5 Voordelen van intern werken met BIMcollab

 
  Door André Schnabel | BIM-specialist BIMcollab | 
5 maart 2020 | Geschatte leestijd 7 minuten | 

 
 
 

Waarom zou ik als architect, projectleider, uitvoerder, MEP modelleur, BIM coördinator of calculator, BIMcollab gebruiken voor mijn interne werkzaamheden? Tegenwoordig wordt er veel verwacht van een bedrijf, door je medewerkers de tools en vaardigheden te geven om hun werk te kunnen valideren, communiceren en optimaliseren wordt iedereen ‘BIM ready’. Daarnaast levert intern werken met BIMcollab je de volgende 5 voordelen op:

 

1. Medewerkers die met BIMcollab excelleren

 

Voor het leveren van je werk, word je steeds meer afhankelijk van de juiste software en de benodigde instellingen. Het BCF format en de BCF server zijn specifiekontwikkeld om de gebruiker technisch optimaal te ondersteunen. BCF is een onafhankelijk communicatiebestand dat door jouw eigen software ingelezen kan worden. Je blijft dus binnen jouw bekende werkomgeving, waar je dagelijks mee werkt. Dit maakt alles eenvoudig en efficiënt.

 

Zorg ervoor dat alle tools in de dagelijkse routine ingebed worden. Niet alleen tijdens dat ene project dat op dat moment belangrijk is. Laat jouw team de instellingen van de eigen software kennen door het dagelijks te gebruiken. Zo maak je 'topsporters' van je teamspelers. Een multidisciplinair project levert al druk genoeg op, de meetings vereisen kennis en 'spot on scherpte' van je teamleden. Fijn als je dan geen ‘softwarematige afleidingen’ hebt en al weet wat je van BIMcollab kunt verwachten. Kortom: door continu de tools te gebruiken die je op het 'moment suprême' nodig hebt, ga je excelleren.            

 

2. Snelheid en duidelijkheid in communicatie

 

Intern gebruik van BIMcollab versnelt je interne samenwerking. Dit begint bij jou en je collega's en werkt door naar alle teamleden. Het modelleren van een schetsontwerp, het vinden van een issue tijdens het bestelproces, de calculatie op basis van IFC modellen; de communicatie stopt niet na het vinden van de problemen of met één bericht. De gevonden punten moeten na het vinden worden vastgelegd, in teamsettings meervoudig worden besproken, verwerkt worden en vervolgens weer getoond worden voor controle en bevestiging. Een issue in een model heeft dus meerdere momenten waar juist dit issue in 2D of 3D weer teruggevonden moet worden. Telkens weer uitleggen waar iets moet gebeuren, het terugzoeken in de modellen en gecontroleerd worden kost veel tijd. Gebruik daarom BIMcollab ook intern.

 

Communicatie naar collega’s functioneert met BIMcollab in principe hetzelfde als naar externen. Opschalen is makkelijker, omdat collega’s dezelfde workflow gewend zijn en daardoor ook makkelijker bij externe processen kunnen bijspringen. Laat je interne en externe communicatie zo veel mogelijk op elkaar lijken om zo goed mogelijk te optimaliseren. Dat zorgt voor efficiëntie en duidelijkheid.

 

3. Communicatie in goede banen: afgeschermd en op het juiste niveau

 

Jouw interne communicatie houd je soms liever echt intern. BIMcollab biedt verschillende mogelijkheden om communicatie je communicatie af te schermen op het juiste niveau te houden. Dit kan op drie manieren: 

 

  • Cloud-niveau
  • Project-niveau 
  • Issue-niveau

 

Werk in een andere BIMcollab Cloud omgeving of maak eigen 'interne' projecten aan. Alleen collega’s kunnen dit zien. Alles kan onderling, open gecommuniceerd worden, zonder dat derden toegang hebben. In het Connected Plan biedt de software de mogelijkheid om issues privé te houden. De zichtbaarheid van issues kunnen bij het aanmaken ingesteld worden. Wie mag het zien? Mijn team, alle mensen uit mijn onderneming of mensen uit een bepaalde groep? Je kiest zelf welke personen je uitsluit of juist betrekt.     

Daarnaast biedt  het Connected Plan ook dat je groepen belangrijker kan maken. Mensen uit een groep kunnen issues alleen toewijzen aan mensen binnen hun eigen groep. 

Hiermee leid je de interne communicatie met gemak in de juiste banen.

 

4. Verbeterde interne werkprocessen

 

Maak gebruik van de functionaliteiten die je eigen modelleer software biedt en valideer je eigen IFC modellen direct met BIMcollab ZOOM Pro. Hiermee zie je bijvoorbeeld of alle waardes op de goede manier zijn geëxporteerd. Of Geef medewerkers de mogelijkheid om interne en externe modellen volgens bureau-eisen (geen clashes of conform BIM basis ILS) alvast te toetsen. 

Door de programma’s samen te gebruiken groeit het begrip van clash-controle bij elke collega en kan de volgende kwaliteitstoets al met verbeterde modellen begonnen worden. Daarnaast worden de translators voor IFC export vaak gebruikt, fijngeslepen en verbeterd.

 

Alle gevonden issues kunnen direct en centraal via BIMcollab gecommuniceerd worden. De kwaliteit van de eigen modellen en de snelheid van de interne werkzaamheden gaat direct omhoog. Dit levert een gecoördineerd intern werkproces op, dat niet veel verschilt met de externe methodieken. 

 

5. Waarborging van eigen bureaustandaarden

 

BIMcollaboratie is niet alleen een bericht of een ‘to-do'. Het BCF format kan met je eigen tool (Revit, ARCHICAD, Tekla etc.) ook gebruikt worden om de eigen bureaustandaarden te waarborgen. 

BCF is voor 3D modellen maar ook voor 2D tekenwerk. Denk aan teken-technische missers, verkeerde arceringen, family naming, naamgeving van je objecten-bibliotheek, inconsequenties in de lagenstructuur en allerlei vervuiling van het model moet opgeschoond worden. Het proces kan ook onderdeel zijn van een ISO verbeteringproces.
 

Zorg voor optimale signalering binnen het eigen bureau en koppel dit aan personen zodat verantwoordelijkheden duidelijk zijnBureaustandaarden handhaven is ook met communicatie verbonden en draagt bij aan algehele, interne efficiëntie.

 
   
 

 

Het meeste uit BIM issue Management halen? 

Schrijf je nu in voor een gratis BIMcollab Connected Plan demo en ontdek hoe complete issue management je werk efficiënter maakt.