Ken jij de 5 meest tijdbesparende eigenschappen van de KeyMember Editie al?
De Archicad KeyMember Editie is door KUBUS ontwikkeld en volledig toegespitst op de Nederlandse en Vlaamse markt. Hiermee heb je toegang tot nóg meer voordelen voor je bureau, waaronder ruim 1000 extra parametrische objecten, 500 extra texturen, aanvullende geïntegreerde werkmethodieken en diverse exclusieve add-ons. Maar dat is nog niet alles. De KeyMember Editie helpt je namelijk ook om je ontwerpproces te versnellen. Hoe? Dít zijn de 5 meest tijdbesparende eigenschappen van de KeyMember Editie.
Benieuwd waarom ook andere architecten voor Archicad kiezen? Lees ons E-book!
18 eerlijke verhalen van Archicad-gebruikers.
1. Uitgebreide Archicad-templates
Bij elk nieuw project steeds weer dezelfde handelingen herhalen om te kunnen starten? Dat is niet erg efficiënt en met een goede voorgedefinieerde template ook helemaal niet nodig. In de KeyMember Editie zit een uitgebreide projecttemplate voor zowel Nederland als België met specifieke basisinstellingen, waarmee een project vlot gestart kan worden. Bij de ontwikkeling van deze templates is zo veel mogelijk gebruikgemaakt van de standaarden die in deze landen worden gehanteerd. Ook de bruikbaarheid van de diverse instellingen, attributen en mogelijkheden worden nauwlettend gemonitord en zo nodig aangepast. Je beschikt dus altijd over een actuele template.
Aan de templates zijn onder andere een bibliotheek gelinkt met extra objecten, vooringestelde lagen, lagencombinaties, pennen, kleuren, texturen en Zone-categorieën. Ook zijn er voorbeeldprofielen en Viewsets aangemaakt, MEP-systemen toegevoegd en diverse, voor-gedefinieerde Graphic Override-combinaties voor handen. Verder zijn de meest voorkomende weergaven voor tekeningen in de renovatiefilters ingesteld en bevatten de templates grote aantallen grafische favorieten.
2. Programma van Eisen
Met de Programma van Eisen add-on kan eenvoudig een Programma van Eisen worden ingelezen vanuit een Excel- of Numbersbestand. Hierbij worden automatisch de verschillende ruimten als Zones in het model geplaatst en bieden ze onmiddellijk visuele feedback. Ze kunnen dienen als uitgangspunt voor het ontwerp en/of als controle om te valideren of het model aan de gevraagde eisen voldoet.
Via de add-on kunnen meerdere Zones in één keer geplaatst worden inclusief categoriecode, oppervlakte, minimale breedte, bezettingsnorm, geluidsnorm, ontwerptemperatuur, eenheidsprijzen en eigen waardes. De geplaatste Zones kunnen bovendien in alle bouwfases gebruikt worden. Verdere mogelijkheden die de add-on biedt, zijn automatische nummering, automatische juiste categorisering en automatische plaatsing op de gewenste verdieping. Ook de oorspronkelijke oppervlakte-eis blijft oproepbaar.
De KeyMember Editie zorgt er onder andere voor dat er basiselementen gericht op onze markt klaarstaan, zodat we geen tijd verliezen om deze zelf te maken
Ismaël Gielen, BISAR Architecten
3. Schedules en Meetstaat Manager (BE)
Met Archicad kunnen eenvoudig lijsten of stuklijsten gemaakt worden van alle gegevens in het model. Deze zogenaamde Interactive Schedules blijven aan het model gekoppeld. Alles wat je in Schedules wijzigt, wordt direct in het model doorgevoerd en andersom. Dit maakt de Schedules niet alleen geschikt als documentatie om overzichtslijsten of kozijnstaten te presenteren, maar ook als modelleer- en controlegereedschap.
We onderscheiden 3 soorten Interactive Schedules die gebruikt worden om informatie te genereren: Element Schedules, Component Schedules en Surface Schedules. Deze tonen respectievelijk informatie op het niveau van elementen, componenten (opbouw) en surfaces (afwerkingen). Voorbeelden van Schedules zijn: overzichten van geplaatste objecten (zoals het aantal wandcontactdozen of meubelstukken) en overzichten van ramen en deuren.
De Meetstaat Manager is een handig hulpmiddel voor Belgische architecten. In België is de architect verantwoordelijk voor de gemeten hoeveelheden van het projectontwerp. Deze hoeveelheden worden in een meetstaat opgesteld. Veel architecten baseren hun meetstaat op de VMSW-codering. Daarom heeft KUBUS de Meetstaat Manager ontwikkeld. Deze automatiseert de VMSW-meetstaat in Archicad. De output kan vervolgens worden geïntegreerd in eigen meetstaat- en lastenboekdocumenten.
4. De Houtbouw Module
Binnen de KeyMember Editie zijn diverse modules opgeslagen in een map die automatisch mee wordt geinstalleerd wanneer je de software downloadt. Zo is er een Ramen & Deuren-werkplaats aanwezig en diverse modules voor detaillering. De Houtbouw Module is een speciale werkmethodiek die het modelleren en documenteren van constructies in HSB (HoutSkeletBouw) en CLT (Cross-laminated timber) vergemakkelijkt.
Werken met de module is heel simpel. Je sleept de module uit de map in Archicad en vervolgens wordt de werkmethodiek getoond. In het document vind je een uitgebreide uitleg hoe je verschillende materialen en texturen aanmaakt, welke specifieke instellingen er zijn om bijvoorbeeld verschillende houtpatronen te creëren en welke functies en gereedschappen interessant zijn op het gebied van HSB en CLT. Ook heb je eigenschappen en veel verschillende varianten van opbouwen tot je beschikking waarmee je in je eigen project direct aan de slag kunt gaan.
De KeyMember Editie vormt een sterke basis voor ons werk vanwege de speciaal door KUBUS ontwikkelde aanpasbare templates, translators, property managers en objecten
Surya Steijlen, LEVS
5. EcoDesigner STAR
Last but not least: wat betreft de implementatie van duurzame oplossingen in je model kan ook de EcoDesigner STAR je werktijd flink verkorten. Met deze krachtige, intuïtieve tool maak je in een vroeg stadium de energiebalans van een project visueel inzichtelijk. Onder andere de warmte-invloed van zoninval, bezonningsuren per raam, R-waardes en koudebrugsimulaties zijn simpel en snel beschikbaar. Uiteindelijk ontstaat er een compleet, met data ondersteund, beeld waarop je energie-gerelateerde ontwerpkeuzes kunt baseren.
Weten wat de voordelen van Archicad zijn, specifiek voor grotere bureaus?
14 eerlijke ervaringen over ontwerpen in grotere teams.