Waarom zij voor Archicad kozen

Natuurlijk vertellen wij je graag over de meerwaarde van Archicad en welke voordelen je kunt verwachten voor je bureau. Maar uiteraard kunnen onze klanten dat veel beter! Het woord is aan hen. Te beginnen met architect Toine Baalen: “Toen ik 18 jaar geleden mijn eenmanszaak oprichtte, kwam ik via een collega in aanraking met Archicad”, vertelt hij. “Het sprak me aan dat met deze software 2D- en 3D-tekeningen niet meer los van elkaar getekend hoefden te worden en dat alle data in je model is verwerkt. Met één druk op de knop kan ik bijvoorbeeld al zien of de verhoudingen en kleuren kloppen.” Toine heeft zijn vak nog echt achter de tekentafel geleerd: “Schaduwwerking in een gevel creëerde ik middels rasterfolies”, legt hij uit. “In Archicad krijgt elke profilering of overstek automatisch een eigen schaduw. Schitterend! Telkens weer is het een feest als ik een gevel of doorsnede open.” Voor Toine is het vooral de sport om alles zo veel mogelijk in 3D in te voeren: “Ik vind dat leuk om te doen. Wel gaat er extra tijd zitten in het opzetten van de bestaande situatie. Maar als het model eenmaal klaar is, zijn ook mijn bestektekeningen voor 75 procent rond. Renoveren is dan verder kinderspel.”

3D-modellen geven duidelijk inzicht

Terence Lee van KAW Architecten is met name te spreken over de intuïtieve interface van Archicad. “In vergelijking met andere ontwerpsoftware hoef je veel minder zelf uit te zoeken. Het gebruiksgemak, de korte leercurve en positieve ervaringen van bevriende bureaus hebben ons in 2010 doen besluiten om Archicad aan te schaffen. Nu, ruim dertien jaar later, zijn we nog altijd blij dat we destijds die beslissing hebben genomen.” Lauranne Claes van VELOR architecten is fan sinds 2020: “We begonnen vanaf 0, dus op het moment dat we met Archicad startten was de Basiscursus een grote hulp; daarmee konden we vlot aan de slag met tekenen. Zodra het ingewikkelder werd, liepen we soms vast en dan bood de Helpdesk uitkomst. We vinden Archicad een fantastisch programma. Het werkt snel, efficiënt en de 3D-modellen geven duidelijk inzicht in hoe het gebouw eruit komt te zien. Dat is ook een pluspunt naar klanten toe.”

Meer weten over de voordelen van Archicad? Lees ons E-book!

Alles wat jij wil weten over Archicad gebundeld.

De implementatie van BIM is meer dan een verandering van software. Je workflow, manier van communiceren, samenwerken en presenteren veranderen mee. Het mooie aan Archicad is dat het voor en door architecten is ontwikkeld; mensen die weten waar de behoeftes in de markt liggen. En dat merk je meteen, vertellen Florentine van der Vaart (Orange Architects) en Valerie van Gucht (Aeon Architecten). Florentine: “Archicad is heel grafisch opgezet, waardoor je echt kunt ontwerpen. Daarnaast zijn de uitgebreide settings, add-ons, template en bibliotheek van de KeyMember Editie voor ons heel waardevol.” Valerie: “Dankzij Archicad kunnen we de aannemer 3D-details laten zien. Hij weet dan meteen wat precies de bedoeling is en dat scheelt echt euro’s. Dankzij de efficiënte en intuïtieve workflow zijn daarnaast onze bouwaanvragen in tijd gehalveerd.” Gebruiksvriendelijkheid was voor WAB Architecten de hoofdreden om over te stappen. “Tot vijf jaar terug werkten wij met een tekenpakket met veel minder mogelijkheden”, licht zaakvoerder Tom Wylein toe. “Het gebruiksgemak van Archicad verbaasde me. Bij méér opties, features, filters, bibliotheken, knoppen etc, ga je haast automatisch uit van méér complexiteit. Bij Archicad is dat niet het geval. Het werkt vanzelfsprekend en ook handelingen als meetstaten implementeren, modellen en data uitwisselen zijn eenvoudig.”

Als je eenmaal de efficiëntie van Archicad hebt geproefd, wil je niet meer zonder

Diederik Bailleul, Bow architecten

De keuze om over te schakelen naar Archicad was er tot slot één met het oog op de toekomst, vertelt Tom. “Het is logisch dat een programma dat meer kan in de toekomst meer gebruikt zal gaan worden. Dat merken we ook aan de studenten die hier instromen vanuit de opleiding Bouw aan de hogeschool VIVES. Deze studenten leren tekenen in Archicad. Dat zegt toch iets.” Jan Hein Janssens van WakkerArchitecten stond niet direct te springen om Archicad, geeft hij toe. “We kwamen net uit een kredietcrisis en ik vond het een forse investering. Ik wilde eerst de kat uit de boom kijken. Nu duidelijk is wat Archicad ons allemaal oplevert, sta ik volledig achter de overstap.” Collega Bartjan van ’t Slot onderschrijft dit: “Dankzij Archicad verloopt bijvoorbeeld de communicatie en uitwisseling van informatie met andere partijen soepeler. Ook complicaties filteren we er nu vroeg in het ontwerpproces al uit, waardoor onze faalkosten behoorlijk zijn afgenomen.” Archicad heeft zelfs iets weg van een game, vindt hij. “Zo vrij ben je in het ontwerpen. Verder is de software progressief. Na elke nieuwe release zijn er weer nieuwe features beschikbaar die het programma verrijken en die tegemoetkomen aan de vraag van gebruikers.”

9 redenen waarom gebruikers voor Archicad kiezen:

  1. Snel modelleren en resultaat tonen in 3D
  2. Een supergebruiksvriendelijke renovatietool voor renovaties en restauraties
  3. Flexibel en snel maatlijnen inzetten
  4. Automatisch naamgeven van elementen met labels
  5. Een handige Meetstaat Manager
  6. Fijn samenwerken met Teamwork
  7. Gemakkelijk uitwisselen met andere pakketten middels DWG/PDF én IFC
  8. Direct presenteren met Twinmotion
  9. Presentatie met een visuele BIMx app voor tablet en smartphone.

De renovatietool in Archicad is inmiddels ook onmisbaar geworden voor Bartjan. “Hiermee maak je in een handomdraai inzichtelijk wat bestaande bouw is en wat er gesloopt of nieuw gebouwd moet worden. Bovendien word ik blij van de mogelijkheid om elementen aan verdiepingen te koppelen, de uitgebreide ramen- en deurenstaten en de optie om snedeprofielen en gehele opbouwen in te laden in eigen bibliotheken.” Samenwerken krijgt eveneens een nieuwe dimensie met Archicad, vertelt Thomas Offermans van JCAU. “Wanneer je via Teamwork en BIMcloud met drie mensen vanuit verschillende locaties tegelijkertijd aan hetzelfde project kunt werken, ben je superefficiënt bezig. Daarnaast is het eenvoudig om via OpenBIM verschillende bestandsformaten te versturen en te verwerken. BIMx is een fijne tool waarmee je onder andere in virtual reality door je model kunt navigeren en ook de directe link met Twinmotion waarderen wij erg. Hiermee maak je de mooiste renders en video’s van je projecten.”

Gewaardeerd als klant

Dat je je model echt tot leven kan brengen helpt enorm in de klantovertuiging, vindt Gert van Ginneken van VG Architecten: “Het gemak van 3D-visualiseren gaf voor ons de doorslag om met Archicad in zee te gaan.” Voor Iggie Dekkers (Eek en Dekkers) was goede ondersteuning een voorwaarde. “De KeyMember-licentie geeft onder andere garantie op onbeperkte toegang tot het KUBUS Helpcenter. Als ik ergens niet uitkom, neem ik contact op en krijg ik vlot deskundig advies terug. Wat ik verder prettig vind, is het persoonlijke contact: je wordt te woord gestaan door echte specialisten in plaats van door een chatbot, je komt niet in een wachtrij en krijgt geen computer-gegenereerde e-mail waarin staat dat je binnen 2 dagen antwoord kunt verwachten. Dat maakt dat ik me als klant zeer gewaardeerd voel. Daarnaast heb ik altijd de beschikking over de meest recente updates, bibliotheken en add-ons; ik hoef daar zelf niet over na te denken. Kortom: ik ben blij dat ik voor Archicad koos.”

Snel duidelijkheid over wat Archicad voor jouw bureau kan betekenen?

In slechts 20 minuten ben je helemaal op de hoogte.