Archicad BIMcloud: dé oplossing voor optimaal samenwerken

Over de coronacrisis is veel gezegd en gezwegen, maar dat het een boost in digitalisering opleverde is een feit. Niemand kijkt er tegenwoordig meer vreemd van op als mensen thuis, in het park of op het terras hun laptop openklappen om aan de slag te gaan. De ontwikkelingen rondom hybride werken hebben een enorme vlucht genomen. Ook Archicad is daar natuurlijk niet in achtergebleven. Hoewel de BIMcloud al ruim 10 jaar bestaat, was de coronacrisis voor Graphisoft de aanleiding om hier een extra variant aan toe te voegen: BIMcloud SaaS.  
 

Samenwerken in BIMcloud

Flexibel samenwerken was altijd al een essentiële factor binnen Archicad. Dat blijkt onder andere uit het gemak waarmee je verschillende bestandsformaten kunt delen. BIMcloud doet daar een schepje bovenop door Archicad-gebruikers de mogelijkheid te bieden vanaf elke locatie gelijktijdig in één model samen te werken met collega’s en andere disciplines. Een BIMcloud-samenwerking komt tot stand ongeacht de grootte of complexiteit van het project, het platform en de snelheid van je internetverbinding.

Meerdere architecten die BIMcloud gebruiken, ervaren het als een belangrijk onderdeel in hun workflow. Zo vertelt Casper Pasveer van Bovenbouw Architectuur in dit interview dat BIMcloud onmisbaar was in het ambitieuze bouwproject de Royale Belge in Brussel. Bovenbouw Architectuur startte hiermee in 2020, midden in de coronacrisis. Aankomende zomer is de oplevering. “Op het hoogtepunt werkten we met 14 mensen van drie architectenbureaus tegelijk aan hetzelfde model. Het maakte niet uit wie waar werkte, iedereen kon ondanks de beperkingen gewoon aan de slag. Zonder BIMcloud was het ons niet gelukt dit project zo snel van de grond te krijgen.”  

Benieuwd hoe BIMcloud in de praktijk werkt?

Bekijk dan de video ‘Optimaal samenwerken dankzij BIMcloud’. Hier wordt duidelijk welke voordelen BIMcloud architecten biedt.

Royal Belge is het grootste project waar Bovenbouw Architectuur zich tot nu toe mee bezighield. Casper Pasveer: “Teamwork in de BIMcloud heeft ons geholpen de controle te behouden. Nu ligt het model vrijwel volledig vast, maar tot drie maanden geleden hebben we nog allerlei aanpassingen verwerkt.”

Teamwork-pallet

Maar hoe werkt dat precies, zo’n samenwerking aan de hand van BIMcloud? Allereerst moet je natuurlijk toegang hebben. Daartoe realiseer je via het Teamwork-pallet in Archicad een verbinding met de BIMcloud-omgeving. Vervolgens kun je BIMcloud inrichten met een duidelijke mappen- en rechtenstructuur waar je eenvoudig je project aan kunt toevoegen. Elk Archicad-project kan direct vanuit Archicad in BIMcloud geplaatst worden, waarna deelnemende projectleden het model kunnen openen. Voilà, de samenwerking is tot stand gebracht!  
 
Wanneer je als Archicad-gebruiker vervolgens aan een BIMcloud-project werkt, doe je dat lokaal. Het model wordt gedownload vanuit de BIMcloud, waarna je alleen nog wijzigingen zendt en ontvangt. De snelheid en effectiviteit van je eigen systeem blijft daardoor behouden. De communicatie verloopt bovendien vlot doordat er een berichtensysteem geïntegreerd is en je zo eenvoudig notities en opmerkingen kunt achterlaten. Andere projectleden zien meteen welke eventuele problemen zich voordoen, wat er moet gebeuren en waar prioriteiten liggen. Zo neemt de kans op fouten af, waardoor de kwaliteit van projecten verbetert. Verder kun je in BIMcloud documenten centraal beheren, back-ups instellen, de voortgang monitoren en rechten van andere gebruikers inzien en beheren.  

Zonder BIMcloud was het ons niet gelukt dit project zo snel van de grond te krijgen.

Casper Pasveer, Bovenbouw Architectuur

Ook Johan Stinckens van Atrium Architecten vindt dat samenwerken in de BIMcloud een efficiënte en snelle workflow oplevert. Tijdens een interview vertelde hij onder andere: “Door gelijktijdig aan een model te werken beschikt iedereen over actuele informatie en kunnen we alles goed op elkaar afstemmen. Het opzetten van een Teamwork-traject is daarnaast peanuts. Alles bij elkaar levert het veel tijdwinst op.”  

Drie vormen

BIMcloud is beschikbaar in drie vormen. BIMcloud Basic is een gratis versie voor alle Archicad-gebruikers met een volledige licentie en werkt via een lokale server. Deze applicatie is geschikt om een basis-samenwerking op te zetten met collega’s binnen je eigen bureau aan eenzelfde project. Met een aanvullende BIMcloud-licentie kun je gebruikmaken van de BIMcloud (full version). Deze versie biedt extra functionaliteiten in rechtenbeheer, bestandsdelen, back-up en communicatie. Ook deze versie wordt lokaal geïnstalleerd en beheerd. Tot slot is er nog de BIMcloud SaaS (Software as a Service). Deze variant biedt vergelijkbare functionaliteiten als BIMcloud (full version), echter word je geheel ontzorgd in het opzetten en beheren van de BIMcloud. BIMcloud SaaS wordt namelijk door Graphisoft geïnstalleerd op een door hen beheerde cloud server. Op deze pagina vind je informatie en een tabel met de exacte verschillen en prijzen. Zowel BIMcloud (full version) als BIMcloud SaaS is te gebruiken als complete bouwteam-oplossing waarbij projectbestanden (pdf, dwg, ifc, rvt) gedeeld kunnen worden via de BIMcloud. Ook kun je via BIMx opmerkingen plaatsen die via BIMcloud direct zichtbaar zijn voor de ontwerper in Archicad. 

Kortom: BIMcloud is een ideale totaaloplossing waardoor realtime samenwerken (op afstand) voor jou als architect geen enkel probleem is. Dit betekent: meer gemak, efficiëntie, flexibiliteit en plezier in jouw ontwerpproces. En mocht je toch tegen onduidelijkheden oplopen? Dan biedt KUBUS natuurlijk ondersteuning via het KUBUS Helpcenter. Hier vind je volop informatie en tips en trucs over samenwerken met BIMcloud en contactgegevens van onze Helpdesk.  

Wil jij een betere samenwerking realiseren, je productiviteit verhogen en faalkosten verlagen?

Dan is BIMcloud een goede oplossing. Check de website of vraag gerust een adviesgesprek aan met een van onze BIM Consultants.