Dáárom Archicad!

Dáárom Archicad!

Als architect werk je dagelijks met ontwerpsoftware. Daarom is het van belang dat de software bij je past en jou de mogelijkheden biedt die je nodig hebt. In dit blog geven we zeven voorbeelden waarop Archicad zich onderscheidt van andere 3D/BIM-software.

1. Archicad biedt altijd een passende licentievorm

Iedere architect en ieder architectenbureau is anders. Om op de verschillende behoeften in te spelen, kun je Archicad niet alleen kopen, maar ook leasen.

Je kunt bij Archicad kiezen voor een:

  • Kooplicentie: ben je van plan om voor de lange termijn met Archicad te werken? Kies dan voor een aankooplicentie. Je bent én blijft dan eigenaar en kunt Archicad zo lang gebruiken als je wilt. Met een KeyMember abonnement en de KeyMember Editie geniet je bovendien van uitgebreide support, handige Helpcenter artikelen en gratis jaarlijkse upgrades.
  • Lease licentie: wil je eigenaar van de licentie worden, maar heb je niet de financiële ruimte om in één keer de investering te doen? Dan is leasing een goede keuze. Met leasing koop je jouw licentie eenvoudig op afbetaling.

2. Dankzij OpenBIM communiceer je moeiteloos met andere softwarepakketten

Archicad is koploper als het gaat om integraal ontwerpen en biedt optimale ondersteuning van OpenBIM processen. OpenBIM zorgt ervoor dat verschillende soorten software met elkaar kunnen communiceren, onder andere via het importeren en exporteren van IFC-modellen. Dit is essentieel wanneer niet iedereen in het ontwerp- en bouwproces met hetzelfde programma werkt.

10 Archicad tricks in 10 minuten

Werk je nog niet met Archicad en ben je benieuwd welke tricks Archicad uniek maken?

3. De roadmap geeft je inzicht in ontwikkelingen

In april heeft Graphisoft de eerste versie van haar openbare roadmap vrijgegeven. Deze online informatiebron biedt iedereen inzicht in de belangrijkste ontwikkelingen van ArchicadBIMcloud en BIMx. Met de roadmap komt Graphisoft tegemoet aan de behoefte aan meer transparantie en open communicatie. Ook biedt het Archicad-gebruikers de mogelijkheid mee te denken over toekomstige ontwikkelingen.

Public Roadmap Archicad - Graphisoft

4. Snelheid gegarandeerd dankzij multi-core ondersteuning

Wanneer je ontwerpt in 3D/BIM-software en je model complex of groot is, dan levert multi-core ondersteuning veel tijdwinst op. Bij multi-core ondersteuning worden er meerdere cores (processoren) aangesproken om alles te laden, te visualiseren en door te rekenen. De schermopbouw gaat zo een stuk sneller dan wanneer alle inhoud slechts via één processor moet worden berekend en geladen. Wanneer je in Archicad bijvoorbeeld in het grondplan aan het werken bent, wordt dankzij de multi-core ondersteuning en de unieke background processing al een gevel berekend. Hierdoor wordt deze direct weergegeven als je erom vraagt, wat erg fijn werkt. Beschikt BIM-software niet over deze ondersteuning, dan lopen de wachttijden snel op.

Bereken hoeveel uur je per jaar kan besparen met Archicad

5. Archicad biedt tools voor energie-efficiënt ontwerpen

  • EcoDesigner STAR: Met de nieuwste update van Archicad 26 is de EcoDesigner STAR voor alle KeyMembers gratis beschikbaar. De EcoDesigner STAR is een krachtige tool waarmee energiebalansberekeningen gemaakt kunnen worden, ter ondersteuning van je operationele energieanalyse strategie.
  • Koppeling met materialendatabase: Doordat standaardmaterialen in Archicad zijn gekoppeld aan een materialendatabase kan je onder andere de CO2-belasting van het materiaalverbruik berekenen.
  • Add-on voor LCA-ontwerpberekeningen: Archicad bied je de unieke mogelijkheid om tijdens het ontwerpproces een volledige en realistische LCA-ontwerpberekening te maken. Deze LCA-berekening is gebaseerd op het energieverbruik van de woning (berekend met de EcoDesigner STAR) en de hoeveelheid CO2 die het materiaal vertegenwoordigt (gebaseerd op de koppeling met materialendatabase).
  • Koppeling met Madaster: Archicad heeft een geoptimaliseerde workflow voor Madaster. KUBUS is één van de eerste Kennedy’s van Madaster. Door het documenteren, registreren en archiveren van materialen in gebouwen maken we circulair ontwerpen en bouwen efficiënter.

6. Voorkom miscommunicaties over je ontwerp dankzij BIMx

BIMx is een exclusieve tool voor visualisaties en Virtual Reality (VR), gekoppeld aan Archicad. Doordat de app zowel op een laptop als ook op mobiel en Ipad kan worden gebruikt, kan je jouw ontwerpen met BIMx altijd en overal presenteren, zowel in 3D als in VR. Dit laatste zorgt voor een levensechte ervaring. Het geeft de opdrachtgever een completer en duidelijker beeld, waardoor er betere feedback kan worden gegeven en er minder miscommunicaties ontstaan.

Dankzij de unieke integratie tussen 2D en 3D worden alle modelvisualisaties gecombineerd met de 2D-documenten getoond. Ook op de bouwplaats kun je jouw ontwerp op deze unieke manier tonen. Zo heb je altijd de meest recente en complete documentatie en modellen beschikbaar, wat de communicatie vergemakkelijkt.

7. Maak razendsnel visualisaties direct in Archicad

Archicad stelt je in staat om visualisaties van je project te genereren zonder tussenkomst van render-programma’s of andere beeldbewerking-programma’s. Door het model te voorzien van de juiste materialen en kleuren, eenvoudig aan te kleden met ingebouwde Archicad-objecten en enkele eenvoudige instellingen te verrichten aan de visualisatiestijl, kunnen in Archicad aantrekkelijke impressies gegenereerd worden. Wijzig je iets in je model, dan wordt dit direct aangepast in de visualisatie zonder dat exporteren nodig is.

Ontdek Archicad in een vrijblijvende demo van 30 minuten

In 30 minuten laat een ervaren BIM Consultant je de complete workflow van een Archicad project zien. Zo krijg je een goede eerste indruk van de mogelijkheden die Archicad biedt.