De voordelen van intuïtief ontwerpen in Archicad

Voordelen van intuïtief ontwerpen in Archicad

Archicad scoort hoge ogen met zijn intuïtieve interface. Door de grafische weergave van verschillende functionaliteiten is meteen duidelijk waarvoor ze dienen. Ontwerpen verloopt soepeler, efficiënter en is gewoon veel leuker! Maar wat houdt een intuïtieve interface eigenlijk in? En wat kun jij er als architect precies mee? In dit blog neem ik je mee langs de pluspunten van intuïtief ontwerpen in Archicad.

Het eerste wat opvalt wanneer je het programma opent, is dat er geen sprake is van een spreadsheat-look, maar van een venster met gestructureerd weergegeven, beeldende iconen. De knoppen rechts bovenaan springen vooral in het oog. De eerste, meest linkse knop, is de projectmap. Daarmee creëer je verschillende weergaven van de kale structuur van het project. Via de knop daarnaast, viewmap, creëer je diezelfde visualisaties, alleen nu met specifieke informatie over de opeenvolgende ontwerpfasen. Daaronder vind je twee knoppen die het achtereenvolgens mogelijk maken verschillende weergaven op plotbladen te plaatsen en je project te presenteren. De laatste knop is de publisherset, waarmee je je model en plotbladen naar verschillende stakeholders kunt exporteren.

Klik op de afbeelding voor een uitvergroot overzicht.

Zeer visuele iconen

De ene keer is het handiger te modelleren in 2D, de andere keer in 3D. Het mooie aan Archicad is dat het niet uitmaakt. Je kunt constant switchen tussen de 2D- of 3D-weergave. Op die manier krijg je een goed idee van de positie van bepaalde elementen en zie je duidelijk wat de aandachtspunten zijn in je model. Met de knoppenbalk boven in Archicad kun je snel acties uitvoeren. Ook hier zijn de iconen weer zo visueel dat meteen duidelijk is om welke acties het precies gaat. Zo gebruik je bijvoorbeeld het pipet om eenvoudig de eigenschappen van een element over te nemen en vervolgens met de injectienaald door te geven aan een ander element. Met het schaartje kun je elementen ‘wegknippen’ uit je model. Eventueel kun je voor deze knoppen ook sneltoetscombinaties gebruiken.

10 Archicad tricks in 10 minuten!

Werk je nog niet met Archicad en ben je benieuwd welke tricks Archicad uniek maken?

Flexibele gereedschappen

Verder zijn er nog iconen te zien aan de linkerkant van het werkveld. Dit zijn gereedschappen waarmee je in een handomdraai wanden, daken, vloeren, kolommen, deuren, etc tekent. De tools zijn bovendien flexibel en dat is uniek van Archicad. Zo hoeft bijvoorbeeld een wand geen wand te blijven; je kunt er ook een ander element van maken. De materialen zijn daarnaast uitgerust met eigenschappen, zoals de R-waarde van een wand. Interieurelementen voeg je snel toe met de objecttool, die is gekoppeld aan een bibliotheek vol voorwerpen. Door ze als favoriet in te stellen gaat dit nog vlotter. Archicad heeft verder verschillende opties waarmee de omgeving kan worden vormgegeven, maar de meest aangewezen manier is via de Mesh-tool. Tot slot is er de renovatietool. Met dit handige gereedschap kun je voor alle elementen in je model bij een verbouwing aangeven of ze gesloopt, behouden of nieuw toegevoegd moeten worden. Vervolgens kun je per ontwerpfase filteren op de statussen.

Archicad werkt vooral heel intuïtief. Met vorige programma’s werd alles zo administratief en vermoeiend, waardoor de creativiteit beperkt werd. Met Archicad is er een wereld voor mij geopend die mijn creativiteit helemaal ten goede is gekomen.

– Peter Geraerts, Cocoon Architecten

Optimale presentatievrijheid

Naast de intuïtieve knoppen en gereedschappen wil ik ook nog wat andere, intuïtieve handigheden van Archicad delen. Zo kun je als architectenbureau ook je eigen huisstijl aan Archicad toevoegen. KUBUS biedt de KeyMember Editie als basis, maar dankzij allerlei weergavefilters is dit eenvoudig aan te passen. Zo kun je bijvoorbeeld kleuren van bepaalde elementen veranderen en plotbladen aanpassen door een bureaustempel of eigen presentatieachtergrond toe te voegen. Archicad biedt verder optimale presentatievrijheid. Dat houdt in dat je plattegronden, gevelaanzichten, doorsnedes en het volledige model in 3D schetsmatig of meer als definitief ontwerp kunt opvragen. In het geval van een renovatieproject kan je daarbij filteren op bestaande-, te slopen- en/of nieuw toe te voegen elementen. Per weergave kan je nog dingen veranderen, zoals de textuur of kleur van je gevelaanzicht, of schaduw, wolken of belijningen in je 3D-model. Ook het detailniveau is per weergave aanpasbaar.

Dankzij externe applicaties, waarmee Archicad eenmalig de link hoeft te leggen zoals Lumion of Twinmotion, voeg je animatie aan je model toe zoals bomen, water of beweging. Renderen doe je uiteindelijk met de ingebouwde render engines Sketch of Cineware by Maxon. Via BIMx wandel je door het model, al dan niet met een 3D-bril. Je stuurt je klant eenvoudig een link, waarmee hij in BIMx op zijn smartphone, tablet of desktop het model kan verkennen. De plotbladen hangen ook automatisch aan het model.

Kortom: de intuïtieve interface van Archicad is veelzijdig, compleet en heeft tal van voordelen voor jou als architect. Door de grafische weergave is bovendien snel duidelijk hoe je al die mogelijkheden kunt benutten.

De intuïtieve interface van Archicad in de praktijk zien?

Bekijk dan de opname van het webinar.