Wat is BIM en wat zijn de voordelen?

Wat is BIM en wat zijn de voordelen?

Modelleren met BIM is tegenwoordig de standaard voor het (samen)werken in de bouw en wordt steeds belangrijker bij het binnenhalen van nieuwe opdrachten. Dat komt doordat BIM veel voordelen met zich meebrengt. Maar wat is BIM nou precies? In dit blog lees je alles over BIM, BIM modelleren, openBIM en wat het je allemaal oplevert.
 

“De BIM-trein is al vertrokken. Zorg dat je nog mee kan, voor het te laat is.”

                                                                                                                              - Robby Vandenhouwe, U/Define

 

Waar staat BIM voor?

De term BIM heeft meerdere betekenissen. In dit blog gaan we uit van de eerste betekenis: ‘Building Information Model’.
  1. Building Information Model: een digitaal model van bijvoorbeeld een gebouw dat bestaat uit objecten waaraan informatie is gekoppeld.
  2. Bouwwerk Informatie Management: Hierbij staat de informatie centraal. Dit wil zeggen dat de informatie in de hele levenscyclus van een gebouw gebruikt en gedeeld kan worden.
  3. Bouwwerk Informatie Modeling: ook hier gaat het om het delen van de informatie, maar staat het proces van het samenwerken aan een digitaal model centraal.


Wil je weten hoe andere architecten BIM'men?

Wat houdt BIM in?

BIM wil zeggen dat met de computer een virtueel gebouw wordt gemodelleerd waarin alle informatie wordt opgenomen die benodigd is voor het bouwproces. Het model is de basisbron van waaruit álle documentatie wordt gemaakt. 2D tekeningen (bv. plattegronden, aanzichten, doorsnedes, details), 3D presentaties (bv. visualisaties, animaties) en lijsten (bv. ruimteoverzichten, ramen- en deurenstaten) worden allemaal gegenereerd uit dit model.
 

“Voor ons is BIM’men een slimme manier van modelleren.”

                                                                                                         - Laura Janssens, BOGDAN & VAN BROECK
 
In de onderstaande video legt onze BIM-expert Gijs Verhagen uit wat BIM is en hoe je kunt modelleren met BIM. Wil je het hele webinar 'Echt BIM'men, maar wel eenvoudig' zien? Bekijk het hier.
 


Wat is het doel van BIM?

BIM is geen doel op zich, maar een manier van modelleren om projecten in goede banen te leiden, waarbij een betere informatie-uitwisseling centraal staat. Met BIM wordt er beter, efficiënter, economisch voordeliger en sneller gebouwd. BIM-software versterkt hierdoor de kwaliteit, continuïteit en concurrentiepositie van een bedrijf. Het is niet alleen een voordeel voor jouw eigen bedrijf, maar voor de gehele bouwketen door onder andere de open communicatietechnologie.
 

“Belangrijk om te onthouden is dat BIM voorop staat als middel, en niet als doel op zich.”

                                                                                                                           -  Robby Vandenhouwe, U/Define  
 

Waarom starten met BIM?

Ben je benieuwd waarom het slim is om te starten met modelleren met BIM? Wanneer BIM juist wordt ingezet, biedt het veel voordelen, zoals:
  • Minder ontwerp- en bouwfouten tijdens het modelleren
  • Minder faalkosten
  • Beter samenwerken met de andere bedrijven in de bouwketen
  • Snellere uitwisseling van gegevens
  • In een vroegtijdig stadium al visualisaties presenteren

OpenBIM: BIM met software die bij jou past

OpenBIM staat voor samenwerken met Building Information Modellen, dit in de vorm van IFC-bestanden die door elk softwarepakket kunnen worden geopend. Door het gebruik van openBIM ondersteunende software wordt het uitwisselen van informatie tussen bouwpartners een stuk makkelijker en efficiënter. Worden er verschillende softwarepakketten gebruikt in je team, dan kan toch iedereen met hetzelfde bestand werken. Wil je weten hoe IFC-bestanden werken? Bekijk dan ons webinar 'IFC voor dummies'.
 
GRAPHISOFT, de ontwikkelaar van Archicad, is groot voorstander van openBIM en beschouwt dit dan ook als de pijler voor de BIM-werkmethodiek. GRAPHISOFT is partner van buildingSMART. Dit is dé organisatie op het gebied van IFC en openBIM. Archicad heeft een sterkte positie op het gebied van openBIM en blinkt uit op het gebied van samenwerken in communicatie met andere softwarepakketten. Wil je meer weten over openBIM? Lees hier ons blog over openBIM.
 
 

Wat is dé BIM-software voor architecten?

Archicad brengt de architect maximale ontwerpvrijheid en is speciaal gemaakt voor en door architecten. Naast deze ontwerpvrijheid stelt Archicad je ook in staat deze ontwerpen verder uit te werken, zowel bouwkundig en uitvoeringsgericht. Het BIM-programma blijft zich steeds ontwikkelen met vele functionaliteiten en tevens een soepele gebruikerservaring. Al meer dan 100.000 architecten gingen je voor. In de online sessies van BIM'mers aan het woord vertellen architecten je graag waarom zij de overstap hebben gemaakt naar Archicad. 
 

Wil je van architecten zelf horen waarom Archicad de beste BIM-software is?


“We zochten een programma waarbij we efficiënter konden werken, waarmee we konden samenwerken met andere bureaus, adviseurs en bouwers, en we wilden graag alles in één programma. Onze keuze is toen op Archicad gevallen door al deze redenen."

                                                                                                                        -  Annemiek Braspenning, No Label 

Luister naar de BIM-ervaring van anderen: