KUBUS bestaat 30 jaar!

KUBUS bestaat 30 jaar!

1 oktober 1992 stapte Erik Pijnenburg naar de Kamer van Koophandel om zijn bedrijf KUBUS, gevestigd in innovatiestad Eindhoven, in te schrijven. Inmiddels zijn we 30 jaar (!) verder en blik ik samen met hem terug op deze periode, waarin KUBUS is gegroeid van een eenmanszaak naar een bedrijf van 111 medewerkers dat nog steeds groeiende is.

Van keukentafel tot groot kantoor

KUBUS startte 30 jaar geleden met eigen besteksoftware, KUBUS Spexx, ontwikkeld aan de keukentafel. “Onze woning beschikte niet over ‘de traditionele zolderkamer’, dus toen werd het de keukentafel”, vertelt Erik lachend. KUBUS Spexx was de eerste specificatiesoftware voor Windows. Het programma werd hierdoor snel populair. Al na één jaar werden de eerste programmeurs en een secretaresse aangenomen. En binnen ongeveer acht jaar was KUBUS in Nederland marktleider op het gebied van bestekschrijven.

KUBUS-30-jaar-aan-de-keukentafel.jpg
Erik aan de keukentafel met zijn dochter op schoot.

Toch was alleen KUBUS Spexx niet voldoende volgens Erik. “Ik wist al snel dat er ook 3D-ontwerpsoftware bij zou moeten komen om het bedrijf sterker te maken. Zodoende ging ik op zoek en maakte ik kennis met Archicad. Omdat ik erg enthousiast was over het ‘virtual building’ concept binnen Archicad (later BIM genoemd), heb ik in 1996 na een bezoek aan Graphisoft in Budapest besloten Archicad te gaan distribueren in Nederland.”
Vanaf dat moment kreeg Archicad veel focus en werd een Nederlandse bibliotheek met objecten en templates ontwikkeld. Dat was ook nodig, want Archicad was in die tijd nog helemaal niet bekend in Nederland. Architecten zagen het voordeel nog niet van 3D-software en hadden überhaupt nog nooit van BIM gehoord. Werk aan de winkel dus. Door de vele demo’s en seminars door het hele land werd Archicad steeds bekender en werd 10 jaar later de mijlpaal van 1.000e gebruiker gehaald. Een paar jaar later, in 2008, startte KUBUS ook met de distributie van Archicad in Vlaanderen, waar ook snel successen werden behaald.

Leon (18 jaar bij KUBUS): 30 jaar KUBUS, waarvan in mijn geval bijna 18 jaar. Die 18 jaar zeggen denk ik wel genoeg. KUBUS is een fantastisch bedrijf om deel van uit te maken. Woorden als bevlogen, passie en trots schieten me te binnen. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

In 2012 werd het productportfolio uitgebreid met de distributie van Solibri. “Archicad is erg op architecten gericht. Met de toevoeging van Solibri bereikten we ook bouwbedrijven en deden we veel kennis op van het totale BIM-proces. Vanuit hier zijn de inzichten ontstaan die uiteindelijk tot de ontwikkeling van BIMcollab hebben geleid, waarmee we in 2015 op de markt zijn gekomen.”

Communicatie moet beter, was de gedachte. “Met Archicad maak je mooie modellen, maar die dienen afgestemd te worden met modellen van andere partijen. Met Solibri ontdek je clashes in die verschillende modellen. Maar wie lost deze clashes op, en hoe? Hierover moet gecommuniceerd worden.” Dit is de basis van BIMcollab: issuemanagement speciaal voor BIM-processen geïntegreerd in veelgebruikte BIM-software, vertelt Erik trots. Een ecosysteem om de kwaliteit van modellen op een hoger plan te krijgen en faalkosten te verminderen. “We zagen dit gat in de markt en zijn daar met vol enthousiasme ingesprongen en met succes: Nu bedienen we ruim 150.000 gebruikers wereldwijd.”

Tijdlijn-KUBUS-30_DEF.png

Zenuwen

KUBUS heeft in 30 jaar een enorme groei doorgemaakt. En dat ging bij Erik gepaard met de nodige (gezonde) zenuwen: “Ik herinner me nog dat ik zenuwachtig werd toen KUBUS meer dan 15 medewerkers telde. Groter hoefde van mij eigenlijk niet.” Toch is die ‘knop’ omgegaan en kan hij nu juist genieten van een groot team om zich heen: “Je ontdekt dat als je met meer mensen bent die dezelfde visie delen, je ook veel meer kan bereiken. En dat is erg leuk!”

2018_Kerst.png
Kerstfeest met het team in 2018.

Het laten groeien van een bedrijf is niet vanzelfsprekend. Ik vraag Erik wat het geheim is van KUBUS. “Van begin af aan geloven we in wat we doen”, antwoordt hij gelijk. “We willen klanten écht verder helpen, iedereen is hier heel bevlogen in: Making people happy with BIM. Het is mooi om te zien dat dit nog steeds overeind staat, ondanks alle ontwikkelingen.”

Roelie (5 maanden bij KUBUS): KUBUS is een leergierig bedrijf waar gezelligheid, hartelijkheid en gedrevenheid bij elkaar komt.

Erik hoopt dat het persoonlijke, familiale karakter van KUBUS altijd zal blijven bestaan, maar geeft aan dat dat ook een uitdaging is als je hard groeit. “Natuurlijk willen we dingen bereiken, maar lachen en genieten van samen een doel nastreven is minstens even belangrijk.”

Mijlpalen

Mijlpalen zijn er voor Erik genoeg in de afgelopen 30 jaar. Bijvoorbeeld de eerste keer dat iemand belt om onze software te kopen zonder dat deze persoon vooraf door ons benaderd is. “Dit zegt iets over de marktpositie die aan het veranderen is, en maakt je trots.” Ook de eerste grote klanten zal hij niet vergeten.

KUBUS-30-jaar-teamuitje-Forteiland.jpg
Met alle collega’s naar Forteiland om het 30-jarig bestaan van KUBUS te vieren.

Liselore (4 jaar bij KUBUS): KUBUS is snel gegroeid in de tijd dat ik er werk. Toch voelt het nog steeds kleinschalig aan. Bij de koffiemachine en tijdens de lunch kan je gezellig een praatje maken. Ook werk ik regelmatig met andere teams samen, waardoor ik met veel collega’s contact heb. Kortom, een bedrijf waar ik met veel plezier werk.

Inmiddels is KUBUS al ruim 25 jaar distributeur van Archicad, wat voor Erik ook een mooie mijlpaal is. Met veel plezier kijkt hij terug op de vele bezoeken aan Graphisoft in Budapest. Bovendien heeft deze samenwerking ervoor gezorgd dat er ruimte ontstond om BIMcollab te gaan ontwikkelen, wat zeker ook in Eriks’ rijtje met hoogtepunten thuishoort. Toch zit het vaak in de simpele dingen, zoals met collega’s op een beurs staan en plezier hebben. “Dat zijn momenten die ik niet snel zal vergeten.”

KUBUS-30-jaar-2.jpg
In 2018 namen een aantal fanatieke collega’s deel aan een fietstocht van 300 km in Zweden.

Marktleider

Opvallend is dat als we terugblikken op de afgelopen 30 jaar, KUBUS met elk product marktleider is geworden of een belangrijke marktpositie heeft weten te veroveren. Wat betekent dit voor de toekomst? Volgens Erik geeft het heel veel vertrouwen. “Je kunt wel een ambitie uitstippelen, maar dingen lopen nooit zoals je het van tevoren bedenkt. Met elk nieuw product werd de uitdaging groter en anders, maar het is ons wel gelukt. En dat geeft vertrouwen.”

Betekent dit dat er plannen zijn om het productportfolio nog verder uit te breiden? “Nee, dat niet. Een totaal nieuw product zit er niet aan te komen, maar ik denk wel na over het verbreden van BIMcollab. Driving Model Quality is niet alleen van toepassing op het ontwerp en bouwen, maar ook op beheer en onderhoud. Hoe dit zich gaat ontwikkelen is de vraag, maar ik zie hier wel kansen.”

Voor Erik is de periode van 30 jaar voorbijgevlogen. “Het is misschien cliché, maar de eerste jaren van KUBUS voelen echt als de dag van gisteren. Het leuke vind ik dat we ons als bedrijf continu hebben ontwikkeld. Het is en blijft een uitdaging voor mij, en dat maakt dat ik me nooit verveeld heb.” Nog 30 jaar zit er niet in, maar op dit moment is hij er nog lang niet klaar mee. “Ik vind het nog veel te leuk!”

Lotje (16 jaar bij KUBUS): Toen ik bij KUBUS startte in 2006 pasten we nog met z’n allen in één vergaderruimte :-). Ik heb KUBUS zien groeien, met alle stuiptrekkingen maar ook feestjes die daarbij komen kijken. KUBUS voelt als een soort familie, en ik weet zeker dat dat uniek is.

BBQ-2022.jpg
Een lekker hapje en drankje tijdens de jaarlijkse KUBUS barbecue.

Denk je nu ‘dit wil ik ook’?

We hebben verschillende vacatures openstaan! Wellicht vier jij de volgende mijlpaal samen met ons.

#JOINUS.