Wat is IFC? En waarom zou je het gebruiken

Wat is IFC? En waarom zou je het gebruiken

Grondlegger BuildingSMART

BuildingSmart is in 1995 door Amerikaanse en Europese AEC bedrijven opgericht om uitwisseling tussen bouwpartijen te bevorderen. BuildingSMART heeft zogenaamde ‘chapters’ in Europa, Japan, Korea, Singapore, Australië en Amerika met meer dan 1.000 leden en is de beheerder van IFC. KUBUS is lid van BuildingSMART Nederland. Een actueel overzicht van alle softwareleveranciers die IFC / openBIM ondersteunen vind je op www.buildingsmart.com.

Software en discipline-onafhankelijk

De mogelijkheid om intelligente informatie uit te wisselen over projecten op een betrouwbare en consistente manier tussen verschillende softwarepakketten is het speerpunt bij openBIM/IFC.

Voor gebruikers betekent dit dat je data kan gebruiken in je software programma dat afkomstig is van een andere projectdeelnemer die werkt met andere software en visa versa.

Met IFC beginnen

De eerste stap is kiezen voor een softwarepakket van een leverancier die openBIM omarmt: de ervaring leert dat IFC en de samenwerking in de keten in die pakketten het beste wordt ondersteund. Ga vervolgens in overleg met de partij waarmee je informatie wilt uitwisselen op basis van IFC. Gebruik het, werk samen, doe ervaring op en ontdek hoe je modellen het beste kunt opbouwen. Voor een snelle start volg je een IFC-cursus op maat.
 

Richtlijnen voor modellen

Om informatie in een BIMmodel op de juiste wijze te kunnen uitwisselen op basis van IFC is het van belang dat modellen gestructureerd en bruikbaar zijn voor andere partijen. Zowel in Nederland als in België zijn afspraken rondom modellen vastgelegd in een beknopte handleiding. Hierin worden afspraken over het uitwisselformaat, de te hanteren basisstructuur en het borgen van objectinformatie omschreven. Lees hier meer.


Wil jij meer weten over IFC? Volg dan de cursus speciaal voor Archicad gebruikers!