Overtuigend projecten presenteren: Archicad-gebruikers over BIMx
Met BIMx navigeer je in een game-achtige 3D-setting op het scherm door je Archicad-model heen. Met behulp van de BIMx VR-functie en een VR-bril wandel je zelfs letterlijk in het toekomstige pand rond. Dit kan een kartonnen bril zijn, waar je simpelweg je smartphone in klikt, of een Apple Vision Pro. Toon de Coster van architectuurburo TDCA merkt dat klanten het erg waarderen als hij hun woning in spe in BIMx presenteert. “Ze zijn vaak overweldigd door de realistische weergave”, vertelt hij.
Bijzonder overtuigend
Met BIMx presenteer je je 3D-model op een innovatieve, interactieve manier. En dit kan al in een pril stadium van het ontwerpproces. “Wij laten opdrachtgevers heel vroeg met een VR-bril op door het gebouw lopen”, vertelt Peter Geraerts van Cocoon Architecten. Maar ook binnen het eigen bureau, biedt een project in VR meerwaarde, vindt Maarten Polkamp van Brightside Architects. “Je zietsnel waar de knelpunten zitten en kunt meteen de wijzigingen bekijken.” Ook bij potentiële opdrachtgevers heb je een streepje voor met BIMx. Wanneer je in het eerste gesprek al een prachtig, realistisch 3D-model presenteert, werkt dat bijzonder overtuigend.
Vertrouwen en enthousiasme door BIMx
“Naast dat klanten een duidelijk en realistisch beeld krijgen, kunnen wij onze esthetische en ruimtelijke keuzes helder onderbouwen. Zo geeft BIMx niet alleen vertrouwen in het ontwerp, maar brengt het ook enthousiasme teweeg”, vertelt Harmen Landman van LIAG architecten. Wijzigingen voer je eenvoudig door in Archicad, waarna je deze weer in BIMx kunt presenteren. Samenwerken en informatie uitwisselen is daardoor voor alle partijen in een project heel eenvoudig. Leen Hermans van UAU: “Wij zetten BIMx onder andere in tijdens de communicatie met de bouwheer (red.: opdrachtgever). Dit biedt duidelijk inzicht in het bouwproces van het project en voorkomt miscommunicaties en fouten.”
Naast dat klanten een duidelijk en realistisch beeld krijgen, kunnen wij onze esthetische en ruimtelijke keuzes helder onderbouwen. Zo geeft BIMx niet alleen vertrouwen in het ontwerp, maar brengt het ook enthousiasme teweeg
Harmen Landman, LIAG architecten
Snel en effectief communiceren
Maarten van Brightside Architects gebruikt BIMx bijna altijd tijdens project-overleggen. “Doordat je technische informatie in je BIM-model één op één kunt delen met aannemers en constructeurs, verloopt de 3D-projectcommunicatie sneller en effectiever.” BIMx neemt bovendien taalbarrières weg, weet Stephan Verkuijlen van wv-studio. “Bij een project in Spanje hadden we een aannemer die slecht Engels sprak. Dankzij BIMx hoefden we plannen en aanpassingen niet mondeling uit te leggen, maar konden we het aan hem laten zien. Dit werkte zeer verhelderend.”
Geen papier meer
Met de BIMx-tool is ook papierwerk verleden tijd. Je 2D-documentatie is immers geïntegreerd in je 3D-model en op ieder mobiel apparaat te raadplegen. Een hele verbetering, vindt Johan Stinckens van Atrium Architecten. “Als we vroeger naar de werf gingen, hadden we drie of vier mappen achter in de auto liggen. Nu steken we een tablet in onze tas en hebben we alle benodigde gegevens bij de hand, inclusief alle maatvoeringen.” Opmerkingen kunnen bovendien ter plaatse direct in het BIMx-model worden gezet, waardoor de communicatie extra soepel verloopt.
BIMx app iOS en Android
Dankzij BIMx heeft Johan ook flink wat andere bouwpartijen kunnen overtuigen dat gedrukte plannen meestal niet nodig zijn. “Af en toe is een fysieke map nog gewenst, maar ik heb er al jaren geen meer gemaakt. We kopen nu een derde tot de helft minder papier in dan vroeger. Én het is ook nog beter voor je rug”, lacht Johan. Via de BIMx Web Viewer navigeer je eenvoudig via je browser door je model. Verder is er een gratis BIMx app beschikbaar die speciaal is ontwikkeld voor iOS en Android. Zo kun je altijd en overal bij jouw BIM-modellen. Opdrachtgevers kunnen de app ook op hun telefoon of tablet installeren en zo de voortgang van een project volgen.
BIMx biedt duidelijk inzicht in het bouwproces van het project en voorkomt miscommunicaties en fouten
Leen Hermans UAU