Dáárom Archicad!

Dáárom Archicad!

Als architect werk je dagelijks met ontwerpsoftware. Dan wil je niet tegen allerlei beperkingen aanlopen die je werkplezier en werkproces negatief beïnvloedenArchicad is gemaakt voor en door architecten, waardoor de software zo veel mogelijk tegemoetkomt aan de behoeften van gebruikers. Zo kun je met Archicad onder onder andere rekenen op een naadloze samenwerking, intuïtieve interface, maximale ontwerpvrijheid, optimale OpenBIM-ondersteuning en efficiëntie workflow. Maar Archicad beschikt over méér voordelen. We geven je 6 voorbeelden waarin Archicad zich onderscheidt van andere modelleersoftware.

1. Dankzij OpenBIM communiceer je moeiteloos met andere softwarepakketten

Archicad is koploper als het gaat om integraal ontwerpen en biedt optimale ondersteuning van OpenBIM-processen. OpenBIM zorgt ervoor dat verschillende soorten software met elkaar kunnen communiceren, onder andere via het importeren en exporteren van IFC-modellen. Dit is essentieel wanneer niet iedereen in het ontwerp- en bouwproces met hetzelfde programma werkt.

Benieuwd waarom andere architecten voor Archicad kiezen? Lees dan ons E-book!

Alles over Archicad overzichtelijk gebundeld.

2. De roadmap geeft je inzicht in ontwikkelingen

In april vorig jaar heeft Graphisoft de eerste versie van haar openbare roadmap vrijgegeven. Deze online informatiebron biedt inzicht in de belangrijkste ontwikkelingen van ArchicadBIMcloud en BIMx. Met de roadmap komt Graphisoft tegemoet aan de behoefte aan meer transparantie en open communicatie. Ook biedt het Archicad-gebruikers de mogelijkheid mee te denken over toekomstige ontwikkelingen.

3. Snelheid gegarandeerd dankzij multi-core ondersteuning

Wanneer je ontwerpt in BIM-modelleersoftware en je model complex of groot is, dan levert multi-core ondersteuning veel tijdwinst op. Bij multi-core ondersteuning worden er meerdere cores (processoren) aangesproken om alles te laden, te visualiseren en door te rekenen. De schermopbouw gaat zo een stuk sneller dan wanneer alle inhoud slechts via één processor moet worden berekend en geladen. Wanneer je in Archicad bijvoorbeeld in het grondplan werkt, wordt dankzij de multi-core ondersteuning en de unieke background processing op de achtergrond al een gevel berekend. Hierdoor wordt deze, wanneer je erom vraagt, direct weergegeven. Wanneer BIM-software niet over deze ondersteuning beschikt, lopen wachttijden snel op.

4. Archicad biedt tools voor energie-efficiënt ontwerpen

  • EcoDesigner STAR. Dit is een krachtige tool waarmee energiebalansberekeningen gemaakt kunnen worden ter ondersteuning van je operationele energieanalysestrategie. De EcoDesigner STAR is voor alle KeyMembers gratis beschikbaar. 
  • Koppeling met materialendatabase. Doordat standaardmaterialen in Archicad zijn gekoppeld aan een materialendatabase kan je onder andere de CO2-belasting van het materiaalverbruik berekenen.
  • DesignLCA. Archicad biedt je de unieke mogelijkheid om tijdens het ontwerpproces een volledige en realistische LCA-ontwerpberekening te maken. Deze LCA-berekening is gebaseerd op het energieverbruik van de woning (berekend met de EcoDesigner STAR) en de hoeveelheid CO2 die het materiaal vertegenwoordigt (gebaseerd op de koppeling met de materialendatabase).
  • Koppeling met Madaster. Archicad heeft een geoptimaliseerde workflow voor Madaster. Door het documenteren, registreren en archiveren van materialen in gebouwen wordt circulair ontwerpen en bouwen efficiënter. KUBUS is één van de eerste Kennedy’s van Madaster.

5. Voorkom miscommunicaties over je ontwerp dankzij BIMx

BIMx is een exclusieve tool voor visualisaties en Virtual Reality (VR), gekoppeld aan Archicad. Doordat de app zowel op een laptop als op mobiel en Ipad kan worden gebruikt, kan je jouw ontwerpen met BIMx altijd en overal presenteren, zowel in 3D als in VR. Dit laatste zorgt voor een levensechte ervaring. BIMx geeft de opdrachtgever een completer en duidelijker beeld, waardoor er betere feedback kan worden gegeven en er minder miscommunicaties ontstaan.

Dankzij de unieke integratie tussen 2D en 3D worden alle modelvisualisaties gecombineerd met de 2D-documenten getoond. Ook op de bouwplaats kun je jouw ontwerp op deze unieke manier tonen. Zo heb je altijd de meest recente en complete documentatie en modellen beschikbaar, wat de communicatie vergemakkelijkt.

6. Maak razendsnel visualisaties direct in Archicad

Archicad stelt je in staat om visualisaties van je project te genereren zonder tussenkomst van render-programma’s of andere beeldbewerkingsprogramma’s. Door het model te voorzien van de juiste materialen en kleuren, eenvoudig aan te kleden met ingebouwde Archicad-objecten en enkele eenvoudige instellingen te verrichten aan de visualisatiestijl, kunnen in Archicad aantrekkelijke impressies gegenereerd worden. Wijzig je iets in je model, dan wordt dit direct aangepast in de visualisatie zonder dat exporteren nodig is.

Wil je weten hoe je een project in Archicad modelleert?

In 20 minuten ben je helemaal op de hoogte.