Efficiënt ontwerpen met hout

Efficiënt ontwerpen met hout

De klimaatverandering is op dit moment met stip de grootste uitdaging voor architecten en de bouwsector. Dit heeft er mede voor gezorgd dat hout de afgelopen jaren steeds populairder is geworden in de architectuur. Het gebruik van hout zal de komende decennia alleen maar toenemen. Om het ontwerpproces en de bouw zo efficiënt mogelijk te laten verlopen, moet ontwerpsoftware voor architecten hierop inspelen.

Houtbouw en BIM gaan hand in hand

Constructies van ‘mass timber’ zoals CLT, bestaan uit veel meer verschillende onderdelen in vergelijking met traditionele constructies van beton. Bovendien wordt er bij houtbouw veel gebruik gemaakt van prefabricage. Om het gehele proces van ontwerp tot bouw goed te organiseren, is het van belang om vanaf de ontwerpfase de verschillende teams met elkaar te laten samenwerken. BIM is hierbij van grote toegevoegde waarde.
 
 

Ook duurzaam en circulair ontwerpen met Archicad?

Door tijdens de ontwerpfase gebruik te maken van een 3D BIM-model is er minder tijd nodig om ontwerpen om te zetten in fabricagetekeningen. Bovendien verbetert hierdoor de coördinatie tussen het ontwerpteam en andere partijen. Dit alles leidt tot een snellere bouw met aanzienlijk minder faalkosten. Oftewel, meer tijd voor het ontwerp en minder tijd kwijt aan de bouwvoorbereiding. Een veelbelovend scenario voor houtbouw.

"Omdat we zien dat er vanuit de markt steeds meer vraag is naar ontwerpen met houtbouw, hebben we in de KeyMember Editie van Archicad 25 een speciale template ontwikkeld voor houtbouw."

Ronald de Graan, directeur customer success bij KUBUS

Circulair bouwen met hout

Hout is niet alleen zeer duurzaam, het leent zich ook uitstekend voor circulair bouwen. Houten gebouwen zijn uitermate geschikt om na verloop van tijd weer te demonteren en op een andere locatie te hergebruiken of te recyclen, ook wel remontage genoemd. Een mooi voorbeeld is het nieuwe hoofdkantoor van Triodos Bank in Zeist. Dit gebouw bestaat voor het overgrote deel uit hout en is zodanig ontworpen dat het ook weer uit elkaar gehaald kan worden.

Triodos-bank-Ontworpen-door-RAU-Architecten-en-Ex-Interiors-Fotografie-Ossip-van-Duivenbode.png
Het bijzondere kantoorgebouw van Triodos Bank is volledig remontabel. Ontworpen met Archicad door RAU Architecten en Ex Interiors. Fotografie: Ossip van Duivenbode. 

De juiste ontwerpsoftware maakt het verschil 

Ontwerpen met hout vergt dus een andere aanpak. “Omdat we zien dat er vanuit de markt steeds meer vraag is naar ontwerpen met houtbouw, hebben we in de KeyMember Editie van Archicad 25 een speciale template ontwikkeld voor houtbouw”, vertelt Ronald de Graan, directeur customer succes bij KUBUS. “Deze template beschikt over een uitbreiding met modules voor het ontwerpen en uitwerken van houtbouw. Hiermee kunnen Cross Laminated Timber (CLT) en Houtskeletbouw (HSB) projecten effectief gemodelleerd worden. Een ontwikkeling die naadloos aansluit op de toenemende vraag naar circulair bouwen.” Naar verwachting wordt de KeyMember Editie van Archicad 25 half november gelanceerd.
 

Benieuwd hoe andere architecten duurzaam ontwerpen?

Meld je aan voor Architects in Ctrl met Lichtstad Architecten, waarin zij alles vertellen over het ontwerpproces van de circulaire sporthal Bredius.