Wat is BIM en wat zijn de voordelen?

Wat is BIM en wat zijn de voordelen?

BIM, een term die vandaag de dag eigenlijk niet kan ontbreken wanneer er gesproken wordt over modelleersoftware. Dat komt doordat BIM veel voordelen met zich meebrengt. Maar, wat is BIM nu eigenlijk en wat zijn dan die voordelen? In dit blog lees je alles over BIM, BIM modelleren en wat het je allemaal oplevert.

De BIM-trein is al vertrokken. Zorg dat je nog mee kan, voor het te laat is.

Robby Vandenhouwe, U/Define

Wat is BIM?

De term BIM heeft eigenlijk meerdere betekenissen:

  • Building Information Model: Een digitaal model van bijvoorbeeld een gebouw dat bestaat uit objecten waaraan informatie is gekoppeld.
  • Bouwwerk Informatie Management: Het centraal stellen van informatie tijdens de gehele levenscyclus van een gebouw, om deze te kunnen gebruiken en delen.
  • Bouwwerk Informatie Modeling: Het centraal stellen van het proces van samenwerken en delen van informatie.

Deze drie verschillende definities hebben een belangrijk element met elkaar gemeen, namelijk informatie. Het belangrijkste aspect van BIM is dan ook dat een digitaal model of tekening niet enkel bestaat uit lijnen, maar ook achterliggende informatie beschikbaar stelt. Voor eigen gebruik, of om eenvoudig te kunnen delen met andere partijen in het bouwproces.

BIM in de praktijk; luister naar de ervaring van Goedefroo architects

BIM wil dus zeggen dat met de computer een virtueel gebouw wordt gemodelleerd, waarin alle informatie wordt opgenomen die benodigd is voor het bouwproces. Het model is de basisbron van waaruit álle documentatie wordt gemaakt. Denk daarbij aan 2D tekeningen (bv. plattegronden, aanzichten, doorsnedes, details), 3D presentaties (bv. visualisaties, animaties) en lijsten (bv. ruimteoverzichten, ramen- en deurenstaten). Alles wordt gegenereerd uit dit model.

Wat zijn de voordelen van BIM?

BIM is een manier van modelleren die helpt om projecten in goede banen te leiden en waarbij een betere informatie-uitwisseling centraal staat. Met BIM werk je namelijk overzichtelijker en efficiënter, waardoor er minder fouten worden gemaakt. Hierdoor wordt het bouwproces economisch voordeliger en sneller.

We zetten de voordelen van BIM even op een rijtje:

  • Minder ontwerp- en bouwfouten tijdens het modelleren
  • Minder faalkosten
  • Beter samenwerken met de andere bedrijven in de bouwketen
  • Snellere uitwisseling van gegevens
  • In een vroegtijdig stadium al visualisaties presenteren

Het gebruiken van BIM-software is, dankzij de open communicatie en het delen van relevante informatie, dus niet alleen een voordeel voor jou als architect, maar voor de gehele bouwketen.

De zoektocht naar nieuwe BIM-software van MaMu Architects

MaMu Architects heeft naar verschillende BIM-softwarepakketten gekeken, maar kwam al snel uit bij Archicad. Architect Raf Neyens vertelt over het keuzeproces.

Kies de BIM-software die bij je past

Wil je BIM’men omdat je graag de informatie uit je BIM-model wilt kunnen delen met andere partijen uit de bouwketen? Dan is het belangrijk dat je software kiest die OpenBIM en IFC-bestanden ondersteunt. OpenBIM staat voor samenwerken met Building Information Models in de vorm van IFC-modellen, een bestandstype waarmee alle informatie verzonden kan worden. Met IFC-bestanden kun je dus met meerdere mensen in hetzelfde model werken, ook als deze allemaal andere software gebruiken.

Archicad is BIM-software en wordt ontwikkeld door Graphisoft, waar het gemaakt is voor en door architecten. Graphisoft is groot voorstander van OpenBIM en beschouwt dit dan ook als dé pijler voor de BIM-werkmethodiek. Het is dan ook niet verrassend dat Archicad een sterke positie heeft op het gebied van OpenBIM en samenwerking met andere softwarepakketten.

Meer weten over de mogelijkheden van Archicad?

Meld je gratis aan voor een van de groepsdemo’s waarin we je de complete workflow van een Archicad project en de meest gebruikte features laten zien.