building-made-with-sustainable-design

BIM voor duurzame ontwerpkeuzes

30 tot 40 procent van het afval dat we in ons land produceren, wordt veroorzaakt door de bouw. Alleen met duurzame oplossingen maken en houden we onze planeet leefbaar. Zo moeten in Nederland alle onderdelen van een gebouw in de toekomst 100 procent circulair zijn. Dit betekent dat architecten nu al duurzame oplossingen moeten bedenken voor hun ontwerpen. Daarbij gaat het niet alleen om oplossingen voor energie, water en grondstoffen, maar ook om een gezonde en veilige woonomgeving voor bewoners en gebruikers, een verantwoord gebruik van de openbare ruimte en om sociaalmaatschappelijke aspecten. 

Met BIM is het niet anders dan in het verleden: meten is weten. Dankzij BIM ben je als architect in staat om de planning, kosten en duurzaamheidsaspecten van je ontwerp nauwkeurig te beheren… Deze mogelijkheden zijn cruciaal voor het maken van duurzame ontwerpkeuzes die de ecologische voetafdruk helpen te minimaliseren. 

De rol van BIM in duurzame architectuur  

Met behulp van BIM maak je als architect gedetailleerde plannen om de duurzaamheid van je gebouwontwerp te optimaliseren en deze plannen vervolgens ook effectief uit te voeren. Wanneer je bijvoorbeeld een nieuw kantoorgebouw ontwerpt, creëer je een digitaal model van het gebouw waarin je diverse duurzame opties, zoals zonnepanelen of regenwateropvangsystemen, vanaf het begin integreert. BIM speelt zo een belangrijke rol in het ontwerpen van milieuvriendelijkere en kosten-effectievere bouwprojecten die op termijn ook economisch voordeliger zijn. 

Benieuwd waarom architecten voor Archicad kiezen? Lees ons E-book!

18 eerlijke verhalen van Archicad-gebruikers.

Levenscyclusanalyse (LCA) en BIM  

Een levenscyclusanalyse (LCA) is van fundamenteel belang voor het beoordelen van de milieuprestaties van bouwprojecten. Met behulp van LCA wordt de totale impact van materialen en processen, van productie tot afbraak, gemeten. LCA in combinatie met BIM biedt een krachtige methode om duurzaamheid te integreren in het ontwerpproces. 

 BIM verrijkt LCA door gedetailleerde en nauwkeurige data over materialen en energieverbruik gedurende de levenscyclus van een project te leveren. Door de potentiële impact van verschillende ontwerpbeslissingen te simuleren en te analyseren, bepaal je snel een onderbouwde duurzaamheidsstrategie. Dit is bijvoorbeeld mogelijk met de DesignLCA in Archicad. Deze add-on geeft direct tijdens het ontwerpen de huidige CO2-voetafdruk weer in heldere tabellen en grafieken. 

Circulariteit en resource-efficiëntie in BIM 

Doordat BIM de resource-efficiëntie maximaliseert, ondersteunt het de principes van de circulaire economie in de bouwsector. Daarmee is BIM essentieel bij het ontwerpen van gebouwen en structuren met het oog op hergebruik, recycling, en levensduurverlenging van materialen. Ontwerpers en aannemers beschikken hiermee over gedetailleerde informatie met betrekking tot het gebruik van materialen en energie.  

Archicad biedt bovendien een connectie met Madaster: middels een geoptimaliseerde workflow is hiermee het genereren van een materialenpaspoort een fluitje van een cent. Daarnaast kun je met BIM, door middel van simulatie en analyse, de circulaire potentie van een project evalueren en optimaliseren. Verder is de EcoDesigner STAR in Archicad een zeer krachtige tool waarmee je energiebalansberekeningen maakt; ideaal ter ondersteuning van je operationele energieanalyse.

Dankzij de DesignLCA kunnen we eenvoudig een duurzaamheidsvisie en -advies aan onze opdrachtgevers onderbouwen. Je ziet in één oogopslag welk materiaal welke milieu-impact heeft 
Michiel Hofman, HofmanDujardin 

Digital Twin voor duurzaam ontwerp  

Met een Digital Twin is het mogelijk dynamische, digitale replica’s van fysieke gebouwen en infrastructuren te creëren. Bouwprestaties worden in real-time gemonitord en duurzaamheidsaspecten worden gedurende de gehele levenscyclus van een gebouw geanalyseerd en geoptimaliseerd.  

In combinatie met BIM geven Digital Twins een holistisch beeld van zowel de fysieke als functionele kenmerken van projecten. Dit zorgt voor een dieper begrip van de prestatie van gebouwen onder verschillende omstandigheden. Dankzij deze inzichten is het makkelijker weloverwogen keuzes te maken rondom het verbeteren van de duurzaamheid in het ontwerp- en bouwproces. 

Kortom: met het oog op een duurzame toekomst is BIM onmisbaar voor architecten. In de praktijk stelt BIM je in staat om complexe duurzaamheidsvraagstukken te beheren en te coördineren. Denk aan het optimaliseren van natuurlijke lichtinval, het verbeteren van energieprestaties en het verminderen van bouwafval. Op deze manier wordt duurzaamheid steeds meer een kernonderdeel van je ontwerpproces. BIM-software van KUBUS levert hierin een belangrijke bijdrage. 

Meer weten over de voordelen van Archicad voor jouw bureau?

In 20 minuten ben je helemaal op de hoogte.