Renderen naar een next level met ARCHICAD en Twinmotion

 
  Door Michelle Vrolix | BIM-specialiste KUBUS | 
September 2019 | Geschatte leestijd 5 minuten

 
 
 
Sinds mei 2019 is het renderen met ARCHICAD-modellen naar een hoger niveau getild dankzij de directe link met Twinmotion. Toen maakte Epic Games, de maker van onder andere het welbekende Fortnite, de overname van Twinmotion bekend. Bovendien werd deze software gratis ter beschikking gesteld tot en met november 2019. Sinds deze bekendmaking staat de teller op meer dan 100 000 downloads.

De kracht van Twinmotion wordt gevormd door de game engine Unreal Engine 4. Niet enkel ontwikkeld voor spellen, maar wereldwijd ook veelvuldig gebruikt door grote ondernemingen zoals Disney, of architecten zoals Zaha Hadid. De resultaten gaan veel verder dan fotorealistische renders. Ook Virtual Reality, 360° beelden en video’s kunnen op een eenvoudige manier gecreëerd worden.De directe link met ARCHICAD zorgt ervoor dat 3D modellen in no-time in Twinmotion ingeladen worden. De software doet bovendien al enkele handelingen voor jou. Zo worden bomen, mensen en auto’s automatisch omgezet naar realistische, bewegende exemplaren. Dan begint het echte werk.

Vanuit de Twinmotion bibliotheek kan een ARCHICAD-project verder aangekleed worden met bijvoorbeeld planten, bomen of zelfs dieren. Dit kan stuk per stuk, of 'en masse. Ook grassen kunnen met een penseel heel snel een volledig weiland bedekken.

Het mooie aan deze elementen is dat ze onderhevig zijn aan de natuur. Niet alleen bewegen ze mee op de wind, maar luisteren ze ook naar de seizoenen. Met de gebruiksvriendelijke interface wordt er heel eenvoudig aangegeven dat het een koude winterdag is waar de sneeuwvlokken naar beneden dwarrelen.Het programma bevat eveneens een uitgebreide materialenbibliotheek. Hiermee kunnen heel efficient de texturen van het ARCHICAD-model overschreven worden met fotorealistische materialen. Deze zijn bovendien nog volledig aanpasbaar. Zo kan de kleur, de reflectie of de schaal eenvoudig gewijzigd worden. Om de beleving compleet te maken wordt aangegeven hoe het materiaal moet 'klinken' zodra iemand erover loopt.

Met enkele kliks navigeren mensen, fietsers of auto's doorheen je project. Deze beweging wordt in het model gecreëerd door 'paths' te tekenen. In geen tijd ga je zo van spookstad naar metropool. Voor de ultieme beleving worden typerende grootstad-geluiden toegevoegd zoals een sirene, een straatmuzikant of een voorbijrazende trein. Ten slotte is het tijd om het project om te zetten naar enkele mooie resultaten. creëer enkele standpunten die het project in de verf zetten, kies voor foto's of een video.
Last-minute aanpassingen aan het ARHICAD-model? No worries, met een update vanuit ARHICAD worden de wijzigingen automatisch doorgevoerd in Twinmotion.

Renderen is kinderspel met ARHICAD en Twinmotion. Maar wees snel, de software is nog gratis te downloaden tot en met november!

 

Detailleren met ARCHICAD? Probeer het uit!
Ga aan de slag met de gratis demo versie