Archicad blijft in ontwikkeling, en hóe

Archicad blijft in ontwikkeling, en hóe

Het is nog maar een paar maanden geleden dat Archicad 24 werd gelanceerd, of GRAPHISOFT komt al met een nieuwe update. Hierin zijn weer veel innovaties, verbeteringen en uitbreidingen te ontdekken. Wederom speelde gebruikersfeedback een belangrijke rol bij het maken van de update. GRAPHISOFT vatte de koe bij de horens en nam deze feedback direct mee in de ontwikkeling. Het resultaat is onder andere een nóg betere samenwerking met constructeurs, meer mogelijkheden omtrent modelvergelijking en nieuwe features in de MEP Modeler. Wij zetten de details voor je op een rij.

Geautomatiseerde samenwerking met constructeurs

De komst van Archicad 24 maakte het samenwerkingsproces met constructeurs al een stuk efficiënter door een nieuw type model te ondersteunen: het structurele analysemodel (SAM). Hierin kunnen live gegevens worden gebruikt voor alle berekeningen en wijzigingen die bi-directioneel worden verzonden. Nauwkeurig en real-time dus. De samenwerking tussen architect en constructeur hangt dus af van een goede uitwisseling van modellen, zowel in import, als bij de export van beide pakketten. Deze update voorziet hierin met een aantal belangrijke aanvullingen die dit proces automatiseren, door bijvoorbeeld profielen geautomatiseerd te kunnen opnemen in Archicad-modellen en bij de export naar de constructeur te kunnen kiezen uit Translators met diverse samenwerkingsprotocollen. Deze automatisering neemt jou dus behoorlijk wat werk uit handen.

Overzichtelijk(er) issuemanagement

Om het samenwerkingsproces nog meer in de hand te werken, werd ook het issuemanagement verder geoptimaliseerd. De nieuwe update maakt de communicatie nog overzichtelijker doordat er een ‘Type’ kan worden toegekend aan het issue. Zo kunnen issues bijvoorbeeld per discipline worden onderscheiden. Ook wordt er een volledige historie bijgehouden zodat er geen misverstanden kunnen ontstaan. Overbodige informatie wordt tevens niet meer getoond, dus is ruis ook verleden tijd. Overigens waren deze mogelijkheden al beschikbaar via de BIMcollab BCF Manager voor Archicad en BIMcollab Nexus.

Openingen vergelijken

Het modelleren van openingen bewees al zijn meerwaarde, wat leidde tot dalende faalkosten in de uitvoeringsfase. Doordat in de nieuwe versie de modelvergelijking verder is uitgebreid, kunnen nu ook verschillen in openingen tussen twee modellen opgespoord worden. Hierdoor kunnen BIM-modellen nog beter én sneller op elkaar worden afgestemd.

Vrij modelleren met de MEP Modeler

Sinds Archicad 24 is het mogelijk om installaties te modelleren dankzij de volledig geïntegreerde MEP Modeler. De tool is in deze release aanzienlijk verbeterd en er is de nodige marktconforme content beschikbaar gekomen, zoals voor gedefinieerde voorkeursafmetingen. De connecties tussen MEP-elementen zijn geoptimaliseerd, én sneller en eenvoudiger in gebruik, zelfs op verschillende verdiepingen. Bovendien zijn er nieuwe flexibele pijpen en kanalen ontwikkeld voor complexe situaties, waardoor je altijd optimale ontwerpvrijheid ervaart.

Samenwerken met andere software

De update maakt uitwisseling met andere software nu nog eenvoudiger. Zo kan er rechtstreeks gecommuniceerd worden met de modelchecking software Solibri dankzij de verbeterde add-on. Daarnaast is ook de Revit add-on naar een hoger niveau getild, waardoor de uitwisseling van modellen nog soepeler zal verlopen. En ook op het gebied van renderen heeft de update behoorlijk wat nieuws te bieden. Zo kan er nu een extra connectie gemaakt worden waarmee informatie zoals geometrie, materialen en licht eenvoudig naar een renderengine geëxporteerd kunnen worden.

Ervaar je zelf valkuilen die opgelost zouden kunnen worden? Weet dan dat GRAPHISOFT naar jou luistert. Ze blijven altijd in ontwikkeling om ervoor te zorgen dat jij efficiënt je werk kan doen en focus houdt op het belangrijkste: ontwerpen!

Ben je benieuwd hoe dit er in de praktijk uitziet of wil je upgraden naar de nieuwe versie? Wij helpen je graag.