Een positieve kijk op 2020

Een positieve kijk op 2020

Vanaf maart 2020 werk ik al thuis. Voor het uitoefenen van mijn werkzaamheden is het namelijk niet noodzakelijk om op kantoor aanwezig te zijn, en dus houd ik me aan de voorgeschreven adviezen. Dat is niet altijd even leuk, want ik mis het sociale aspect heel erg. De gezelligheid en de spontaniteit die op de werkvloer aanwezig is, is achter mijn computerscherm helaas niet na te bootsen. Maar, eerlijk is eerlijk, het thuiswerken heeft ook zo zijn voordelen.

Thuiswerken, het kán

Terwijl er voorheen nog ietwat twijfel over bestond (“thuiswerken, jaja..”) blijkt dat er wel degelijk heel hard en serieus gewerkt wordt vanuit thuiskamertjes. Ikzelf krijg ook veel meer gedaan in 8 uur tijd, omdat ik minder word afgeleid. Logisch natuurlijk. En dat geldt zeker niet alleen voor mij. Ik denk dan ook dat na deze crisis enkele thuiswerkdagen per week tot de standaard mogelijkheden zullen behoren. We hebben allemaal bewezen dat dat kan.

Zakelijk én sociaal

Het online vergaderen was even wennen, dat wel. De bingokaarten met meestvoorkomende uitspraken en gebeurtenissen verschenen al snel, voorzien van vele likes, over de social media kanalen. Heel herkenbaar, en grappig ook 😉 Nu, negen maanden verder, verloopt een online meeting een stuk soepeler. En hij start ook stipt op tijd, een enorme vooruitgang vergeleken bij onze fysieke vergaderingen.

Met het marketingteam hebben we iedere ochtend om 9 uur een dagstart: een online meeting waarin we met een kop koffie de dag aftrappen en bespreken wat er voor die dag op de agenda staat. Zo weten we van elkaar waar we mee bezig zijn, blijven de neuzen dezelfde kant op staan en verliezen we elkaar, letterlijk en figuurlijk, niet uit het oog. Op vrijdagmiddag proosten we met hetzelfde team op het weekend, en hebben we het over van alles en nog wat, behálve over werk. Zo houden we ook het sociale aspect online in leven.

Rust in de tent

Wat ik ook fijn vind aan thuiswerken, is het simpele feit dat ik ‘al thuis ben’. Mijn zoontje van 7 jaar heeft 2x per week atletiektraining, van 18:00 tot 19:00 uur. Dat is normaal gesproken een enorm gehaast en gepuzzel: snel naar huis, eten bedenken, kopen, koken, kinderen ophalen bij de bso/opvang, zoontje achter z’n broek aanzitten zodat hij zijn sporttenue aantrekt, ervoor zorgen dat hij wat eet, enz.

Het naar huis sjezen vanuit mijn werk, heb ik nu in één seconde geregeld 😉 Daarnaast heb ik in 2020 geleerd om voor minstens 5 dagen avondeten in te kopen, zodat het vraagstuk ‘wat eten we vandaag?’ helemaal niet meer bestaat. Ontstaan uit het feit dat ik het liefst zo min mogelijk in een winkel kom zo lang het virus op de loer ligt, en verheven tot een nieuwe gewoonte die ook zeker zal blijven zodra het virus verslagen is. Heerlijk. Meer rust in de tent.

Iedereen bereikbaar

Een ander positief aspect is de bereikbaarheid van álle collega’s. Op kantoor moest ik vaak zoeken waar iemand zat (flexplekken), en of hij of zij überhaupt wel op kantoor aanwezig was. Nu kan ik in Teams zien wie aan het werk is, en hem of haar direct bereiken via chat of (video)call.

Ik kan nog wel even doorgaan met voordelen benoemen, maar eigenlijk ben ik vooral benieuwd naar die van jullie. Want op dinsdag 26 januari organiseren we The Class of 2020. Online natuurlijk. Tijdens dit event vertellen architecten wat 2020 voor hun heeft betekent. En dan voornamelijk de positieve verhalen, de kansen en de uitdagingen.

Ben je benieuwd naar de verhalen van architecten?

Bekijk dan onze online Architects in Ctrl sessies


Lotje van Rijsoort werkt sinds 2006 als marketing- en communicatiespecialist bij KUBUS, en is sinds een jaar ook verantwoordelijk voor alle events die door KUBUS georganiseerd worden.
Zij is te bereiken via mail: lvanrijsoort@kubusinfo.nl