3 tips voor een soepele overstap naar 3D en BIM-software

3 tips voor een soepele overstap naar 3D en BIM-software

Overstappen naar BIM begint met een omschakeling van 2D tekenen naar 3D modelleren. Een impactvolle verandering die een andere werkmethodiek vraagt. Maar wat komt hier precies allemaal bij kijken en hoe laat je zo’n overgang soepel verlopen? In dit blog bespreken we deze belangrijke eerste stap en geven we tips voor de aanpak. Zo haal jij de juiste bagage in huis om succesvol te starten met 3D en BIM. 

Tip 1: Laat je niet afschrikken

BIM klinkt misschien heel groots, maar laat je hier zeker niet meteen door afschrikken. Een project is namelijk niet direct volledig BIMproof, maar groeit er geleidelijk naartoe. En zo ook jouw kennis over BIM. Begin met een goed 3D-model en zorg dat je de software onder de knie krijgt. Naast tijdswinst en 2D-plannen die steeds up-to-date zijn, haal je hier ook andere voordelen uit, zoals presentaties en meetstaten. De benodigde geometrische informatie is namelijk al voorhanden. Naarmate het project vordert, ga je meer informatie, of parameters, aan het 3D-model toevoegen. Denk aan brandweerstand, akoestische waardes etc. We spreken dan van LittleBIM. Ga je in een laatste fase jouw 3D-model oftewel IFC uitwisselen met andere partijen, dan ben je volledig aan het BIM'men.

Tip 2: Bereid je goed voor

Voor een omschakeling van 2D tekenen naar 3D modelleren is het verstandig een aantal zaken goed voor te bereiden. Zo vraagt 3D om de juiste computerinfrastructuur. Je moet bijvoorbeeld rekening houden met voldoende opslag- en servercapaciteit. Daarnaast is ook belangrijk dat je hardware voldoet en welk besturingssysteem je gebruikt, want niet alle BIM-software is geschikt voor zowel Mac als Windows. Stel ten slotte je wensenpakket van tevoren nauwkeurig samen. Zoek je intuïtieve software? Hecht je veel waarde aan de grafische kwaliteit? Allemaal zaken om inzicht te krijgen in een voor jou geschikt 3D-pakket.   

Tip 3: Vraag om ondersteuning

Een goede opleiding is essentieel, zodat iedereen dezelfde werkwijze aanleert. Dit kan in fases, waarbij een eerste lichting opgeleiden later anderen kan helpen wanneer het hele bureau overgaat. Daarnaast is het aan te raden om na te gaan of je softwareleverancier jou voldoende kan begeleiden in het proces en of je er terecht kan voor vragen. Wat bijvoorbeeld de kwaliteit is van de helpdesk, kun je navragen bij andere klanten van de softwareleverancier. Stel jezelf ook de vraag wat het juiste moment is om over te stappen. Heb je projecten in het vooruitzicht die in de nieuwe software uitgewerkt kunnen worden? Of zijn er projecten die naar een volgende fase overgaan? Dan ben je zeker klaar om de stap te zetten. En tot slot: maak jouw collega’s enthousiast. Focus op de optimalisatieslag en de efficiëntieverhoging, en laat zien wat 3D allemaal te bieden heeft. 

Een laatste advies: Alles op zijn tijd

Een overstap vergt tijd, maar neem die tijd ook. Zodra jouw bureau in zijn geheel 3D modelleert en daarin efficiënt wordt, is de overstap naar full BIM veel minder groot dan wanneer dit er nog niet helemaal in zit. LittleBIM is een perfecte manier om te starten; zorg eerst dat jullie zelf het voordeel uit de omschakeling halen en ga daarna pas modellen uitwisselen met andere partijen. Daarnaast is het belangrijk om te blijven werken in 3D en niet terug te vallen op werken in 2D. Dit vertraagt namelijk het leerproces en dus ook jouw gehele overstap. Om je daarbij te ondersteunen kun je wellicht hulp vragen van een ervaren collega of de helpdesk van de softwareleverancier, die eventuele problemen meteen met jou oplost.
 
“In eerste instantie willen we dat iedereen in 3D kan tekenen, het BIM-verhaal volgt later.
Alles op zijn tijd.” - Raf Neyens, projectarchitect bij Mamu Architects


Doe de gratis mini BIM-scan en ontdek of je klaar bent voor BIM

Start de BIM-scan