Maak kennis met BIM, Archicad en BIMcollab op de BIM Onderwijsdag

Maak kennis met BIM, Archicad en BIMcollab op de BIM Onderwijsdag

Wist jij dat je dankzij BIM een veel beter inzicht krijg in het beoogde eindresultaat? Zo kun je op bijvoorbeeld een smartphone of tablet het gebouw in VR ervaren, zonder dat er ook maar een steen gelegd is. Om dit te kunnen doen is het belangrijk dat je ontwerpsoftware gebruikt die de BIM-werkmethodiek optimaal ondersteunt. In dit blog vertel ik je meer over de voordelen van BIM en hoe BIM bijdraagt aan o.a. de ontwerpprocessen, de kwaliteit van ontwerpen, uitvoering en de samenwerking met andere partijen.

"Door BIM werken we efficiënter en maken we minder fouten. BIM maakt ons werk nóg leuker! "

Orange Architects

De voordelen van BIM software

Uit de Nationale BIM Monitor van 2021 blijkt dat zo’n 67% van de architecten met BIM software werkt. Je kunt ervan uitgaan dat dit aandeel de komende jaren nog verder zal stijgen. Als student is het dus slim om gelijk met BIM software aan de slag te gaan, zo heb je gegarandeerd een streepje voor als je na je studie als architect aan de slag gaat. Bovendien zien we in de markt dat ook beroepen als BIM Coördinator, BIM Modelleur, BIM Regisseur, Virtual Reality Specialist en Augmented Reality Specialist niet meer weg te denken zijn. BIM is here to stay, en dat komt door de voordelen die het met zich meebrengt:

  • Door de directe link tussen de 2D-tekeningen en het 3D-model zijn de ontwerpprocessen efficiënter en worden er minder ontwerpfouten gemaakt.
  • Dankzij BIM is het mogelijk om vroegtijdig, meer realistische visualisaties en animaties te presenteren.
  • Via OpenBIM standaarden kun je integraal samenwerken met andere bedrijven en personen in de bouwketen, waardoor er minder kans is op miscommunicatie.

Je kunt je vast voorstellen dat deze efficiëntere manier van werken, in combinatie met de mogelijkheid om beter te communiceren en ontwerp/uitvoeringsdisciplines af te stemmen, leidt tot minder fouten op de bouwplaats. Wat niet alleen faalkosten voorkomt, maar ook tijd bespaart.

"Archicad werkt fantastisch. Het is echt een ontwerptool: het ontwerpen via plattegrond, 3D en doorsneden werkt heel intuïtief."

-Powerhouse Company

De kracht van Archicad en BIMcollab

Archicad staat bekend als zeer intuïtieve en complete BIM software. Doordat het ontworpen is door architecten, en er bij de jaarlijkse releases goed geluisterd wordt naar de feedback van gebruikers, speelt het precies in op de behoeften die jij als (toekomstig) architect of BIM professional hebt. Het is met Archicad namelijk ook mogelijk om technische tekeningen te maken en belangrijke informatie over de constructie uit te wisselen. Archicad is dus een totaalpakket, waarbij je eenvoudig kan switchen tussen 2D-tekeningen en het 3D-model. Bovendien is de software via een educatielicentie volledig gratis voor studenten!
 
De ontwerpsoftware kenmerkt zich door:
  • Gebruiksvriendelijkheid
  • Een korte leercurve
  • Diverse visualisatiemogelijkheden, waaronder VR
  • OpenBIM standaarden
  • Meest gebruikte BIM software bij architecten in NL
  Blog_Header_BIM-Onderwijsdag_Baan-Tower.jpg


Behalve voor de modelleersoftware Archicad kun je bij KUBUS ook terecht voor BIMcollab: dé musthave voor issuemanagement en modelvalidatie. Met BIMcollab Cloud heb je de mogelijkheid om op een gestructureerde manier om issues (zoals problemen, vraagstukken en onverwachte gebeurtenissen) centraal op te slaan, te delen en op te lossen. Met behulp van BIMcollab Zoom is het daarnaast mogelijk om IFC-modellen te bekijken en valideren, volledig geïntegreerd in BIMcollab Cloud.
 

Leer BIM’men van A tot Z op de BIM Onderwijsdag op 4 oktober 2022

Ben jij benieuwd hoe je het maximale uit BIM kunt halen, van schetsontwerp tot uitvoering? Kom dan naar mijn Masterclass tijdens de BIM Onderwijsdag in Jaarbeurs Utrecht. In 50 minuten vertel ik je hoe je van schetsontwerp tot uitvoerend model kunt werken met Archicad, hoe je BIM modellen controleert en hoe je met BIMcollab alle ontwerp- en uitvoeringsissues beheert en coördineert.
 

Zie ik je tijdens de BIM Onderwijsdag?

Meld je aan voor de BIM Onderwijsdag op 4 oktober 2022 in Jaarbeurs Utrecht. En bezoek naast mijn Masterclass ook de verschillende stands en andere sprekers!