed BIM in jouw bureau is geïmplementeerd. In deze blog leggen we uit wat die verschillende levels en normen precies betekenen.

building-made-with-sustainable-design

BIM voor duurzame ontwerpkeuzes

Architecten zijn zich er meer en meer van bewust dat duurzaam ontwerpen van groot belang is om de ecologische voetafdruk van de bouw te verminderen. BIM levert hierin een wezenlijke bijdrage. 

8 belangrijke voordelen van BIM voor architecten

Building Information Modeling (BIM) transformeert de manier waarop architecten denken over en werken aan bouwprojecten. BIM is niet zomaar een softwareoplossing… Het is een werkwijze waarbij 3D-modellen worden gebruikt om projecten te plannen, ontwerpen, bouwen en uit te voeren. In deze blog vertellen we je 8 belangrijke voordelen van BIM voor architecten.

Wat is BIM voor architecten? | BIM voor beginners

Als architect wil je het beste uit je ontwerpen halen. Je zoekt manieren om ontwerpprocessen te stroomlijnen en betere resultaten te bereiken. Met Building Information Modeling (BIM) breng je je huidige werkwijze naar een hoger niveau. In deze blog lees je wat BIM precies voor architecten inhoudt en wat het voor je projecten kan betekenen.

Zonder beperkingen ontwerpen met Archicad

Loop je met je huidige modelleersoftware tegen beperkingen aan zoals geringe mogelijkheden of te complexe workflows om in 3D te modelleren en samen te werken? Crasht je software geregeld en bieden updates weinig meerwaarde? Met Archicad zijn deze frustraties verleden tijd. Onze klanten zijn onder andere te spreken over de creatieve ontwerpvrijheid, de efficiënte workflow en de stabiliteit die Archicad biedt.

3 manieren waarop je met BIM de transitie naar een circulaire bouweconomie stimuleert

De economie van Nederland moet uiterlijk in 2050 circulair zijn. De noodzaak is duidelijk: alleen met circulaire oplossingen maken en houden we onze planeet leefbaar. In de bouw betekent dit onder andere dat alle onderdelen van een gebouw, dat nu wordt ontworpen, in de toekomst 100 procent circulair moeten zijn. BIM-software van KUBUS helpt dit te realiseren.

Met Archicad modelleer je elk type project

Of je nu een eengezinswoning modelleert of een volledige stadswijk, met Archicad kun je met elk type project uit de voeten. In deze blog lees je wat de voordelen zijn voor kleinere particuliere projecten, grote projecten en renovatie- en herbestemmingsprojecten. 

BIM in het onderwijs

KUBUS biedt een groot aantal vrijblijvende educatieve mogelijkheden voor bouwkunde- en architectuuropleidingen. In deze blog vertelt BIM Consultant Gijs Verhagen je er alles over. Docenten Jan Schevers (TU/e), Wiechert Eschbach (Hogeschool Windesheim) en Ruben Van de Walle (Howest, Brugge) delen hun ervaringen.

“Samen maken we verschil voor Matthijs”

Matthijs (46) werkt sinds 5 jaar als assistent bouwkundig tekenaar bij Bongers Architecten. Maar door zijn beperking was dat helemaal niet zo vanzelfsprekend. Jarenlang kon hij geen passende plek vinden op de arbeidsmarkt. Marjan Bongers: “Het is tof dat we samen verschil kunnen maken voor Matthijs.”

Uitdagende markt biedt ook kansen: Archicad-gebruikers vertellen

De berichten in de media liegen er niet om. De huizenmarkt zit op slot en dat merken veel architectenbureaus. Toch hoef je niet bij de pakken neer te gaan zitten. In deze blog vertellen onze klanten hoe zij met de uitdagingen in de markt omgaan en hoe Archicad hen hierbij kan ondersteunen.

7 cruciale argumenten om Archicad te overwegen

Omdat je als architect dagelijks met ontwerpsoftware werkt, is het essentieel dat deze goed aansluit bij jouw wensen en behoeften. In dit artikel lees je 7 argumenten die cruciaal zijn om een switch naar Archicad te overwegen.

Ontdek wat Archicad 27 voor jou in petto heeft

Op 27 september wordt Archicad 27 gelanceerd. Een moment waar veel Archicad-gebruikers reikhalzend naar uitkijken; Graphisoft belooft met deze versie immers een flink aantal innovaties die je een nóg betere ontwerpervaring geven. Maak kennis met de nieuwste features!

Waarom zij voor Archicad kozen

BIM’men brengt nieuwe kansen met zich mee, maar zeker ook uitdagingen. Denk je aan een overstap? Dan is het belangrijk een weloverwogen keuze te maken. Ervaringen van andere gebruikers helpen hierbij. In deze blog vertellen onze klanten zélf waarom zij voor Archicad kozen.

Stap voor stap aan de slag met BIM

Building Information Modeling (BIM) biedt een grote meerwaarde op het gebied van samenwerking, communicatie en het beheren van modellen. Toch schrikt de term sommige bureaus ook af en zijn er twijfels of ‘BIM’ wel past binnen hun bestaande denk- en werkwijzen. In deze stapsgewijze handleiding leggen we je uit hoe je eenvoudig de sprong kan wagen.

Een dikke G van ‘Goed’ voor de Helpdesk

Klanten van KUBUS waarderen de supportafdeling met een dikke 8, blijkt uit ons meest recente klanttevredenheidsonderzoek. Maar wat houdt zo’n cijfer nu eigenlijk concreet in? Wat kun je verwachten? Kortom: wat is écht de meerwaarde van de Helpdesk? We vroegen het degenen die dit het beste weten: onze klanten.

Dé Renovatietool voor architecten

Architecten kunnen er niet meer omheen: renoveren krijgt een steeds groter aandeel in bouwprojecten. En omdat er met allerlei factoren rekening gehouden moet worden, kan dat een behoorlijke uitdaging zijn. De Renovatietool van Archicad biedt de oplossing. Hiermee markeer je in een handomdraai wat bestaande bouw is en wat er gesloopt of nieuw gebouwd moet worden.