Op deze 4 manieren win jij tijd met BIM

Op deze 4 manieren win jij tijd met BIM

Wist jij dat het gebruik van goede, efficiënte modelleersoftware je veel tijd kan besparen? Nu het vinden van nieuwe collega’s steeds lastiger wordt en we allemaal een chronisch tekort aan tijd lijken te hebben is het winnen van een beetje meer tijd extra prettig. In dit blog vertel ik je hoe de BIM-werkmethodiek je daarbij gaat helpen.
 

1. Je hoeft niet meer te schakelen tussen verschillende softwarepakketten

Tegenwoordig kun je eigenlijk niet meer zonder 3D modellen. Steeds vaker vragen opdrachtgevers en klanten om 3D-beelden, waardoor je naast je 2D-software ook nog een 3D-software aan moet schaffen. Het is dan natuurlijk veel logischer om voor software te kiezen waarin je zowel in 2D als 3D kan ontwerpen. Op die manier heb je alles in één pakket, waardoor je niet meer hoeft te schakelen tussen verschillende programma’s. Dit bespaart je niet alleen tijd, maar ook nog eens geld.
 

2. Je hoeft wijzigingen nog maar op één plek te doen

Door gebruik te maken van software waarmee je zowel in 2D als 3D kan ontwerpen is het niet meer nodig om aanpassingen in je 2D tekening ook nog eens in je 3D model te maken. Slimme 3D-software, zoals bijvoorbeeld Archicad, legt een koppeling tussen alle tekeningen en het 3D-model. Als je dan bijvoorbeeld een wijziging maakt in het 2D-grondplan, past de software automatisch ook alle andere tekeningen aan. Dit bespaart je een hoop tijd en zorgt er ook nog eens voor dat er minder kans is op discrepanties.

Blog_Tijdwinst_TheBow.jpgRender van appartementencomplex ‘The Bow’. Ontworpen in Archicad door Orange Architects.

3. Je kunt beter en makkelijker samenwerken

Met OpenBIM software als Archicad is het mogelijk om informatie uit te wisselen met andere partijen in het ontwerpproces. Daardoor is het doen van aanpassingen en revisies veel eenvoudiger en kunnen fouten al vroeg in het proces voorkomen worden. Ook hier bespaar je dus niet alleen tijd, maar worden ook de faalkosten gereduceerd.
 
Behalve informatie uitwisselen met andere partijen is het ook mogelijk om met je eigen team samen te werken binnen één model, bijvoorbeeld door te kiezen voor BIMcloud. Met BIMcloud profiteer je als team van een betere samenwerking, centraal documentenbeheer en communicatie tot op de bouwplaats met BIMx.
 

Benieuwd hoe BIMcloud in de praktijk werkt?

Bekijk het webinar van BIM Consultant Gijs Verhagen, waarin hij je alles vertelt over wat BIMcloud is en hoe het werkt.

4. Je haalt meer inzicht en informatie uit je project met minder handelingen

In 2D-tekeningen is elke snede lijn per lijn opgebouwd. Dit controleren is een handmatig klusje waar een hoop handelingen en dus tijd in gaat zitten. Doordat je met 3D-software eenvoudig snedelijnen kunt bijmaken of verplaatsen zijn dat soort tijdrovende taken verleden tijd. Daarnaast heb je ook de 3D-informatie tot je beschikking, zonder dat je zelf berekeningen moet maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lengte, dikte of hoogte van elementen.
 

Een extra bonusbesparing

Uit de eerste twee punten bleek al dat de keuze voor 3D-modelleersoftware de kans op fouten en discrepanties verkleint, omdat aanpassingen nog maar op één plek in één software gedaan hoeven te worden. Bovendien besprak ik in het derde punt dat het uitwisselen van informatie met andere partijen eenvoudiger en dus minder foutgevoelig is. Tot slot liet punt vier zien dat ook het uitvoeren van controles en berekeningen veel eenvoudiger gaat. Kortom, allemaal manieren die niet alleen tijd besparen in het uitvoeren van het project, maar dus ook de kans op fouten verkleinen. En minder fouten tijdens het ontwerp- en bouwproces betekent natuurlijk minder tijdverlies. Met 3D-software kan je er dus zeker van zijn dat de kwaliteit van jouw project gewaarborgd blijft.

Overzicht

Ik zet de verschillende manieren waarop jij tijd gaat winnen met BIM nog even voor je op een rijtje:

  • Je hoeft niet meer te schakelen tussen verschillende softwarepakketten.
  • Je hoeft wijzigingen nog maar op één plek te doen
  • Je kunt beter en makkelijker samenwerken
  • Je haalt meer inzicht en informatie uit je project met minder handelingen
  • Bonus: Je minimaliseert tijdverlies, omdat er minder fouten worden gemaakt

Zelf de kracht van Archicad ervaren?

Neem gratis en vrijblijvend deel aan een online groepsdemo. Een van onze BIM Consultants laat je in een half uur zien hoe je een project opzet in Archicad en wat de meest gewaardeerde features zijn.