Bekijk de Archicad roadmap

Begin april heeft Graphisoft de eerste versie van haar openbare roadmap vrijgegeven. Deze online informatiebron biedt iedereen inzicht in de belangrijkste ontwikkelingen van ArchicadBIMcloud en BIMx. Met de roadmap komt Graphisoft tegemoet aan de behoefte aan meer transparantie en open communicatie. Ook biedt het Archicad-gebruikers de mogelijkheid mee te denken over toekomstige ontwikkelingen.

Als architect wil je natuurlijk weten welke ontwikkelingen op stapel staan in de software die je gebruikt. In de roadmap van Graphisoft vind je hier heldere informatie over. Dit ‘levende’ digitale document bevat een reeks plannen en initiatieven gericht op verbetering van de gebruikservaring en uitbreiding van functionaliteiten. ‘Levend’ houdt in dat er geregeld aanpassingen in het document plaatsvinden, al naar gelang de veranderende behoefte van gebruikers en technische of maatschappelijke trends in de bouw. 

Hoe werkt het?

De roadmap op de website van Graphisoft is onderverdeeld in 4 categorieën: Coming soonIn ProgressUnder Research en Idea Pool. In Coming soon vind je functies en oplossingen waar Graphisoft actief aan werkt. Het onderdeel In Progress beschrijft ontwikkelingen die al zijn begonnen, maar die qua lancering meer tijd in beslag nemen. De categorie Under Research spreekt voor zich: naar deze ontwikkelpunten wordt nog onderzoek gedaan. In de Idea Pool tot slot worden ideeën geopperd die in de toekomst wellicht interessant zijn om uit te werken.

Binnen de actuele roadmap zijn er focuspunten per thema aanwezig. Op het gebied van architectuur gaat het om ontwerpen, documenteren, visualiseren en samenwerken. Qua multidisciplinair ontwerpen ligt het zwaartepunt op openBIM, geïntegreerd ontwerpen en DDScad (de MEP-oplossing van Graphisoft). En wat betreft teamwork tussen meerdere partijen draait het om BIMcloud, BIMx, OpenBIM en BCF en CDE-connecties.

Met meerdere mensen tegelijk in één model werken?

Tijdens de video ‘Optimaal samenwerken dankzij BIMcloud’ wordt duidelijk wat BIMcloud is, hoe het in de paktijk werkt en welke voordelen het architecten biedt. Bekijk nu de video!

Wat kun je verwachten?

Op korte termijn staan er al een aantal interessante vernieuwingen op de planning, zoals ontwerpopties waarmee de bestaande workarounds in Archicad, (zoals hotlinks, laaginstellingen of kopieën van het model) overbodig worden. Ook komt er een intuïtieve feature die dynamisch de afstand toont tot omliggende elementen, zodat je elementen nauwkeuriger kunt plaatsen. Verder wordt er gewerkt aan functies waarmee je straks direct vanuit BIMx issues aanmaakt en eenvoudig verbinding legt met verschillende visualisatie-, Virtual Reality en Augmented Reality-toepassingen

Archicad biedt ons veel voordelen en ik verwacht dat het in de toekomst alleen maar meer wordt

– Jan Hein Janssens, Wakker Architecten

Naast dit soort uitgebreide aanpassingen, bevat de roadmap ook kleinere updates en nieuwe features die je ontwerpplezier verhogen. Denk bijvoorbeeld aan een geoptimaliseerde gebruikersinterface met uitgebreide zoekfunctie, verbeterde prestaties en een nog uitgebreidere ondersteuning voor bestandsformaten (dwg, ifc, rvt). Graphisoft wil bovendien meer nadruk leggen op cloudgebaseerde oplossingen en mobiele apps, waardoor de workflow extra soepel verloopt.

Ontwerpvrijheid en kwaliteit

Alle innovaties zijn erop gericht een meer naadloze BIM-ervaring voor architecten en bouwprofessionals te creëren. Zo biedt de roadmap jou in de nabije en verdere toekomst veelbelovende mogelijkheden om intuïtiever, gedetailleerder en efficiënter te ontwerpen. De ontwerpvrijheid en kwaliteit van bouwprojecten zal verder toenemen. Al met al de moeite waard om de roadmap van Graphisoft goed in de gaten te houden. Heb je zelf ideeën of opmerkingen waarmee Archicad naar een nog hoger niveau getild kan worden?  KeyMembers kunnen deze deponeren in de ideeënbus van het KUBUS Helpcenter. Ook via de Graphisoft Community kun je op- en aanmerkingen achterlaten.

Behoefte aan uitleg of extra kennis op maat?

Maak dan gebruik van Archicad ondersteuning op maat. Middels deze service creëren we een begeleidingsvorm die past bij jouw specifieke hulpvraag.