Toetsen van IFC modellen aan de BIM basis ILS

Toetsen van IFC modellen aan de BIM basis ILS

Uit de best practices van de afgelopen jaren is naar voren gekomen dat het werken met Open BIM het enige echte antwoord is op integraal samenwerken in de keten. Voor integraal samenwerken is dezelfde taal spreken essentieel en kunnen we in de keten efficiënter werken, verspillende taken uitbannen en fouten voorkomen. Dezelfde taal spreken betekent gebruik maken van de Open BIM standaarden IFC en BCF. Deze vormen dan ook de basis van de afspraken in de BIM basis ILS.

De BIM basis ILS wordt ondertussen door meer dan 250 bedrijven onderschreven en begint al aardig ingeburgerd te raken in BIM’mend Nederland. Er wordt dan ook steeds vaker gevraagd of geeist om modellen te leveren die voldoen aan de BIM basis ILS. Maar hoe weet ik nu hoe ik mijn project volgens de afspraken modelleer, of dat de andere projectpartners zich wel aan de afspraken hebben gehouden?

Hoe toets je jouw model aan de BIM basis ILS?

Stap 1: Verdiep je in de BIM basis ILS.

Het begint natuurlijk met enige basiskennis over de BIM basis ILS. Wat zijn de afspraken?

De BIM basis ILS is geen nieuwe standaard maar een antwoord op de vraag: hoe gaan we informatie in de bouw gestructureerd en eenduidig uitwisselen?

De afspraken in de BIM basis ILS hebben betrekking op het uitwisselformaat, de te hanteren basisstructuur en het borgen van objectinformatie. Meer informatie over BIM basis ILS is hier te vinden.

Stap 2: Gebruik de handleiding om te modelleren volgens de BIM basis ILS.

De volgende stap betreft het modelleren zelf. Om je hiermee op gang te helpen bestaan er voor de meeste modelleer-software specifieke handleidingen die je stap voor stap begeleiden in het modelleren volgens de BIM basis ILS afspraken. Wij hebben samen met experts uit de markt een specifieke handleiding opgesteld die je stap voor stap begeleidt in het modelleren in Archicad volgens de BIM basis ILS afspraken.

Stap 3: Controleer je model.

Als ik nu een IFC-model heb gecreëerd hoe weet ik nu of deze aan alle eisen voldoet? Voordat je een model over de schutting gooit is het verstandig deze altijd eerst te controleren. Dit kan op verschillende niveaus. Van basic tot uitgebreid.

  • Basic: Je kan het IFC-model openen in je 3D modelleer software om vervolgens het model handmatig te controleren. Sommige modelleer software heeft speciale mogelijkheden hiervoor om het je makkelijk te maken. Zo kent Archicad een clash controle functie. Door deze functie te gebruiken weet je zeker weet dat er geen doublures worden geëxporteerd zoals geeist in de BIM basis ILS.
  • Intelligent: Een stap intelligenter kan je jouw IFC-model inzien in bijvoorbeeld BIMcollab Zoom. Daarmee kan je visueel je model valideren met de beschikbare BIM basis ILS Smart View set. Deze visualiseert het IFC-model op veel van de basis afspraken van de BIM basis ILS, maar is ook eenvoudig aanpasbaar voor meer projectspecifieke afspraken. Met BCZ kan je vervolgens issues aanmaken van de views om zo bijvoorbeeld je collega te instrueren wat niet voldoet aan de BIM basis ILS. Deze issues zijn met de Archicad BCF Manager weer te openen zodat eenduidige communicatie over de BIM basis ILS tot stand komt.
  • Automatisch: Wanneer je nu als expert aan de slag wilt dan ligt de keuze om speciale Model Checker te gaan gebruiken. Hiermee kan je een uitgebreide en geautomatiseerde controle doen op vrijwel alle aspecten van de BIM basis ILS.
Overzicht Solibri (semi)automatisch check voor de BIM basis ILS

Tenslotte zijn er doordat iedereen het nut inziet van goede afspraken omtrent het uitwisselen van IFC-modellen er steeds meer afgeleiden van de BIM basis ILS aan het ontstaan. Deze afgeleiden richten zich specifiek op bestaande aspecten van de bouw. Een goed voorbeeld hiervan is de ILS constructieve betonvloeren en de Uniforme Sparings Opgave (USO).

Kortom de tools om betere IFC-modellen te maken en anderen aan te sturen om ook betere modellen te maken zijn beschikbaar.