Hoe werkt modelleren in 3D en wat zijn de voordelen?

Hoe werkt modelleren in 3D en wat zijn de voordelen?

Wil je de overstap maken van 2D tekenen naar 3D modelleren? Dan is het logisch dat je hierover eerst meer kennis wil opdoen. De kans is immers aanwezig dat je moet overstappen op nieuwe software om te kunnen 3D modelleren. In dit blog vertellen we je precies wat 3D modelleren is en wat de voordelen hiervan zijn ten opzichte van 2D tekenen. Het is de tijd en investering meer dan waard.

Wat is 3D modelleren?

3D modelleren wil zeggen dat je bij een object, zoals een gebouw, niet alleen de breedte en hoogte weergeeft, maar ook de diepte. Hierdoor kun je het gebouw ruimtelijk waarnemen. Een 3D BIM-model gaat nog een stapje verder. Hier voeg je naast diepte ook extra informatie toe, bijvoorbeeld prijzen, materiaalkeuze etc. Dit heeft als voordeel dat je alle informatie op één plek hebt. Wil je meer weten over BIM? Lees dan ons blog ‘Wat is BIM?’.

 

Een absoluut voordeel voor ons is het gemak van 3D visualisaties, zowel in tijdsbesteding als in klantovertuiging.

                                                                                                                        - VG Architecten, Gert van GinnekenBlog_Multi-informationandculturalcomplexinKiev_AlyonaBulygina.jpg

Het voordeel van 3D (BIM)-modelleren

3D modelleren wordt steeds populairder, maar waarom is 3D modelleren zo populair geworden? Dat komt doordat het vele voordelen met zich meebrengt ten opzichte van het traditionele 2D tekenen. Het grootste voordeel is dat je een helder en realistisch beeld hebt van een gebouw. Dit kan een belangrijke rol spelen bij de overtuiging van een projectontwikkelaar. Bij een renovatieproject is dit ook een enorm voordeel. De verschillen tussen het oude en nieuwe gebouw zijn tot in detail te bekijken in een 3D ontwerp.
 


"De faalkosten zijn echt enorm afgenomen. Doordat je alles in 3D binnenkrijgt, zie je direct als dingen misgaan. Zeker met projecten met schuine daken en dakraampjes, waar vroeger regelmatig wat misging, is dat nu verleden tijd. Je komt eigenlijk bijna nooit meer gekke dingen tegen op de bouw."

                                                                                                                          - No Label, Annemiek Braspenning

 

Voordelen van 3D modelleren:
 • Het geeft een realistisch beeld van een gebouw
 • Het geeft de klant beter inzicht in wat er verbouwd of gebouwd gaat worden
 • De faalkosten nemen af doordat het gebouw, de materialen, de prijzen, eigenlijk alles inzichtelijk is 
 • Samenwerken wordt een stuk eenvoudiger doordat er betere communicatie is van een detail
 • Het doorvoeren van wijzigingen is eenvoudig
 • Er is meer informatie om te toetsen
 • Het heeft minder 2D opwerking nodig
 • Het geeft inzicht in de ruimte die nodig is om een bouwkundige knoop te kunnen maken

Bij het overstappen naar 3D modelleren zijn er ook een paar punten waar je aan moet denken:
 • Niet alles is gemodelleerd (er zijn altijd plekken waar je misschien niet aan gedacht hebt om detail toe te voegen). Maar oefening baart kunst ;)
 • Aanpassingen doorvoeren (heel veel detail in losse elementen). Als je detailleert op basis van een profile waar je informatie in stopt, kan aanpassen juist makkelijker worden.
 • 3D modelleren vs. principe detail. Verlies je niet in het te ver uitdetailleren van je model.
 • Tijdsinvestering om de software te leren kennen. Dit kun je oplossen door een cursus te volgen bij KUBUS. Door deze cursus heb je binnen no time Archicad onder de knie.

3D modelleersoftware

Zoals je ziet heeft 3D modelleren veel voordelen ten opzichte van 2D tekenen. Wil je de overstap gaan maken naar 3D modelleersoftware? In dit blog lees je alles over een soepele overstap naar 3D modelleersoftware. Met de 3D modelleersoftware Archicad modelleer je met gemak de meest complexe en grote gebouwen. Het is geschikt voor ontwerpen, uitwerken, detailleren en visualiseren.
 

Ik zou niet terug kunnen gaan naar een 2D programma, dat zou écht niet meer gaan.

                                                                                                          - Blanco Architecten, Vincent van den Broeke

 

Wil je de ervaringen van architecten horen over de overstap naar 3D modelleren? Schrijf je dan in voor een live sessie van Architects in Ctrl.

Meer informatie