Waarom je met Archiad START EDITION sneller tekeningen maakt

Waarom je met Archiad START EDITION sneller tekeningen maakt

Voor kleine architectenbureaus of bureaus die net starten, kan het een grote stap zijn om te beginnen met BIM. De investering is groot en je wilt niet dat bestaande projecten stil komen te liggen. Je tekeningen moeten op tijd klaar zijn. Met de Archicad Start Edition is de investering laag en kun je stap voor stap met BIM aan de slag. In dit blog laten we je zien dat je 2D tekenwerk al sneller tot stand komt en is je eerste stap op weg naar een BIM workflow gezet!

1. Start Edition helpt je bij iedere stap

Dankzij intuïtieve invoermethodes kun je snel tekenen, de interface is visueel en helpt je bij iedere stap. Duidelijke icoontjes geven aan wat de verschillende functies zijn.

Neem bijvoorbeeld het oprekken van een wand: nadat het element is geselecteerd en groen oplicht, worden de pakpunten duidelijk zichtbaar. Als je op het pakpunt klikt, verschijnt er een keuzevenster met icoontjes. Door deze en vele andere grafische hulpmiddelen teken je sneller en werk je efficiënter.

2. Samengestelde wanden, ramen en deuren in één oogopslag

Je tekent snel dankzij diverse slimme gereedschappen, zoals de samengestelde wanden, ramen en deuren. Deze maken automatisch een correcte opening in een wand. Er is in START EDITION geen gedoe met commando-popups en ingewikkelde Engelstalige keuzevensters.

zoek de dikte van de tussendorpel
Verbinding tussen twee wanden

3. Supersnelle maatvoering

Maar als alles is getekend moet je nog annoteren, dit kost altijd erg veel tijd. Maar niet met Start Edition, maatvoeren gaat snel en eenvoudig. Begin met de wanden te selecteren en met enkele clicks is het hele gebouw gemaatvoerd. Maatvoering toevoegen aan bestaande maatlijnen is net zo eenvoudig. Maar het mooiste is dat de maatlijnen gekoppeld blijven aan de elementen. Verplaatst je raam in de wand, de maatvoering verandert direct mee.

Al deze maatvoering is in één handeling geplaatst

4. Niet handmatig typen

Maar ook teksten kun je koppelen, bijvoorbeeld om de opbouw van je muren te laten zien. Het zogenaamde label haalt de benodigde informatie rechtstreeks uit de vloer/wand waaraan het is gekoppeld, zodat handmatig typen niet nodig is. Bovendien veranderen de teksten ook meteen mee als de opbouw wordt veranderd.

Groene teksten komen rechtstreeks uit de vloeropbouw

5. Geveltekening met schaduwen in één keer

Met deze gereedschappen zou je alleen al in 2D sneller tekeningen kunnen produceren, maar boven alles is Archicad Start Edition een volwaardig BIM-programma. Dat betekent dat aanzichten automatisch worden getekend, inclusief slagschaduwen.

Het 3D model wordt opgebouwd met de elementen die je niet alleen in de plattegrond tekent, maar ook in 3D beeld of zelfs vanuit aanzichten en doorsnedes opbouw. De elementen zijn vanuit alle tekenvensters aan te passen en dat resulteert in één model. In dezelfde tijd als je een plattegrond hebt getekend is, is dit ook meteen een 3D model.

Gevel 100% gegenereerd uit het 3D model

BONUS: Startklaar voor BIM

En omdat je met een volwaardig BIM-programma werkt, is alles meteen klaar voor BIM. Zodat je direct kan meedingen in projecten die BIM als voorwaarde hebben. De software ondersteunt immers IFC en BCF, de standaarden voor een openBIM samenwerking. Hierdoor is Start Edition geschikt voor bedrijven die interdisciplinair willen samenwerken.