5 tricks waardoor jij meteen met Archicad aan de slag wil

5 tricks waardoor jij meteen met Archicad aan de slag wil

Ontwerpen, visualiseren, documenteren en samenwerken: in Archicad kan het allemaal. Met deze intuïtieve BIM-software vol praktische tools ontwerp je met gemak projecten van iedere grootte. Maar wist je ook dat er diverse handige tricks zijn waardoor je nog efficiënter kunt werken? In dit blog deel ik vijf van mijn meest gebruikte tricks.

Trick 1: Renoveer met de renovatietool

De renovatietool is mijn favoriet om overzichten van te slopen en te bouwen onderdelen visueel te maken en te laten zien, bijvoorbeeld aan klanten, aannemers of andere partijen in het bouwproces. Met de renovatietool kun je bovendien binnen hetzelfde project aan zowel de bestaande als nieuwe toestand van het gebouw werken. Een groot voordeel hiervan is dat alles in één model zit en er geen discrepanties kunnen ontstaan tussen de verschillende situaties. Dit scheelt een hoop extra tijd en maakt het proces een stuk makkelijker.

Er komt van alles kijken bij een herbestemmingsproject, maar met de hulp van Archicad wordt dit een stuk makkelijker,

– Gerhard Vermeulen, Architecten HMV

Trick 2: Creëer tekeningen op maat

Zie jij jouw tekeningen het liefst in zwart/wit of geef je juist de voorkeur aan 3D texturen? En kies je voor allemaal dunne lijnen of geef je de voorkeur aan tekeningen met verschillende lijndiktes? Met Archicad is het mogelijk om een unieke grafische weergave in te stellen, die volledig aansluit bij jouw wensen. Op die manier creëer je niet alleen een eenduidige stijl in je tekeningen, maar ben je ook minder tijd kwijt aan opmaken.

Blog_5Tricks_Greenville_Diederendirrix.jpg

Trick 3: Visualiseer met BIMx

Met BIMx, een gratis tool die gebruikt kan worden in combinatie met Archicad, zorg je voor een optimale visuele beleving van jouw ontwerp. Door jouw 3D-model met BIMx tot leven te brengen geef je de opdrachtgever een completer en duidelijker beeld bij de tekeningen, en misschien wel belangrijker: een gevoel. Bovendien kan je de opdrachtgever met de BIMx VR-functie in het gebouw rond laten lopen voordat er ook maar één steen is gelegd.

Behalve de opdrachtgever zijn ook de aannemer en andere partijen die betrokken zijn bij de bouw gebaat bij een goede 3D-visualisatie. Doordat er een compleet beeld getoond kan worden en aanpassingen duidelijk zichtbaar zijn wordt de kans op fouten en eventuele faalkosten kleiner.

Door BIMx kunnen klanten het ontwerp echt ervaren. Het werkt zeer verhelderend en verbetert de communicatie.

Stephan Verkuijlen, wv-studio

Trick 4: Zet de tools flexibel in

Wist je dat diverse tools in Archicad multi-inzetbaar zijn? Deze flexibiliteit zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld met dezelfde tool meubels, lastige constructies, hekken en andere elementen kunt ontwerpen. De curtain wall tool is hier een goed voorbeeld van: verticaal creëer je er eenvoudig een originele vliesgevel mee, horizontaal kan het perfect dienstdoen als systeemplafond. In Archicad zijn er geen beperkingen!

Trick 5: Ontwerp parametrisch

Sowieso kan je in Archicad al parametrisch werken door de standaard tools te gebruiken. Zo zijn bijvoorbeeld alle ramen en deuren parametrisch aanpasbaar en daardoor de mogelijkheden eindeloos. Wil je toch nét dat stapje verder gaan in jouw ontwerp? Dan kan je altijd nog de koppeling maken naar Rhino en Grasshopper. De directe link naar Archicad zorgt in een mum van tijd voor talloze variaties en mogelijkheden.

Nog meer Archicad tricks ontdekken?

De ’10 Archicad tricks in 10 minuten’ geeft je een sneak preview van de software en laat zien welke mogelijkheden Archicad architecten biedt.