BIM basis ILS voor Archicad en BIMcollab ZOOM

BIM basis ILS voor Archicad en BIMcollab ZOOM

Op uitnodiging van BuildingSMART hebben 14 partijen uit de bouw basisafspraken gemaakt over de levering van informatie en de structuur van (BIM) informatiemodellen. De richtlijnen zijn gebaseerd op praktijkervaringen, waarbij de OpenBIM®-standaarden IFC en NL/SfB worden toegepast. Het doel hiervan is betrouwbare informatie op een efficiënte en effectieve wijze uit te wisselen in de keten.

Een groeiend aantal partijen in de bouw sluit zich aan bij het initiatief om een basis informatieleveringsspecificatie (ILS) te hanteren. Inmiddels worden de afspraken door bijna 200 partijen onderschreven. Als promotor van open standaarden ondersteunt KUBUS dit initiatief van harte. Het beheer van de BIM basis ILS wordt vormgegeven in een samenwerking tussen buildingSMART Benelux, BIM loket en partijen uit de markt.

Lees ook: Hoe toets je IFC modellen aan de BIM basis ILS?

BIM basis ILS in de praktijk

Om te zorgen dat de BIM basis ILS ook daadwerkelijk in de praktijk wordt ingezet, hebben we deze binnen zowel Archicad als BIMcollab ZOOM geïntegreerd. De BIM basis ILS-kit voor Archicad is een complete werkmethodiek voor het configureren van BIM modellen volgens de gestelde eisen. Als onderdeel van onze KeyMember Editie is deze beschikbaar voor KeyMembers. Voor BIMcollab ZOOM is een complete view set ontwikkeld om een BIM-model te checken en valideren aan de gestelde eisen in de BIM basis ILS.

Bovendien zijn er voor BIMcollab ZOOM smart views gemaakt, welke een validatie doen op de naamgeving van materialen volgens de NAA.K.T. systematiek. Dit is een integraal onderdeel van ILS geworden.

BIM basis ILS ondersteunt integraal bouwen optimaal

“Wij zijn verheugd dat we aan dit initiatief een praktisch vervolg hebben kunnen geven waarmee het doel van effectiever uitwisselen van (gevalideerde) informatie voor de bouw wordt ondersteund,” aldus ​Ronald de Graan, directeur customer success bij KUBUS. “Met de BIM basis ILS-kit wordt ieder Archicad model snel gecomplementeerd met alle benodigde IFC eigenschappen en snel gereed gemaakt voor uitwisseling. De BIMcollab ZOOM smart views en clash rules voeren onder andere controles uit op de afspraken met betrekking tot het nulpunt, naamgeving, clashes, NL/SfB classificatie, IFC structuur en IFC property sets.”

Lees ook: Waarom investeren in BIM basis ILS?