Samenwerken met Archicad 24

Samenwerken met Archicad 24

Disruptieve integratie van ontwerpdisciplines

Digitale samenwerking in de bouw is niet alleen belangrijk, het is essentieel. Alleen al omdat er niet 1 softwareproduct is waarmee je alles kan doen. Ondanks de brede adoptie en steeds verdere ontwikkeling van de IFC-methodiek is er nog veel te verbeteren. De vele varianten op de BIMbasis-ILS tonen wel aan hoe groot de behoefte is aan een optimale integratie van disciplines. In het recente Graphisoft 2020 live event was te zien hoe Graphisoft nieuwe ontwikkelingen presenteerde, die zeker uniek mogen worden genoemd. Vooral als het gaat om de nieuwe mogelijkheden van Archicad 24.

Er zijn 3 nieuwe features voor deze release die ik hier kort wil toelichten.

1. Integratie van constructeur in ontwerpfase

Allereerst is daar de introductie van geïntegreerde constructie-analysemodellen. Hoewel Archicad de voorloper is op het gebied van OpenBIM en de toepassing van IFC, is het gebruik van open standaarden niet hetzelfde als het werken met originele data, vanwege het uitwisselen (dumpen) van gegevens naar andere applicaties. Archicad 24 ondersteunt daarom nu een nieuw type model voor constructies. Het structurele analysemodel (SAM) wordt gegenereerd op basis van het bouwkundige model. Het is exact wat de constructeur nodig heeft voor het structurele ontwerp. SAM wordt automatisch geïntegreerd beschikbaar met (Nemetschek) constructiesoftware zoals SCIA, en live gegevens kunnen worden gebruikt voor alle berekeningen en wijzigingen die bidirectioneel worden verzonden. Dit betekent dat er geen bestanden worden geëxporteerd. Een architect kan modelwijzigingen aanbrengen, waarna de bouwkundig ingenieur deze met één druk op de knop kan controleren, analyseren en eventuele wijzigingen doorvoert. Bovendien is deze BIM-gegevensintegratie ook beschikbaar voor softwareproducenten die willen aansluiten middels een open API. Volledig integraal ontwerpen dus.

2. Geïntegreerde MEP-modeler

De MEP-modeler die voorheen als add-on aangeschaft kon worden is vanaf nu volledig geïntegreerd in Archicad. Hiermee beschikt iedereen over alle gereedschappen om het model te verrijken met installatieonderdelen zoals kanaalwerk, leidingen, kabelgootsystemen en ga zo maar door. Hiermee krijg je als architect al in een vroege ontwerpfase inzicht in ruimtegebruik of esthetiek van installatievoorzieningen. De integratie van het installatieontwerp is hiermee veel eerder en beter gewaarborgd dan nu vaak in de praktijk het geval is. Als het MEP-ontwerp alleen beschikbaar is in de vorm van 2D-tekeningen, kunnen deze worden geïmporteerd als referentie voor het modelleren van de elementen in 3D/BIM met behulp van de MEP-tools. Tot slot kunnen elementen zoals kanalen worden geselecteerd om automatisch openingen in de bouwkundige elementen te creëren.

3. Samenwerking en coördinatie

De derde feature bestaat eigenlijk uit een heel pakket aan nieuwe en bestaande opties. Deze gaan over coördinatie zoals het bijhouden van wijzigingen, modelvergelijking, modelchecking, geavanceerde issuemangement en clashdetectie. Zo kunnen er alternatieven of wijzigingsvoorstellen worden gedaan die na accorderen ook direct worden verwerkt in het model. En met de functie voor het bijhouden van wijzigingen kunnen gebruikers bijvoorbeeld definiëren in welke delen van het project ze geïnteresseerd zijn. BIMcloud stuurt dan notificaties wanneer er daarin wijzigingen zijn aangebracht.

Stiekem toch nog meer

Archicad kent al 30 jaar zijn eigen programmeeromgeving GDL, en als geen andere BIM-tool een integratie met Rhino /Grasshopper. Nu voegt Graphisoft ondersteuning toe voor Python API en het veelbelovende PARAM-O voor het native creëren van parametrische (GDL) objecten (momenteel alleen nog beschikbaar in de Windows-versie). Dit kan gewoon via visuele schema’s, dus gescript en zonder enige kennis van programmeertaal. Archicad wordt hierdoor ongekend flexibel in de opties om parametrische modellen te maken.

En dit zit er ook bij

BIMx unlimited

De nieuwste versie van BIMx heeft een nieuwe 3D-engine in combinatie met datastreamingtechnologie, waardoor projecten van elke omvang kunnen worden getoond. Daarnaast is er nu een web versie van BIMx, waarmee het model en alle tekeningen vanuit iedere webbrowser kunnen worden bekeken. Het BIMx-model zelf kan worden opgeslagen in BIMcloud of op een cloudopslagservices zoals iCloud, Google Drive of Dropbox. De technologie wordt automatisch geactiveerd wanneer het 3D-model dat wordt bekeken te groot is om door het mobiele apparaat te worden verwerkt. Vervolgens laadt het alleen die delen van het model in het geheugen, die vanuit het huidige perspectief zichtbaar zouden zijn.

BIMcloud voor projectcoördinatie

De BIMcloud is geëvolueerd tot een volwaardige oplossing voor integrale projectsamenwerking en projectcoördinatie. Nieuw zijn functies als versiebeheer, teams samenstellen, toegangsrechten, enzovoort. Natuurlijk is het daarbij mogelijk om alle soorten modellen en documenten te beheren in de BIMcloud, geen enkel documenttype uitgezonderd. Daarnaast zijn er ook verschillende coördinatietools in Archicad mogelijk door het gebruik van BIMcloud. Zoals het bijhouden van wijzigingen, modelvergelijkingen, issuemanagement en clash-detectie. Kortom alle gereedschappen voor een coördinerende rol in ieder BIM-project.

Conclusie

Zoals altijd bevatten de jaarlijkse productreleases van GRAPHISOFT een balans tussen nuttige verbeteringen die de applicaties steeds gebruiksvriendelijker maken voor bestaande klanten, en innovaties die vooral op nieuwe klanten gericht zijn. De verdergaande multidisciplinaire integratie met andere Nemetschek-producten zoals RISA en SCIA en de ingebouwde MEP-modelleringsmogelijkheden maken Archicad in de nieuwe versie een echte teamplayer. Deze reputatie wordt aanzienlijk versterkt door de bijbehorende producten: BIMcloud en BIMx, die beide enorm geëvolueerd zijn. Tot slot vormt de gloednieuwe API-koppeling een mooie kans om meer partijen aan te laten sluiten die (nog) niet met Archicad werken. Al met al ongekende nieuwe versies met unieke kansen voor echt integraal ontwerpen. Een gamechanger.

Start ook met BIM en probeer Archicad