Dé Renovatietool voor architecten

Een muurtje afbreken of opbouwen is niet zo ingewikkeld. Zorgen dat dit goed gedocumenteerd en gecommuniceerd wordt, is een grotere opgave. Een klein misverstand kan flinke consequenties hebben. Met de Renovatietool van 3D/BIM-software Archicad is die kans zo goed als nihil. Hiermee renoveer je het gebouw al tijdens het ontwerpproces in een digitale setting.

Te slopen en te bouwen onderdelen onderscheid je met een kleur, waardoor je goed inzicht krijgt in de bestaande en beoogde staat van een project. Met behulp van de visualisatiemogelijkheden in Archicad genereer je bovendien aantrekkelijke impressies waarmee je klanten een heldere presentatie kunt bieden van de veranderingen. Daarnaast vergemakkelijkt de tool de samenwerking en communicatie met andere bouwprofessionals over de renovatiewerkzaamheden. Slooptekeningen en overzichten van de oude en nieuwe situatie haal je simpelweg uit het model. Behalve deze weergaven is het ook mogelijk lijsten samen te stellen van bijvoorbeeld alle nieuwe ramen en deuren en de oorspronkelijke en nieuwe oppervlaktes.

Geen discrepanties

Een bestaande situatie kan gebaseerd worden op PDF- of DWG-bestanden. Ook kun je een 3D-scan direct in Archicad importeren. Zo heb je in no time de basisstructuur van een gebouw paraat. Vervolgens werk je binnen hetzelfde project, via de Renovatietool, aan zowel de huidige als toekomstige toestand. Het grote voordeel hiervan is dat alles in één model zit, waardoor geen discrepanties tussen de verschillende situaties ontstaan. Verfijningen en aanpassingen lopen gelijk op met de verdere uitwerking van het project, waarbij deze automatisch in alle documentatie verwerkt worden. Dat scheelt tijd en komt de efficiëntie van het ontwerpproces ten goede.

Bekijk hoe Hippo Architecten de Renovatietool gebruikt.

Intuïtief

Zoals Archicad-gebruikers maar al te goed weten, is intuïtief werken een belangrijk facet binnen Archicad. Dat zie je ook weer terug bij de Renovatietool: alles spreekt voor zich. Eerst open je het Renovatiepallet waarin je diverse filters en faseringsknoppen vindt. Bestaande bouw breng je in kaart met het icoon waarop bakstenen staan afgebeeld (Existing). Afbreken doe je, net als in het echt, met het bulldozer-icoon (To Be Demolished). De kraan (New Elements) gebruik je voor nieuw te bouwen onderdelen. Via een renovatiefilter schakel je vervolgens in welke van die statussen in de weergave worden getoond. Op ieder moment in het proces kunnen bestaande, te slopen of nieuwe elementen aangewezen of gemodelleerd worden. Dit kan in zowel 3D- als 2D-modus. Eventuele problemen filter je er dus al uit vóórdat de bouw begint. 

De Renovatietool neemt een hoop werk uit handen en zorgt ervoor dat je dingen niet dubbel hoeft te doen

– Gerhard Vermeulen, Architecten HMV

De Renovatietool staat garant voor een hoge mate van nauwkeurigheid en is inzetbaar voor allerhande projecten: van kleine woningrenovaties tot renovaties van flinke kantoorpanden of zelfs hele wijken. Als architect beschik je hiermee over een waardevolle tool die het bouwproces naar een nog hoger niveau tilt. Het gereedschap is zeer handzaam en helpt je de staat van het gebouw te evalueren en gewenste veranderingen te visualiseren. Zo kun je, in samenspraak met andere bouwpartijen, weloverwogen ontwerpbeslissingen nemen en ervoor zorgen dat renovatieprojecten veilig, volgens de regels, kosteneffectief en efficiënt worden uitgevoerd.

Ontdek hoe je Archicad kunt gebruiken bij renovaties, transformaties en herbestemmingen

Bekijk gratis de video en laat je inspireren!