Duurzaam ontwerpen met CLT en HSB

Duurzaam ontwerpen met CLT en HSB

Het verminderen van CO2 uitstoot is op dit moment de grootste uitdaging in de bouw om klimaatverandering tegen te gaan. De bouw is namelijk verantwoordelijk voor een groot aandeel van de CO2 uitstoot. Hout is vanwege zijn duurzame- en hernieuwbare eigenschappen het meest voor de hand liggende bouwmateriaal op dit moment. Niet voor niets dat houtbouw in rap tempo enorm populair aan het worden is. In dit blog gaan we in op de vele voordelen van houtbouw methoden als CLT en HSB. Ook laten we zien welke voordelen Archicad hiervoor biedt.

Wat is CLT?

De term CLT staat voor Cross-Laminated Timber ook wel kruislaaghout genoemd. Zoals de naam al zegt, bestaat kruislaaghout uit verschillende lagen die kruislings op elkaar gelijmd zijn. Doordat de houtvezels bij deze massieve houten platen gekruist liggen, zijn ze erg sterk en stabiel. De CLT platen zijn dan ook sterk genoeg om een constructieve functie te vervullen.

clt-hsb-afbeelding1.jpg
Foto: Marc Koehler Architects, Edegem VTC. Gemaakt met de CLT methode.

Wat is HSB?

HSB staat voor houtskeletbouw en is een houtbouwmethode waarbij een houten skelet of frame wordt toegepast. Hoewel CLT, zeker voor Nederland, vrij nieuw is als houtbouwmethode is HSB al veel langer een beproefde houtbouwmethode. In Noord-Amerika bestaat zelfs 90% van alle woonhuizen opgetrokken in houtskeletbouw.

Ontdek hoe Lichtstad Architecten duurzaam ontwerpt met Archicad

Wat zijn de voordelen van CLT en HSB?

CLT en HSB zijn duurzame bouwmethodes die veel voordelen met zich meebrengen:

 • Demontabel en circulair: constructies gemaakt van hout kunnen gemakkelijk uit elkaar gehaald worden voor hergebruik (remontage).
 • Lage embodied energy: de productie van hout kost weinig energie en CO2 uitstoot. Daarnaast is hout in vergelijking met beton relatief licht, waardoor er tijdens het vervoeren minder stikstof wordt uitgestoten.
 • Prefabrikaat: de industrie is goed ingericht op prefabricage van houten (half) producten dat maakt het uitermate geschikt.
 • Hernieuwbaar: hout is een oneindig hernieuwbaar bouwmateriaal.
 • Leefcomfort: hout ‘ademt’ wat er onder andere voor zorgt dat warmte en vocht op een natuurlijke manier gereguleerd worden.
 • Brandveilig: hout beschermt zichzelf op natuurlijke wijze, daardoor is de ontvlambaarheid van massief hout niet erg hoog.
 • Weersonafhankelijk: hout kan in vrijwel alle weersomstandigheden worden verwerkt.
clt-hsb-afbeelding2.jpg
Foto: Marc Koehler Architects, Edegem VTC

Hoe helpt Archicad hierbij?

Wil je duurzaam ontwerpen met CLT en HSB-oplossingen, dan is Archicad hiervoor een uitgelezen BIM-software. Naast ondersteuning van alle conventionele bouwtechnieken is Archicad ook uitermate geschikt om CLT en HSB-constructies te modelleren. Met de gebruiksvriendelijke interface, een ongekende ontwerp vrijheid en de uitgebreide bibliotheek kan Archicad worden ingezet van ontwerp tot oplevering. Eén softwareoplossing gedurende het hele proces!


Archicad 25 Houtbouw Module

Om het ontwerpen met CLT en HSB nog gemakkelijker te maken is er in Archicad 25 exclusief voor onze KeyMembers een module ontwikkeld: de Houtbouw Module. Afhankelijk van het gekozen bouwsysteem kunnen vanuit deze module hulpmiddelen worden toegevoegd aan projectbestanden of voorgedefinieerde templates. Voeg alleen die hulpmiddelen toe die relevant zijn voor de gewenste modeluitwisseling of documentatie. Hierdoor werk je efficiënter en bespaar je tijd.

Deze video laat in het kort zien hoe je HSB eenvoudig modelleert in Archicad.

De voordelen van de Archicad KeyMember Editie voor CLT en HSB

 • CLT arceringen: voor een correcte weergave van de specifieke houtbouw elementen.
 • CLT Building Materials: toe te passen voor wanden, vloeren, daken, balken en kolommen.
 • CLT en HSB Layers: toegewezen Layers om constructies te modelleren zonder interferentie van overige constructie onderdelen.
 • CLT en HSB-elementen: voorbeeld objecten van constructie elementen, aanpasbaar voor specifieke toepassingen.
 • CLT-deurpaneel object: deurpaneel zonde kozijnframe direct toepasbaar in CLT-wanden.
 • Speciale foto texturen: voor een correcte weergave van het 3D model.
 • Uitgebreide favorieten set: standaard houtmaten voor Nederland en België, direct toe te passen in het balk- en kolomgereedschap.
MicrosoftTeams-image-(14)-2.png

Naast de toevoeging van deze specialistische Houtbouw Module is de KeyMember Template van Archicad 25 ingericht ter ondersteuning van CLT-toepassingen. Met de implementatie van een extra pennenset en Graphic Override Combination kan het detailniveau voor de output documentatie in verschillende fasen van het project met enkele handelingen worden ingesteld.

Ontdek hoe je duurzaam modelleert in Archicad