Ontwerpen in 2D of 3D? De voordelen van 3D op een rij

Ontwerpen in 2D of 3D? De voordelen van 3D op een rij

Overstappen van 2D-tekenen naar 3D-modelleren heeft veel impact en vraagt om een andere werkmethodiek. Ik snap dat dit kan afschrikken, maar ik ben van mening dat het echt steeds de moeite waard is. In dit blog vertel ik welke voordelen 3D-ontwerpsoftware biedt ten opzichte van 2D-tekenen.

1. Je werkt met één softwarepakket

Wanneer je werkt met 2D-software is de kans groot dat je daarnaast ook nog een 3D-pakket nodig hebt. Met alleen 2D kun je tegenwoordig niet meer volledig uit de voeten. Door voor twee verschillende pakketten licenties aan te schaffen ben je niet alleen extra geld kwijt, maar ook extra tijd. Je moet immers continu schakelen tussen twee programma’s.

Werken met 3D-software biedt als voordeel dat je alles binnen handbereik hebt in slechts één pakket. Zowel het 3D-model als de 2D-tekeningen. Je kan eenvoudig schakelen tussen de twee, zónder dat je het programma moet verlaten.

Als je eenmaal de efficiëntie van Archicad hebt geproefd, wil je niet meer zonder.”

-Diederik Bailleul, bow architecten

2. Het 3D-model en de tekeningen hangen samen

Een gevolg van twee losse programma’s voor 2D en 3D is dat wijzigingen ook op twee plaatsen verwerkt moeten worden. Wanneer de klant vraagt om een aanpassing, moet je dit zowel in het programma van de 2D-tekening wijzigen, als in de software van het 3D-model. Je doet dus dubbel werk. Bovendien wordt het, zeker wanneer er meerdere aanpassingen gedaan moeten worden, veel moeilijker om alles correct bij te houden. Zo sluipen er sneller fouten in het model of de tekeningen.

Het voordeel van een 3D-pakket is dat alle tekeningen onderling gelinkt zijn. Dit komt doordat het 3D-model eigenlijk de basis vormt, en alle tekeningen daarvan worden afgeleid en automatisch ook aangepast. Je verliest dus geen tijd meer met de wijzigingen overal bij te houden.

Blog_Afbeelding_AppartementenSneek_TWAarchitecten.jpg
Appartementencomplex in Sneek. Ontworpen door TWA Architecten.

3. Wijzigingen worden in alle tekeningen doorgevoerd

Een ontwerp bestaat uit verschillende tekeningen. Zodra er wijzigingen nodig zijn, betekent dat dus ook dat al deze tekeningen aangepast moeten worden. Een aanpassing in het grondplan moet bijvoorbeeld ook doorgevoerd worden in de gevels, snedes et cetera. Ook dit resulteert in tijdverlies en vergroot bovendien de kans op fouten.

Door te kiezen voor software waarmee je zowel in 2D als 3D kan ontwerpen, voorkom je dergelijke fouten. Wanneer je in Archicad bijvoorbeeld een aanpassing doet in een 2D-grondplan, past het programma automatisch de andere 2D-tekeningen én het 3D-model aan. Zo weet je zeker dat er geen discrepanties ontstaan.

Dankzij Archicad zijn mijn ontwerpprocessen erg efficiënt, ben ik flexibel en behaal ik snel resultaat.

-Paul Spaltman, Architectenbureau Spaltman

4. Je krijgt inzicht in je project

Zeker weten dat alle knooppunten goed zitten? Bij een 2D-tekening moet je dit handmatig controleren en dat kost opnieuw heel veel tijd. Elke snede moet immers lijn per lijn opgebouwd worden.

Met 3D-software kun je bijvoorbeeld met gemak snedelijnen bijmaken of verplaatsen, en dat zowel in 2D-tekeningen als in het 3D-model. Je krijgt met 3D-software dus meer inzicht met minder handelingen.

5. Je hoeveelheden worden automatisch berekend

Tenzij je graag eindeloos veel rekensommen maakt, is ook het berekenen van hoeveelheden een pijnpunt in 2D-software. Hier kruipt opnieuw veel tijd in én het is ook weer foutgevoelig.

Door met 3D-modellen te werken heb je ook 3D-informatie ter beschikking, zoals de lengte, dikte en hoogte van elementen. Daardoor heb je automatisch ook de hoeveelheden van die elementen inzichtelijk. En doordat je ervan uit kan gaan dat je model correct is dankzij puntje 4, zullen jouw hoeveelheden foutloos uit het model rollen.

Blog_Afbeelding_ItSwettehusLeeuwarden_TWAarchitecten.jpg
‘It Swettehus’ in Leeuwarden. Ontworpen in Archicad door TWA Architecten.

6. Je kunt je 3D-ontwerp ook als visualisatie gebruiken

Van een simpele 2D-tekening kun je niet meer maken dan dat. Je hebt in je 2D-software geen visualisaties tot je beschikking, terwijl je klant die misschien wel graag wil zien voor een optimale beleving. Misschien loop je door het gebrek aan visualisaties zelfs wel projecten mis! Visualisaties en renders laten maken bij een extern bureau is daarentegen vaak erg prijzig.

Met 3D-software maak je de visualisaties en renders gewoon zelf. Je hebt dan alles binnen handbereik om zélf de beste verkoopplaatjes samen te stellen en klanten te verbazen met jouw ontwerpen. Met de ingebouwde
render engine van Archicad is het mogelijk om eenvoudig realistische beelden van jouw project te genereren.

Hulp nodig bij het kiezen van de juiste software?

Als architect is het ontzettend belangrijk dat je met de juiste modelleersoftware werkt. Met ons gratis stappenplan kies je moeiteloos de beste ontwerpsoftware voor jouw bureau.

7. De klant begrijpt het ontwerp beter

Vooral particuliere klanten hebben vaak moeite met het lezen van 2D-plannen. Logisch ook, want het is niet hun vakgebied. Hierdoor bestaat de kans dat er verkeerde verwachtingen gecreëerd worden en er miscommunicatie ontstaat.

Het voordeel van 3D-software is dat de klant een project echt kan beleven. In Archicad kun je bijvoorbeeld door het 3D-model heen navigeren. Ook kun je gebruik maken van BIMx, een gratis tool die meegeleverd wordt met de software. Je kunt met deze tool door het 3D-model wandelen, waardoor er een heel duidelijk beeld van de inrichting en ruimtelijkheid ontstaat. Bovendien is deze tool niet alleen op een computer te gebruiken, maar ook via een app op je tablet of smartphone. Handig meegenomen dus!

8. Je bent mee met het BIM-verhaal

Tegenwoordig kun je er niet meer omheen: BIM. Iedereen vraagt om BIM, sommige klanten stellen het zelfs als voorwaarde. Voor je het weet loop je dus opdrachten mis omdat de opdrachtgever of aannemer BIM vraagt. In de toekomst zal de vraag naar BIM alleen maar verder stijgen, dus het is sterk aan te raden om de overstap niet langer uit te stellen.

Met 3D-software ben je helemaal mee met het BIM-verhaal. Een 3D-model bevat namelijk al een grote hoeveelheid informatie, zoals de geometrische informatie van een element. Daarnaast kunnen er nog extra parameters aan zo’n element meegegeven worden. Dit kunnen parameters zijn zoals de brandwerendheid van elementen, akoestische waardes en zelfs de leverancier van een bepaald product.

Het 3D-model in combinatie met deze informatie kan uitgewisseld worden met andere partijen in de vorm van een IFC-model, zodat zij er op hun beurt de benodigde informatie uit kunnen halen. Je kan er op deze manier zeker van zijn dat elke partij de juiste informatie ter beschikking heeft en er dus minder snel fouten zullen ontstaan.

Blog-4.png
Render van appartementencomplexen ‘The Bow’. Ontworpen in Archicad door Orange Architects.

9. Je hebt niet de volledige controle tijdens de uitvoering

Ik gaf al aan dat door enkel met 2D-tekeningen te werken, of door 3D-modellen in aparte programma’s te maken, de kans op fouten en onnauwkeurigheden groter is. De kans is bovendien reëel dat je deze fouten pas op de werf of bouwplaats tegenkomt. Dit levert extra tijdverlies op én extra kosten om de fout te herstellen.

De keuze voor 3D-software bespaart je in een dergelijke situatie dus zowel tijd als geld, omdat je er zeker van kan zijn dat de kwaliteit van jouw project gewaarborgd blijft. Bovendien kunnen er in Archicad extra controles gedaan worden op dubbelingen en op conflicten tussen elementen onderling.


Wat dan juist de voordelen zijn van werken met 3D-software?

  1. Je hebt alles in één pakket
  2. Model en tekeningen zijn gelinkt
  3. Wijzigingen moeten maar op één plek gebeuren
  4. Je krijgt meer inzicht in je project
  5. Je hebt direct hoeveelheden
  6. Je kan zelf visualiseren
  7. De klant kan het project beleven
  8. Je bent mee met BIM
  9. Je bent zeker van de kwaliteit van je project

Meer weten over de voordelen van Archicad voor jouw bureau?

In 20 minuten ben je helemaal op de hoogte.