Stap voor stap aan de slag met BIM

BIM-software stelt gebruikers in staat om een geïntegreerd 3D-model van een gebouw te maken waarin alle relevante informatie wordt opgeslagen. Dit omvat niet alleen geometrie, maar ook eigenschappen van materialen, bouwcomponenten, kostenramingen en planningen. Dankzij deze gegevens kun je onder andere (complexe) projecten efficiënter plannen, ontwerpen en beheren. Hierdoor verminderen fouten en faalkosten en verbetert de samenwerking met andere bouwpartijen. Voor zowel grote als kleine architectenbureaus loont het om te starten met BIM. Toch staat niet elk bureau erom te springen. Want zijn de voordelen echt wel zo groot dat het de moeite waard is om je huidige werkwijze aan te passen? En kost de implementatie niet veel te veel tijd? Het mooie is dat je BIM helemaal naar je eigen hand kunt zetten. Je kunt het in je eigen tempo integreren op een manier die bij jouw bureau en type projecten past. In deze 5 stappen ontdek je hoe je kunt overstappen naar een efficiënte BIM-workflow.
 

Stap 1. Begin met 3D-modelleren

De eerste en misschien wel meest eenvoudige stap, is gewoon beginnen met 3D-modelleren. In principe ben je dan al aan het BIM’en. Alle 3D-elementen bevatten namelijk geometrische informatie die je kan uitwisselen met andere partijen. Starten met een BIM-project doe je op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door bestaande tekeningen in te laden en ze als onderlegger te gebruiken voor het 3D-model, of door enkele basislijnen uit te zetten in de vorm van ruimtes. Het grote voordeel van 3D-modelleren is dat je wijzigingen meteen terugziet in de 2D-tekeningen én het 3D-model. Dat werkt niet alleen sneller, maar zorgt ook voor minder fouten. Een win-winsituatie dus!

Ontdek hoe Goedefroo architects Archicad en BIM inzet voor het hypermoderne project Kaai City

Bekijk gratis de video en laat je inspireren!

Stap 2. Verfijn je ontwerp

Eén van de grootste valkuilen van werken met BIM, is dat architecten zich in een ontwerpfase al verliezen in de details. Werk steeds van grof naar fijn en voeg pas meer detail toe, zoals juiste bouwmaterialen, naarmate het ontwerp vorm krijgt. Vervolgens kun je nadenken over welke informatie je, los van de parametrische gegevens die al aan je elementen zijn gekoppeld, je het model wilt meegeven. Denk aan de brandwerendheid van wanden, de akoestische waarde van isolatie of de U-waarde van ramen. Dit zijn parameters die belangrijk zijn naar de aanbesteding toe en waar aannemers en leveranciers mee aan de slag kunnen.

Stap 3. Exporteer naar IFC

Om samen te kunnen werken met externe partijen, is het belangrijk om gebruik te maken van een universeel bestandsformaat: IFC. Dit bevat het 3D-model én de extra toegevoegde informatie en kan door elke 3D-software ingelezen worden. Voor je gaat exporteren, is het handig eerst te bepalen voor wie het model bedoeld is en welke informatie hij/zij nodig heeft. Zo is het voor de ramenleverancier interessant te weten welke U-waarde de beglazing moet hebben, maar is dit minder relevant voor de installatie-adviseur. Zodra dit gedefinieerd is, kun je je bestand met behulp van de Publisher-functie met één klik exporteren als een IFC-bestand.

BIM maakt processen inzichtelijk, sneller, efficiënter en beter beheersbaar. Ook op de lange termijn.

 Maarten Castelijns, Rijnboutt

Stap 4. Deel je model via BIMcloud

Dankzij de BIMcloud van Archicad kun je niet alleen met meerdere personen tegelijkertijd in één model samenwerken, maar ook eenvoudig bestanden met elkaar delen. Je kan externe partijen toegang geven tot de BIMcloud, maar deze ook zodanig inrichten dat hun rechten beperkt blijven tot het raadplegen van bepaalde documenten. Jij en jouw collega’s kunnen op die manier zonder zorgen interne documenten met elkaar delen en erin samenwerken. Een bijkomend voordeel van de BIMcloud is dat je, dankzij BIMx, de communicatie kan doortrekken tot op de bouwplaats. Opmerkingen communiceer je eenvoudig terug naar Archicad, waardoor het model steeds up-to-date blijft, ook tijdens de uitvoering.

Stap 5. Controleer het BIM-model

Wanneer de andere partijen jouw basismodel ontvangen hebben, kunnen zij op hun beurt een model gaan maken met betrekking tot hun discipline. Dit worden ook wel ‘aspectmodellen’ genoemd. Deze IFC-modellen kun je gemakkelijk terug importeren in Archicad, zodat jij jouw model hier wederom op kan afstemmen. Daarnaast biedt de handige Model Compare-functie de mogelijkheid eenvoudig wijzigingen op te sporen, zowel in je eigen model als in die van de externe partijen. Ook met de Collision Detection krijg je snel een overzicht van clashes tussen elementen, bijvoorbeeld waneer er een kolom door een ventilatiekanaal loopt. Wil je een stapje verder gaan in het valideren en controleren van de IFC-modellen? Dan is BIMcollab Zoom van KUBUS een aanrader. De communicatie verloopt bovendien naadloos via BIMcollab Nexus, die ook weer mooi geïntegreerd kan worden met Archicad. 

Start met BIM!

Met BIM in Archicad kun je stapsgewijs vertrouwd raken en groeien naar een effectief BIM-proces waarbij je jouw ontwerpen eenvoudig met parameters verrijkt, deelt, analyseert en controleert. Dat is dus veel minder spannend en tijdrovend dan je in eerste instantie misschien denkt. Nog even kort de voordelen van BIM op een rij:

betere samenwerking met andere bouwpartijen
snellere uitwisseling van gegevens
informatie makkelijk uitlezen
minder fouten tijdens het modelleren
minder faalkosten.

Kortom: door te investeren in BIM ben je optimaal uitgerust om succesvol te zijn in onze steeds veranderende industrie. Dus waar wacht je op? Ga aan de slag met BIM en ontdek de mogelijkheden.

Benieuwd hoe jouw bureau het beste kan starten met BIM?

Plan nu vrijblijvend een 1-op-1 demo met BIM-expert Michiel Neven waarin hij jou alles over de mogelijkheden voor jouw bureau vertelt.