Renderen is kinderspel met Archicad en Twinmotion.

Renderen is kinderspel met Archicad en Twinmotion.

Sinds mei 2019 is het renderen met Archicad-modellen naar een hoger niveau getild dankzij de directe link met Twinmotion. Toen maakte Epic Games, de maker van onder andere het welbekende Fortnite, de overname van Twinmotion bekend. Bovendien werd de laatste versie van deze software, Twinmotion 2020, gratis ter beschikking gesteld voor Archicad 23 gebruikers.

Twinmotion

De kracht van Twinmotion wordt gevormd door de game engine Unreal Engine 4. Niet enkel ontwikkeld voor spellen, maar wereldwijd ook veelvuldig gebruikt door grote ondernemingen zoals Disney, of architecten zoals Zaha Hadid. De resultaten gaan veel verder dan fotorealistische renders. Ook Virtual Reality, 360° beelden en video’s kunnen op een eenvoudige manier gecreëerd worden.

De directe link met Archicad zorgt ervoor dat 3D modellen in no-time in Twinmotion ingeladen worden. De software doet bovendien al enkele handelingen voor jou. Zo worden bomen, mensen en auto’s automatisch omgezet naar realistische, bewegende exemplaren. Dan begint het echte werk.

Vanuit de Twinmotion bibliotheek kan een Archicad-project verder aangekleed worden met bijvoorbeeld planten, bomen of zelfs dieren. Dit kan stuk per stuk, of ‘en masse’. Ook grassen kunnen met een penseel of vulpotje heel snel een volledig weiland bedekken.

Natuurlijke elementen

Het mooie aan deze elementen is dat ze onderhevig zijn aan de natuur. Niet alleen bewegen ze mee op de wind, maar luisteren ze ook naar de seizoenen. Met de gebruiksvriendelijke interface wordt er heel eenvoudig aangegeven dat het een koude winterdag is waar de sneeuwvlokken naar beneden dwarrelen.
Een nieuwe feature van de laatste versie is dat deze elementen zelfs kunnen groeien in de tijd. Zo worden snel de effecten op het project doorheen de tijd zichtbaar.

Een uitgebreide materialenbibliotheek.

Hiermee kunnen heel efficient de texturen van het Archicad-model overschreven worden met fotorealistische materialen. Deze zijn bovendien nog volledig aanpasbaar. Zo kan de kleur, de reflectie of de schaal eenvoudig gewijzigd worden. Om de beleving compleet te maken wordt aangegeven hoe het materiaal moet ‘klinken’ zodra iemand erover loopt. Bovendien kan nu de herhaling van de textuur heel eenvoudig vermeden worden door een nieuwe feature.

Met enkele kliks navigeren mensen, fietsers of auto’s doorheen je project. Deze beweging wordt in het model gecreëerd door ‘paths’ te tekenen. In geen tijd ga je zo van spookstad naar metropool. Voor de ultieme beleving worden typerende grootstad-geluiden toegevoegd zoals een sirene, een straatmuzikant of een voorbijrazende trein.

Ten slotte is het tijd om het project om te zetten naar enkele mooie resultaten. creëer enkele standpunten die het project in de verf zetten, kies voor foto’s of een video.
Last-minute aanpassingen aan het Archicad-model? No worries, met een update vanuit Archicad worden de wijzigingen automatisch doorgevoerd in Twinmotion.

Probeer Archicad gratis