5 eisen waar écht goede BIM-software aan moet voldoen

5 eisen waar écht goede BIM-software aan moet voldoen

Tot 2006 werden er voornamelijk 2D tekeningen gemaakt om een gebouw te representeren. Tegenwoordig is werken met 3D elementen de norm. Aan deze 3D elementen kunnen verschillende eigenschappen toegewezen worden zoals bijvoorbeeld de naam van een leverancier, maar ook planning, kosten et cetera. Hierdoor kan een gebouw zeer gedetailleerd beschreven worden en ontstaat er een rijk model. Deze ‘nieuwe’ manier van modelleren wordt ook wel BIM genoemd. Maar, waar moet een echt goede BIM-software nu juist aan voldoen? In dit blog leggen we een aantal zaken uit waar je op moet letten.

1. Een korte leercurve

Archicad is ontwikkeld voor en door architecten. Dat maakt dat de software zeer gebruiksvriendelijk is en daarmee ook eenvoudig aan te leren. Om Archicad goed in de vingers te krijgen bieden we onze basiscursus aan, zodat jij de juiste start kan maken. In vier dagen word je klaargestoomd en ben je volledig klaar om aan de slag te gaan met Archicad. Wil je deze uitdaging aangaan? Probeer Archicad 30 dagen gratis.

2. Stabiele software

De stabiliteit van de software is een belangrijke factor om mee te nemen bij de keuze van jouw 3D modelleerpakket. Een mogelijke crash zorgt voor een verspilling van kostbare tijd en kan ervoor zorgen dat je gegevens kwijtraakt. Bij Archicad niet, met deze stabiele software is een crash een uitzondering. Maar mocht het voorkomen, dan kun je altijd terugvallen op je back-up die automatisch gegenereerd wordt. Dat voorkomt een heleboel extra werk en mogelijke frustraties.

Twijfel je tussen Archicad en andere BIM-software?

3. Beschikbaar voor elk besturingssysteem

Archicad is beschikbaar voor zowel Windows als Mac, ook de render plug-in Twinmotion. Twinmotion brengt ontwerpen tot leven. Met deze real-time render engine maak je eenvoudig fotorealistische beelden en video’s van het model. Check altijd of de plug-ins die jij wilt gebruiken binnen het softwarepakket beschikbaar zijn op jouw gewenste besturingssysteem.

Twinmotion heeft alle opties om het seizoen of het uur van de dag te wijzigen. Dat kwam in dit project van pas omdat de bouwheer zich zorgen maakte of er wel voldoende licht zou binnenvallen via de dakkoepel. Door zo’n simulatie te maken hebben we hem kunnen overtuigen om die ingreep te doen.

Sebastiaan Leenknegt, Metriek

4. Beschikbaar voor jouw regio

KUBUS heeft voor Archicad een KeyMember Editie ontwikkeld. Hiermee beschik je over een serie aanvullende modules bovenop Archicad, die zijn afgestemd op de behoeften van Nederlandse en Vlaamse architecten. Denk bijvoorbeeld aan een handige Meetstaat Manager, een Ramen- en Deuren add-on en lay-outs voor omgevingsvergunningen. Naast Archicad is ook deze KeyMember Editie altijd in ontwikkeling op basis van gebruikersfeedback én de ontwikkelingen binnen de markt.

5. Persoonlijke ondersteuning

KUBUS biedt o.a. ontwerpsoftware voor architecten. We zijn trots dat onze klanten dit waarderen met een 8,9 voor onze support. Zoals eerder gezegd bieden wij onze basiscursus aan en dat niet alleen, ook na de cursus kun je op ons rekenen via onze deskundige en snelle helpdesk. Onze BIM-specialisten helpen je graag via telefoon, mail én chat. Om jouw kennis op peil te houden organiseren we regelmatig ArchiCafés en delen andere architecten tips in de online Architects in Ctrl sessies. Tot slot hebben we een zeer uitgebreid Helpcenter, vol met relevante informatie, downloads en handige tips & tricks. Zo ben je altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en nieuwste releases.

Het contrast met opleidingen van andere softwareleveranciers is zéér groot: de basiscursus van KUBUS is een goed gestructureerde opleiding met erg gemotiveerde cursusleiders.

Paul Gijsemans, GDesign Architecten

Benieuwd wat Archicad voor jou kan betekenen?